ΆρθραΠολιτική ΥγείαςΡεπορτάζ υγείαςΦάρμακα

Ογκολόγοι: Τα αντικαρκινικά φάρμακα δίνονται με διεθνείς κατευθυντήριες οδηγίες!

Τη δική τους θέση για την υπόθεση που προκάλεσε σάλο, καθώς ζητήθηκε από καρκινοπαθή από τον ΕΟΠΥΥ να αποδείξει …πόσο θα ζήσει για να λάβει ένα φάρμακο, δίνουν ειδικοί επιστήμονες.

Συνεχίζεται ο σάλος που έχει προκληθεί με το «προσδόκιμο χρόνο επιβίωσης» που ζητά ο ΕΟΠΥΥ προκειμένου να χορηγήσει ένα φάρμακο σε βαριά πάσχοντες. Μάλιστα η υπόθεση ξεκίνησε όταν οι υπηρεσίες του ΕΟΠΥΥ ζήτησαν από ασθενή με καρκίνο να συμπληρώσει το φάκελό του προκειμένου να του δοθεί έγκριση.

Άγνωστο παραμένει εάν ο ασθενής θα πρέπει ο ίδιος να γνωρίζει πόσο θα …ζήσει, εκτός από τον γιατρό του. Άλλωστε είναι γνωστό πως οι θεράποντες ιατροί είναι εκείνοι που καθορίζουν τη θεραπεία των ασθενών και οι οποίοι μπορούν να κρίνουν ουσιαστικά κι αν κάποιος μπορεί να επιβιώσει για μακρό χρονικό διάστημα ή όχι.

Η …φυσιολογική τακτική είναι στη διαδικασία αυτή να μην εμπλέκεται ο ασθενής, δεδομένου ότι ο ίδιος στις περισσότερες περιπτώσεις δεν έχει πραγματική εικόνα της κατάστασης της υγείας του και πόσο μάλλον εάν θα ζήσει ή αν θα πεθάνει. Διαβάστε ΕΔΩ πως ξεκίνησε η όλη υπόθεση: «Θες φάρμακο; Απόδειξη πόσο θα ζήσεις! Η νέα μακάβρια γκάφα του ΕΟΠΥΥ»

Αρκετές ημέρες πάντως μετά το σάλο που προκλήθηκε οι Πρόεδροι των Επιστημονικών Εταιρειών: Εταιρείας Ογκολόγων Παθολόγων Ελλάδος, Ελληνικής Εταιρείας Ακτινοθεραπευτικής Ογκολογίας και Ελληνικής Εταιρείας Πυρηνικής Ιατρικής & Μοριακής Απεικόνισης, υποστηρίζουν πως «για την καλύτερη και πλέον
κατάλληλη αντιμετώπιση των ασθενών με σοβαρά νοσήματα, όπως οι ογκολογικοί ασθενείς, έχουν καταρτισθεί διεθνείς κατευθυντήριες οδηγίες, οι οποίες εφαρμόζονται σε όλες τις χώρες από τους θεράποντες ιατρούς, και παράλληλα καθοδηγούν τις εγκριτικές επιτροπές των παρόχων υπηρεσιών υγείας, διεθνώς».

Δε διευκρινίζουν ωστόσο οι εκπρόσωποι των επιστημονικών εταιρειών εάν στη διαδικασία αυτή εμπλέκεται ο ασθενής ή έχει γνώση για το θέμα της…επιβίωσής του. Ξεκαθαρίζουν πάντως πως όλο το φάκελο αλλά και τη διαδικασία για την έγκριση, την διεκπεραιώνει ο γιατρός.

Αναφέρουν χαρακτηριστικά: «Στη χώρα μας, υπεύθυνος για την επιλογή της θεραπείας στους ογκολογικούς ασθενείς είναι ο θεράπων ιατρός. Για την καταλληλότητα της θεραπείας, ο ιατρός λαμβάνει υπόψιν ένα αριθμό κριτηρίων που περιλαμβάνουν τη συνολική κατάσταση της υγείας του (όπως συνοδά νοσήματα, συγχορηγούμενα φάρμακα, προσδόκιμο επιβίωσης) και την έκταση της νόσου καθώς και το προσδοκώμενο όφελος της θεραπείας.

Τα συνοδευτικά που αιτιολογούν την επιλογή του γιατρού, συμπεριλαμβάνονται στον φάκελο του ασθενούς ο οποίος κατατίθεται για έγκριση στην αρμόδια επιτροπή, που για το συγκεκριμένο περιστατικό είναι η Επιτροπή Έγκρισης Ραδιοφαρμάκων Υψηλού Κόστους.

Η διαδικασία αυτή ακολουθείται για όλα τα φάρμακα σοβαρών παθήσεων και την ευθύνη για την πληρότητα του φακέλου έχει ο θεράπων ιατρός του ασθενή».

Να σημειωθεί πως η Διοίκηση του ΕΟΠΥΥ υποστηρίζει ότι “προσδόκιμος χρόνος επιβίωσης” είναι η  “προβλεπόμενη διαδικασία που ακολουθείται για όλα τα φάρμακα σοβαρών παθήσεων”.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Γιατροί ΕΟΠΥΥ: Πληρωμές μόνο στα…χαρτιά από τον Οργανισμό! Στον αέρα λόγω των χρεών

Τα «χρυσά» μπόνους του ΕΟΠΥΥ! Πως θα μοιραστούν εκατομμύρια σε προγράμματα ενημέρωσης και πριμ

Χριστουγεννιάτικα «χτύπησε» και πάλι ο ΕΟΠΥΥ: 15.000 ευρώ για να γίνεις προμηθευτής!

Σχετικά Άρθρα

Back to top button