ΆρθραΠολιτική ΥγείαςΡεπορτάζ υγείας

Ξεκινά το νέο σύστημα παραπομπών από τον οικογενειακό σε ειδικό γιατρό! Πως θα βρίσκουν γιατρό οι ασφαλισμένοι

Ήδη άλλωστε ο ΕΟΠΥΥ με ανακοίνωσή του επισημαίνει ότι από την 1η Αυγούστου σταματούν να ισχύουν οι παλαιές συμβάσεις των ιδιωτών οικογενειακών γιατρών με τον Οργανισμό (Γενικοί Γιατροί, Παθολόγοι και Παιδίατροι) και από το νέο μήνα θα αρχίσουν να ισχύουν μόνο οι νέες. Διαβάστε ΕΔΩ τις λεπτομέρειες: “Τέλος οι παλιοί γιατροί του ΕΟΠΥΥ! Ξεκινούν από 1η Αυγούστου οι νέες συμβάσεις!”

Μάλιστα όπως αναφέρουν πληροφορίες του HealthReport.gr, ο αντιπρόεδρος του ΕΟΠΥΥ Τάκης Γεωργακόπουλος δεν προτίθεται σε αυτή τη φάση τουλάχιστον να δώσει παράταση.

Άγνωστο παραμένει πάντως πως θα ισχύσει το νέο σύστημα παραπομπών τη στιγμή που τόσο στις δημόσιες Μονάδες Υγείας (ΤΟΜΥ, Κέντρα Υγείας κ.λ.π.) αλλά και στον ΕΟΠΥΥ, οι οικογενειακοί γιατροί που θα μπορούσαν να εφαρμόσουν το νέο σύστημα παραπομπών σε εξειδικευμένους γιατρούς δεν ξεπερνούν τους 1000.

Ωστόσο η εγκύκλιος του υπουργείου Υγείας που εστάλη στις 18 Ιουνίου είναι ξεκάθαρη και ο οικογενειακός γιατρός παραπέμπει τόσο σε εξειδικευμένο γιατρό όσο και στα νοσοκομεία ή για διαγνωστικές εξετάσεις.

Αναφέρει χαρακτηριστικά η εγκύκλιος: “Ο οικογενειακός ιατρός παραπέμπει τον λήπτη υπηρεσιών υγείας στα Κέντρα Υγείας, τις δημόσιες μονάδες δευτεροβάθμιας και τριτοβάθμιας φροντίδας υγείας και τους συμβεβλημένους με τον Ε.Ο.Π.Υ.Υ. παρόχους υπηρεσιών υγείας εντός της οικείας Υ.ΠΕ., εφόσον το κρίνει ιατρικώς απαραίτητο”.

Αντίστοιχα επισημαίνεται: Οι παραπομπές γίνονται υπό το πρίσμα των γενικών αρχών όπως αυτές περιγράφονται στο άρθρο 1 του ν. 4486/2017 και με γνώμονα την κάλυψη των αναγκών του λήπτη υπηρεσιών υγείας εντός του οργανωτικού πλαισίου της πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας.

Όταν αυτή η επιλογή εξαντλείται, ο οικογενειακός ιατρός παραπέμπει κατά περίπτωση σε δημόσιες μονάδες δευτεροβάθμιας και τριτοβάθμιας φροντίδας υγείας και στους συμβεβλημένους με τον ΕΟΠΥΥ παρόχους υπηρεσιών υγείας.

Το έντυπο παραπομπής προσκομίζεται από το λήπτη υπηρεσιών υγείας και τηρείται
αρχείο: από το αρμόδιο τμήμα για την κίνηση των ασθενών (π.χ. Γραμματεία) των
Κέντρων Υγείας ή των δημόσιων μονάδων δευτεροβάθμιας και τριτοβάθμιας φροντίδας υγείας, όπου έχει παραπεμφθεί.

Σε περίπτωση που δεν υπάρχει διαθεσιμότητα στις Δημόσιες Δομές Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας ο λήπτης υπηρεσιών υγείας μπορεί να προγραμματίσει την επίσκεψή του σε δημόσιες μονάδες δευτεροβάθμιας και τριτοβάθμιας φροντίδας υγείας και στους συμβεβλημένους με τον ΕΟΠΥΥ παρόχους.

Να σημειωθεί ότι από το σύστημα παραπομπών εξαιρούνται οι Γυναικολόγοι, οι Ψυχίατροι, οι Οφθαλμίατροι και οι Οδοντίατροι.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Πόσοι ιδιώτες γιατροί κατέθεσαν αιτήσεις στον ΕΟΠΥΥ για οικογενειακοί γιατροί! Όλες οι πληροφορίες

Μόλις 46 γιατροί στις ΤΟΜΥ όλης της Αττικής για 4 εκατ. κατοίκους! Όλες οι λεπτομέρειες

ΕΟΠΥΥ: Τέλος οι συμβάσεις Παθολόγων, Γενικών Γιατρών και Παιδιάτρων στις 15 Ιουλίου! Τι δήλωσε ο αντιπρόεδρος

«Βαφτίζουν» τους γιατρούς των Κέντρων Υγείας σε Οικογενειακούς Γιατρούς! Τι προβλέπει εγκύκλιος

Σχετικά Άρθρα

Back to top button