ΆρθραΠολιτική ΥγείαςΡεπορτάζ υγείαςΦάρμακα

Ξεφεύγει και πάλι η φαρμακευτική δαπάνη! Πόσο εκτοξεύθηκαν οι συνταγές φαρμάκων

Την ώρα που ο υπουργός Υγείας ανακοινώνει νέα μέτρα για το φάρμακο, μεταξύ αυτών και το νέο φορέα που θα δίνει εγκρίσεις (ΗΤΑ) αλλά και για την τιμολόγηση, οι συνταγές φαρμάκων αυξάνονται μέρα με τη μέρα, προκαλώντας πονοκέφαλο στην Αριστοτέλους. Διαβάστε ΕΔΩ τι σχεδιάζει η ηγεσία του υπουργείου Υγείας: «Αλλάζει όλο το τοπίο στα φάρμακα με νέο νομοσχέδιο! Ποιος γίνεται ο ισχυρός «παίκτης»

Πηγές του HealthReport.gr αναφέρουν ότι με βάση τους τελευταίους ελέγχους που έγιναν, υπολογίζεται ότι το 2017 οι συνταγές φαρμάκων που γράφτηκαν από γιατρούς σε όλη τη χώρα θα κυμανθούν στα 72 με 75 εκατομμύρια.
Ο αριθμός θεωρείται ρεκόρ καθώς αποδεικνύεται πως η συνταγογράφηση παραμένει ανεξέλεγκτη.

Υψηλόβαθμες κυβερνητικές πηγές έλεγαν στο HealthReport.gr ότι αναζητείται ο τρόπος ώστε τα πρωτόκολλα συνταγογράφησης που ετοιμάζονται και θα προβλέπουν συγκεκριμένα θεραπευτικά σκευάσματα ανά πάθηση, να «κουμπώσουν» με το ηλεκτρονικό σύστημα.

Ωστόσο προς ώρας δεν έχουν δημιουργηθεί ακόμη τα περισσότερα πρωτόκολλα ώστε να τα ακολουθούν οι γιατροί. Αποτέλεσμα είναι ο καθένας να συνταγογραφεί ότι θέλει και η φαρμακευτική δαπάνη να εκτινάσσεται.

Σήμερα στη χώρα μας με δραματικά μειωμένη τη φαρμακευτική δαπάνη στο 1,945 δις ευρώ, εκτελούνται μηνιαίως 6 με 6,5 εκατομ. συνταγές φαρμάκων, ενώ πριν από την κρίση οπότε και η δαπάνη άγγιζε τα 5,1 δις ευρώ, οι συνταγές ήταν μειωμένες και κυμαίνονταν στα 4,5 εκατ. το μήνα.

Βέβαια στις εκτιμήσεις θα πρέπει κανείς να συνυπολογίσει ότι πλέον οι συνταγές των φαρμάκων είναι μηνιαίες, ενώ στο παρελθόν υπήρξαν και τριμηνιαίες, γεγονός που ούτως ή άλλως θα αύξανε τον αριθμό.

Από την άλλη και ο αυξημένος αριθμός των ανασφάλιστων συμπολιτών μας κάνει πολλούς να αξιοποιούν βιβλιάρια ενός ατόμου για να λάβει φάρμακα ακόμη και μία ολόκληρη οικογένεια.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Κυβερνητικοί τριγμοί για τα φάρμακα! Στα κάγκελα οι ασθενείς για πιθανές νέες αποσύρσεις. Όλο το παρασκήνιο

Έκτακτη σύσκεψη του υπ.Υγείας με τους φαρμακοβιομηχάνους για τα νοσοκομειακά φάρμακα και τις εκπτώσεις! Όλο το παρασκήνιο

«Μαϊμού» προϊόντα διαφημίζονται σαν φάρμακα μέσω Facebook! Για ποιο προϊόν προσέφυγαν στη δικαιοσύνη οι φαρμακοποιοί

Τι απαντά ο Σύνδεσμος των Φαρμακοβιομηχάνων στο υπ.Υγείας που μπλόκαρε την απόσυρση ογκολογικού φαρμάκου!

Σχετικά Άρθρα

Back to top button