ΆρθραΠολιτική ΥγείαςΡεπορτάζ υγείας

Οικογενειακοί γιατροί: Ανοίγει η ηλεκτρονική πλατφόρμα για τις πληρωμές τους! Όλες οι λεπτομέρειες

Της Δήμητρας Ευθυμιάδου

Μετά τα Θεοφάνια αναμένεται να ανοίξει η ηλεκτρονική πλατφόρμα του ΕΟΠΥΥ (e-ΔΑΠΥ) προκειμένου να υποβάλουν οι Οικογενειακοί γιατροί τα δικαιολογητικά τους, για να πληρωθούν αναδρομικά από τον περασμένο Αύγουστο από τότε δηλαδή που είναι απλήρωτοι από τον Οργανισμό.

Σύμφωνα με πληροφορίες του HealthReport.gr έπειτα από έντονες πιέσεις που ασκήθηκαν στη Διοίκηση του Οργανισμού από την Πρόεδρο της Ένωσης Ιατρών ΕΟΠΥΥ (ΕΝΙ-ΕΟΠΥΥ) και αντιπρόεδρο του ΠΙΣ Άννα Μαστοράκου, επισπεύσθηκε η επίλυση των τεχνικών προβλημάτων που είχαν καταγραφεί στο e-ΔΑΠΥ, ώστε να μπορέσουν όλοι οι οικογενειακοί γιατροί να υποβάλουν τις οικονομικές τους απαιτήσεις. Διαβάστε ΕΔΩ για τα συνεχή προβλήματα στην πλατφόρμα: «ΕΟΠΥΥ: Συνεχόμενα μπλακ άουτ στο e-ΔΑΠΥ! Τι καταγγέλλουν οι γιατροί»

Οι πληρωμές

Παρότι η διαδικασία έγκρισης των οφειλόμενων προς τους γιατρούς θα χρειασθεί αρκετό χρόνο για να λάβει το πράσινο φως από το Ελεγκτικό Συνέδριο, οι οικογενειακοί γιατροί θα αποζημιωθούν αναδρομικά από 01/08/2019 σύμφωνα με τον πρόσφατο νόμο του Κικίλια, με την αμοιβή των 2.000 ευρώ, αυξημένη κατά 200 ευρώ σε σχέση με την παρελθούσα πάγια αντιμισθία των 1.800 ευρώ.

Η ρύθμιση αυτή και οι συγκεκριμένες πληρωμές θα ισχύσουν έως τον Μάρτιο του 2020. Άλλωστε μετά τις αντιδράσεις που προκλήθηκαν στον ιατρικό κόσμο, ο υπουργός Υγείας είχε μειώσει το χρόνο διάρκειας των συγκεκριμένων συμβάσεων.

Πάντως στο διάστημα αυτό οι γιατροί θα λάβουν περίπου 1600 ευρώ περισσότερα σε σχέση με τις προηγούμενες συμβάσεις που προέβλεπαν λιγότερες αμοιβές. Διαβάστε ΕΔΩ τι είχε γίνει: «Οικογενειακοί γιατροί: Αλλαγές την τελευταία στιγμή για την πάγια αποζημίωση των 2000 ευρώ! Τι άλλαξε»

Να σημειωθεί ότι σύμφωνα με υψηλόβαθμες κυβερνητικές πηγές του HealthReport.gr, δεν απαιτείται Υπουργική Απόφαση για την αναδρομική αποπληρωμή των γιατρών και επομένως το θέμα είναι αποκλειστικά του ΕΟΠΥΥ.

Τα αγκάθια

Πάντως φαίνεται πως άμεσα θα λυθεί τεχνικά και το ζήτημα που έχει προκύψει με κάποιους οικογενειακούς γιατρούς που είχαν προλάβει και είχαν υποβάλει τα δικαιολογητικά τους πριν πέσει το σύστημα του e-ΔΑΠΥ αλλά με τις παλαιές αμοιβές των 1800 ευρώ.

Οι ίδιες πηγές του HealthReport.gr τονίζουν ότι θα απαιτηθούν κάποιες τεχνικές διαδικασίες ώστε και σε αυτούς τους οικογενειακούς γιατρούς να αποδοθούν τα 2000 ευρώ μηνιαίως που είναι οι νέες αποζημιώσεις.

Σχετικά Άρθρα

Back to top button