Πολιτική ΥγείαςΡεπορτάζ υγείαςΦάρμακα

Ξεκινά επισήμως η διάθεση φαρμάκων υψηλού κόστους από τα ιδιωτικά φαρμακεία! Όλα τα προβλήματα

Αρχική > Ρεπορτάζ υγείας > Ξεκινά επισήμως η διάθεση φαρμάκων υψηλού κόστους από τα ιδιωτικά φαρμακεία! Όλα τα προβλήματα

Ξεκινά επισήμως η διάθεση των φαρμάκων υψηλού κόστους από την 1η Ιανουαρίου του νέου έτους, με βάση και τον προγραμματισμό του υπουργείου Υγείας.
Οι δυσκολίες βέβαια δεν είναι λίγες τόσο τεχνολογικού χαρακτήρα, όσο και οργάνωσης μεταξύ ΕΟΠΥΥ, φαρμακευτικών και ιδιωτικών φαρμακείων.

Αξιοσημείωτο είναι ότι ενώ αρχικά επρόκειτο να διατεθούν 59 φάρμακα υψηλού κόστους, τελικώς όπως φαίνεται θα φθάσουν μόνο 44 σκευάσματα στα φαρμακεία της γειτονιάς.

Ειδικότερα τα φάρμακα που θα φθάσουν στα ιδιωτικά φαρμακεία είναι σε πρώτη φάση: 4 για την Πολλαπλή Σκλήρυνση (6 κωδικοί ΕΟΦ) και 40 αντικαρκινικά (93 κωδικοί ΕΟΦ), από 27 εταιρείες. Πρόκειται για φάρμακα που λαμβάνονται από το στόμα (σε κορφή χαπιού) και δεν χρειάζονται διατήρηση σε ψυγείο.

Ο ίδιος ο ασθενής θα μπορεί να επιλέγει εάν θα λαμβάνει τις θεραπείες του από φαρμακείο του ΕΟΠΥΥ ή από ιδιωτικό φαρμακείο της γειτονιάς, κάτι που θα πρέπει να δηλώνει στον ΕΟΠΥΥ μέσω του Φακέλου Ασφάλισης Υγείας.

Οι τεχνικές δυσκολίες

Προς ώρας παραμένει άγνωστο εάν έχουν ολοκληρωθεί όλες οι απαραίτητες προετοιμασίες για την ομαλή διάθεση των ακριβών φαρμάκων και από τα φαρμακεία της γειτονιάς.
Άλλωστε απαιτείται ηλεκτρονική παρέμβαση και στην ΗΔΙΚΑ η οποία διαχειρίζεται την ηλεκτρονική συνταγογράφηση.

Ο γιατρός θα πρέπει μέσω της ΗΔΙΚΑ να ενημερώνεται για την επιλογή του ασθενούς να παραλάβει τα σκευάσματα του από ιδιωτικό φαρμακείο, αλλά και να ενημερώνεται εάν τα φάρμακα έχουν παραληφθεί. Αντίστοιχες παρεμβάσεις θα πρέπει να γίνουν και για τις φαρμακευτικές εταιρείες και τα ιδιωτικά φαρμακεία ώστε να μπορούν να εκτελούνται χωρίς δυσκολίες οι συνταγές.

Άγνωστο παραμένει εάν έχει προετοιμασθεί το ηλεκτρονικό σύστημα του ΕΟΠΥΥ, δεδομένων και των προβλημάτων που αντιμετωπίζει ο Οργανισμός το τελευταίο διάστημα ακόμη και στο απλό e-DAPY. Διαβάστε ΕΔΩ τι συμβαίνει: «ΕΟΠΥΥ: Συνεχόμενα μπλακ άουτ στο e-ΔΑΠΥ! Τι καταγγέλλουν οι γιατροί»

Άλλωστε οι διαδικασίες για τα φάρμακα υψηλού κόστους περιλαμβάνουν πολλά στάδια. Ξεκινούν από τη συνταγογράφηση με την επιλογή του ασθενούς από που θέλει να τα παραλάβει, την αποστολή του φαρμάκου στο ιδιωτικό φαρμακείο, την τιμολόγηση του, την παραλαβή του σκευάσματος με την εκτέλεση της συνταγής, καθώς και τον έλεγχο σε περίπτωση επιστροφή των φαρμάκων.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΕΟΠΥΥ: Αλλαγές από το νέο έτος για παρόχους και ασφαλισμένους! Όλα τα οικονομικά στοιχεία

Φύλλο και φτερό οι συνταγές φαρμάκων στον ΕΟΠΥΥ! Τι αναζητείται

Σχετικά Άρθρα

Back to top button