ΆρθραΠολιτική ΥγείαςΡεπορτάζ υγείας

Ξεκινούν επισήμως από Θεσσαλονίκη οι νέες ΤΟΜΥ! Πως θα λειτουργούν

Τα εγκαίνια θα πραγματοποιήσουν επισήμως ο υπουργός Υγείας Ανδρέας Ξανθός και ο αν. γενικός γραμματέας του υπουργείου Υγείας, Σταμάτης Βαρδαρός. Πρόκειται για τις τρεις πρώτες ΤΟΜΥ οι οποίες έχουν ξεκινήσει να λειτουργούν ήδη τα τελευταία 24ωρα, ενώ θα δοθεί και το πράσινο φως και με τη δέουσα επισημότητα με τα εγκαίνια την ερχόμενη Τετάρτη 13 Δεκεμβρίου.

Στην περιοχή της Μακεδονίας αναμένεται συνολικά να λειτουργήσουν περί τις 33 ΤΟΜΥ κάτι που προγραμματίζεται με το νέο έτος.

Τι υπηρεσίες παρέχουν οι ΤΟΜΥ

Οι Τοπικές Μονάδες Υγείας (ΤΟΜΥ) τόσο στην περιοχή της Θεσσαλονίκης όσο και αυτές που θα δημιουργηθούν στην υπόλοιπη χώρα, θα παρέχουν δωρεάν υπηρεσίες στους κατοίκους της περιοχής αλλά θα πρέπει προηγουμένως να εγγραφούν στις σχετικές λίστες.

Διαθέσιμοι θα είναι Γενικοί Γιατροί, ή παθολόγοι καθώς και παιδίατροι. Το ιατρικό team θα πρέπει να εξετάζει κανονικά τους κατοίκους της περιοχής, να διατηρεί ιατρικό ιστορικό, να χορηγεί φάρμακα ενώ θα δίνει και το πράσινο φως για παραπομπές σε Νοσοκομεία, εξειδικευμένους γιατρούς ή άλλες Μονάδες Υγείας.

Ρύθμιση που προκαλεί έντονες αντιδράσεις στους ιατρικούς κύκλους. Διαβάστε ΕΔΩ ποια διαδικασία θα ακολουθείται: «Νέες ΤΟΜΥ με αυστηρό σύστημα παραπομπής! Πως θα βλέπουμε ειδικό γιατρό από το 2018»

Τι ωράριο θα έχουν οι ΤΟΜΥ

Το ωράριο εργασίας του ιατρικού προσωπικού στις ΤΟΜΥ είναι επτάωρο και πενθήμερο με βάση τη σχετική υπουργική απόφαση. Το δε ωράριο του λοιπού προσωπικού των ΤΟΜΥ είναι οκτάωρο και πενθήμερο.

Οι ΤΟΜΥ θα λειτουργούν καθημερινά σε δύο βάρδιες σύμφωνα με τα γεωγραφικά και δημογραφικά χαρακτηριστικά της περιοχής, την εποχή, το εύρος του καταλόγου εγγεγραμμένου πληθυσμού και την επαρκή σύνθεση της ομάδας.

Ειδικότερα, το τακτικό ωράριο του ιατρικού προσωπικού των ΤΟΜΥ είναι επτάωρο και πενθήμερο από Δευτέρα έως και Παρασκευή σε δύο βάρδιες ως εξής: από τις 8:00 έως τις 15:00 και από τις 14:00 έως τις 21:00.

Το τακτικό ωράριο του λοιπού προσωπικού είναι οκτάωρο και πενθήμερο από Δευτέρα έως και Παρασκευή σε δύο βάρδιες ως εξής: από τις 7:00 ως τις 15:00 και από τις 14:00 ως τις 22:00.
Επισημαίνεται ότι οι ΤΟΜΥ δεν θα λειτουργούν κατά τις επίσημες αργίες και τα Σαββατοκύριακα.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Πως θα λειτουργούν οι ΤΟΜΥ! Όλη η υπουργική απόφαση

«Ξεσπιτωμένες»… ακόμη οι ΤΟΜΥ! Γιατί δε βρίσκονται κτίρια

Έρχεται η δεύτερη προκήρυξη για προσλήψεις γιατρών στις ΤΟΜΥ! Τι θα περιλαμβάνει

Σχετικά Άρθρα

Back to top button