ΆρθραΠολιτική ΥγείαςΡεπορτάζ υγείας

Ογκολόγοι για ελεύθερη πρόσβαση σε νέα φάρμακα: Διορθώθηκε μία αδικία!

Ειδικότερα το υπουργείο Υγείας είχε αποκλείσει με το νέο νόμο για τα φάρμακα νεοδιαγνωσθέντες ασθενείς να λάβουν φάρμακα από το εξωτερικό επειδή δεν είχαν εγκριθεί ακόμη στην Ελλάδα.

Η απόφαση αυτή είχε προκαλέσει έντονες διαμαρτυρίες ασθενών αλλά και γιατρών, με αποτέλεσμα η ηγεσία του υπουργείου Υγείας να κάνει ένα βήμα πίσω και να αναγκαστεί να δώσει με εγκύκλιο το πράσινο φως για πρώιμη εισαγωγή καινοτόμων φαρμάκων. Δείτε ΕΔΩ όλες τις λεπτομέρειες: «Φάρμακα που δεν κυκλοφορούν στην χώρα ελεύθερα και για τους Έλληνες ασθενείς! Νέα εγκύκλιος!»

Ογκολόγοι για τη νέα απόφαση

Η Εταιρεία Ογκολόγων Παθολόγων Ελλάδας μετά τη στροφή του υπουργείου Υγείας που είχε κόψει τα νέα φάρμακα από τους Έλληνες ασθενείς, εκφράζει την ικανοποίησή της καθώς όπως σημειώνει είχαν δημιουργηθεί ασθενείς δύο ταχυτήτων: αυτοί που είχαν προλάβει πριν το νόμο να πάρουν νέα φάρμακα και εκείνοι που τους πρόλαβε ο νόμος.

Διαβάστε ΕΔΩ πως το υπουργείο Υγείας έκοψε τα φάρμακα: Τέλος στα φάρμακα νέας γενιάς για καρκινοπαθείς! Οι πρώτες επιπτώσεις του μνημονίου”

Τα μέλη της Εταιρείας Ογκολόγων Παθολόγων Ελλάδας αναφέρουν χαρακτηριστικά: «Με την εφαρμογή της σχετικής ειδικής διάταξης γίνεται η αρχή για να διορθωθεί η κατάφωρη αδικία που υπέστησαν ασθενείς κατατασσόμενοι σε κατηγορία δύο ταχυτήτων, ήτοι σε αυτούς που είχαν πρόσβαση σε φαρμακευτικά προϊόντα απαραίτητα για θετική εξέλιξη της νόσου τους και σε εκείνους που δυστυχώς δεν είχαν λόγω χρονικών συγκυριών (ψήφιση του νέου νόμου)».

Πάντως οι ογκολόγοι δεσμεύονται από την πλευρά τους να αξιολογούν με προσοχή τη χορήγηση των νέων φαρμάκων, ενώ σημειώνουν ότι θα παλεύουν πάντα για την απρόσκοπτη πρόσβαση όλων των ασθενών σε νέες θεραπείες: «Η ισότητα των πολιτών αφορά σε ισοπολιτεία, ισονομία και ισηγορία, θεμελιώδη συνταγματικά δικαιώματα και υποχρέωση όλων εμάς να τα προασπίζουμε. Η ενέργεια αυτή αποτελεί ένα πρώτο βήμα προς την κατεύθυνση της εξατομικευμένης αξιολόγησης και θεραπευτικής προσέγγισης και ευελπιστούμε να γίνει η αφετηρία για παρόμοιες πράξεις στο μέλλον πάντα με γνώμονα το συμφέρον του ασθενούς.»

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Κουρεύονται και τα φάρμακα με το νέο μνημόνιο! Όλες οι λεπτομέρειες

Ιδού τα νέα μέτρα για τα φάρμακα μετά τη συμφωνία με την τρόικα! Τι προβλέπεται για γιατρούς- φαρμακοποιούς

Μέτρα ενίσχυσης των γενοσήμων μόνο στα… χαρτιά! Τι δεν εντάχθηκε στο πολυνομοσχέδιο

Σχετικά Άρθρα

Back to top button