ΆρθραΠολιτική ΥγείαςΡεπορτάζ υγείαςΦάρμακα

«Ξεπάγωσαν» οι διαπραγματεύσεις για τις τιμές στα φάρμακα μετά την καραντίνα – Όλες οι πληροφορίες

Αρχική > Άρθρα > «Ξεπάγωσαν» οι διαπραγματεύσεις για τις τιμές στα φάρμακα μετά την καραντίνα – Όλες οι πληροφορίες

Με εντατικούς ρυθμούς συνεχίζονται οι διαπραγματεύσεις για τις τιμές των ακριβών φαρμάκων μετά το lockdown, προκειμένου να επιτευχθούν μειώσεις και να εξοικονομηθούν κονδύλια στη φαρμακευτική αγορά.

Οι διαδικασίες εν μέσω καραντίνας ακολουθούνταν με εξαιρετικά αργούς ρυθμούς, ενώ πλέον η αρμόδια Επιτροπή Διαπραγμάτευσης έχει ξεκινήσει για τα καλά τα «παζάρια» με τις ενδιαφερόμενες φαρμακευτικές εταιρείες, αφού το ένα ραντεβού διαδέχεται το άλλο.

Οι διαπραγματεύσεις στις τιμές των φαρμάκων, μόλις ολοκληρωθούν θα δώσουν πρόσβαση στους ασθενείς στις καινοτόμες θεραπείες, ενώ παράλληλα θα υπάρξει και εξορθολογισμός της φαρμακευτικής δαπάνης.

Όπως αναφέρουν πηγές του HealthReport.gr, η Επιτροπή Διαπραγμάτευσης- επικεφαλής της οποίας είναι ο Πρόεδρος του ΕΟΦ Δημήτρης Φιλίππου– έχει καλέσει ήδη εταιρείες που διαθέτουν πρωτότυπα σκευάσματα αλλά και βιο-ομοειδή για διάφορα αυτοάνοσα νοσήματα όπως είναι η Ρευματοειδής Αρθρίτιδα.

Μάλιστα για τη συγκεκριμένη κατηγορία, έχουν πραγματοποιηθεί ήδη οι πρώτες 2-3 συναντήσεις και αναμένεται με βάση τις εκτιμήσεις που κάνουν υψηλόβαθμα στελέχη της αγοράς Υγείας στο HealthReport.gr, η διαδικασία να έχει ολοκληρωθεί έως το τέλος του μήνα. Και αυτό καθώς ήδη τους έχουν ζητηθεί οι πρώτες προτάσεις για τις εκπτώσεις που μπορούν να δώσουν για τα συγκεκριμένα φάρμακα.

Επίσης από την Επιτροπή Διαπραγμάτευσης έχουν προσκληθεί εταιρείες που διαθέτουν καινοτόμες θεραπείες για την Πολλαπλή Σκλήρυνση, που έχουν όμως εγκριθεί από τον Ευρωπαϊκό ΕΟΦ (ΕΜΑ) εδώ και τουλάχιστον δύο χρόνια. Γεγονός που προκαλούσε σοβαρές δυσλειτουργίες στη φαρμακευτική αγορά, αλλά και στους ασθενείς οι οποίοι δεν είχαν πρόσβαση.

Πηγές του HealthReport.gr αναφέρουν ότι σύντομα θα κληθούν και φαρμακευτικές εταιρείες που διαθέτουν φάρμακα για το μελάνωμα, αφού ήδη έχει ολοκληρωθεί η σύμβαση από την προηγούμενη διαπραγμάτευση και υπάρχει απώλεια κονδυλίων.

Με διαδικασίες εξπρές

Πάντως όπως έλεγαν υψηλόβαθμα κυβερνητικά στελέχη στο HealthReport.gr, στόχος είναι οι διαπραγματεύσεις να ολοκληρωθούν στο χρόνο που ορίζει ο νόμος που είναι οι 30 ημέρες, γι αυτό και έχουν τεθεί όλες οι προτεραιότητες για άμεση διεκπεραίωση.

Σύντομα αναμένεται να μπουν σε διαπραγμάτευση σε χρόνο ρεκόρ και άλλες καινοτόμες θεραπείες όπως είναι ανοσοθεραπείες, φάρμακα για νωτιαία μυϊκή ατροφία κ.λ.π. Πρόκειται άλλωστε για σκευάσματα που θα καλύψουν βασικές ανάγκες ασθενών.

Show More

Σχετικά Άρθρα

Back to top button