Ειδήσεις Υγείας

Ξηροστομία: Όταν το στόμα στεγνώνει τι φταίει

Σύμφωνα με τους επιστήμονες της mayio clinik η παρατεταμένη ξηροστομία προκαλεί στους πάσχοντες  μια ενόχληση γεγονός που τους προκαλεί προβλήματα στη γενική κατάσταση της υγείας τους

Τα συμπτώματα που ταλαιπωρούν τους πάσχοντες  μεταξύ άλλων είναι:

Ξηρότητα στο στόμα ή στο λαιμό σας
Η υφή του σάλιου είναι παχιά και ινώδης
Κακή αναπνοή
Δυσκολία στο μάσημα, την ομιλία και την κατάποση
Αλλαγμένη αίσθηση της γεύσης
Προβλήματα στην χρήση τεχνητής οδοντοστοιχίας
Πιο συχνή φθορά των δοντιών
Ερεθισμός των ούλων και ουλίτιδα

Ένοχες αιτίες

Φάρμακα

Η λήψη ορισμένων φαρμάκων μπορεί να προακλέσουν ξηροστομία. Αυτά είναι όσα χρησιμοποιούνται για τη θεραπεία της κατάθλιψης, της νευροπάθειας, του άγχους, καθώς επίσης και κάποια αντιισταμινικά, αποσυμφορητικά, μυοχαλαρωτικά και αναλγητικά φάρμακα.

Αφυδάτωση

Καταστάσεις που οδηγούν σε αφυδάτωση, όπως πυρετός, υπερβολική εφίδρωση, εμετός, διάρροια, απώλεια αίματος, και εγκαύματα μπορεί να προκαλέσουν ξηροστομία.

Νευρική βλάβη

Ένας τραυματισμός ή μια χειρουργική επέμβαση που προκαλεί νευρική βλάβη στο κεφάλι, στον λαιμό και την γύρω περιοχή μπορεί να οδηγήσει σε ξηροστομία.
Άλλες ασθένειες

Το ξηρό στόμα μπορεί να είναι συνέπεια κάποιων ασθενειών, συμπεριλαμβανομένης του αυτοάνοσου συνδρόμου Sjogren ή του HIV / AIDS. Το εγκεφαλικό επεισόδιο και η νόσος του Alzheimer μπορεί να επίσης προκαλέσουν κάποια ξηροστομία, ακόμη και αν οι σιελογόνοι αδένες λειτουργούν κανονικά. Το ροχαλητό και η αναπνοή για πολλές ώρες με το στόμα ανοιχτό, επίσης, μπορεί να συμβάλλει στην ξηροστομία.

Κάπνισμα

Το κάπνισμα ή το μάσημα του καπνού μπορεί να αυξήσει τα συμπτώματα της ξηροστομίας.

 

Σχετικά Άρθρα

Back to top button