ΆρθραΚΟΡΟΝΟΪΟΣΠολιτική ΥγείαςΡεπορτάζ υγείας

Ξεκινά μεγάλη μελέτη με 7 φορείς σε όλα τα κέντρα αναφοράς για τον κορονοϊό- Τι θα διερευνηθεί

Μία από τις μεγαλύτερες μελέτες για τον κορονοϊό ξεκινούν επτά πανεπιστήμια και φορείς στη χώρα μας και μάλιστα με χρηματοδότηση από το πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων.

Στη μελέτη συμπράττουν η Ιατρική Σχολή του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, το Ίδρυμα Ιατροβιολογικών Ερευνών της Ακαδημίας Αθηνών, το Εθνικό Κέντρο Έρευνας και Τεχνολογικής Ανάπτυξης, το Ίδρυμα Τεχνολογίας και Έρευνας, το Εθνικό Κέντρο Φυσικών Επιστημών «Δημόκριτος», το Ερευνητικό Κέντρο Βιοϊατρικών Επιστημών «Αλέξανδρος Φλέμινγκ», το Ινστιτούτο Παστέρ και όλα τα κέντρα αναφοράς για τον κορονοϊό της χώρας.

Αντικείμενο της μελέτης COVID-19-GR, είναι η διερεύνηση της επιδημίας από τον ιό SARS-CoV-2 στην Ελλάδα. Μέσω της έρευνας αυτής, επιδιώκεται η ανάπτυξη εγχώριων μοριακών και ανοσολογικών μεθόδων ανίχνευσης του ιού, η προαγωγή της έρευνας με αντικείμενο της λοίμωξη από τον ιό SARS-CoV-2 και η διεθνής προβολή της ελληνικής ερευνητικής κοινότητας, ο προσδιορισμός γενετικών παραλλαγών, οι οποίες διαμορφώνουν την προδιάθεση και εκδήλωση, αλλά και την βαρύτητα της νόσου και τέλος, η πρακτική εφαρμογή των αποτελεσμάτων της μελέτης στον χώρο της ιατρικής βιοτεχνολογίας, της βιομοριακής διαγωνιστικής επιστήμης των υπολογιστών.

Τεστ από ελληνικά χέρια

Πρόκειται για μία από τις μεγαλύτερες έρευνες που έχουν γίνει στη χώρα μας ενώ στόχος είναι μεταξύ άλλων να βρεθεί στην πατρίδα μας ένα τεστ που να μπορεί να ανιχνεύει με απόλυτη ακρίβεια την ύπαρξη του ιού στον οργανισμό, αλλά και των αντισωμάτων. Παράλληλα θα διερευνηθεί και το ζήτημα της πιθανής μετάλλαξης τους ιού καθώς αποτελεί το επόμενο βήμα της επιστημονικής κοινότητας.

Η μετάλλαξη άλλωστε του νέου κορονοϊού αποτελεί πια άλλη μία ανησυχία για τους ειδικούς αφού θεωρείται δεδομένο ότι θα πραγματοποιηθεί.

Στην περίπτωση αυτή είναι άγνωστο εάν ο ιός θα παρουσιάσει άλλη πιο ισχυρή επιδημιολογική συμπεριφορά με περισσότερες συνέπειες στην υγεία των ασθενών.
Ήδη πάντως σύμφωνα με τον κ.Τσιόδρα μελετώνται σε παγκόσμιο επίπεδο παραλλαγές του κορονοϊού.

Σε ότι αφορά στα εργαστηριακά τεστ, είναι ήδη σε εξέλιξη ο έλεγχος σε τουλάχιστον 60 τεστ αντισωμάτων που παρήχθησαν σε διάφορες χώρες και σύντομα αναμένεται να δοθούν με έγκριση προς χρήση.
Μέχρι σήμερα δεν έχει παραχθεί κάποιο εργαστηριακό τεστ ανίχνευσης αντισωμάτων που να θεωρείται απολύτως ακριβές και αξιόπιστο για τον κορονοϊό.

Σχετικά Άρθρα

Back to top button