ΆρθραΠολιτική ΥγείαςΡεπορτάζ υγείας

Οικογενειακοί γιατροί: Πάγια μηνιαία αποζημίωση 2.000 ευρώ μέχρι τον Αύγουστο του 2020! Τι προβλέπει το νομοσχέδιο

Της Δήμητρας Ευθυμιάδου

Με ένα νομοσχέδιο σκούπα που κατατέθηκε αργά χθες το βράδυ στη Βουλή, το υπουργείο Υγείας ρυθμίζει εκκρεμότητες που εδώ και καιρό δεν είχαν επιλυθεί.

Μεταξύ αυτών αλλάζει τις αμοιβές των οικογενειακών γιατρών που συνεργάζονται με τον ΕΟΠΥΥ και πλέον αυτές θα αγγίζουν τα 2000 ευρώ μηνιαίως ως πάγια αποζημίωση μέχρι την 1η Αυγούστου του 2020, ενώ η ρύθμιση φαίνεται ότι έχει και αναδρομική ισχύ.
Να σημειωθεί ότι ο κλάδος δεν είχε πληρωθεί από τον ΕΟΠΥΥ από τον περασμένο Αύγουστο. Διαβάστε ΕΔΩ τι ετοίμαζαν οι γιατροί του ΕΟΠΥΥ: «Γιατροί ΕΟΠΥΥ: Σε επίσχεση όσοι παραμένουν απλήρωτοι! Τι ζητούν»

Αξιοσημείωτο είναι μάλιστα ότι ενώ οι οικογενειακοί γιατροί ήταν απλήρωτοι, η Διοίκηση του ΕΟΠΥΥ εξέφρασε με ανακοίνωσή της την έκπληξή της για την πιθανότητα να προχωρήσουν σε επίσχεση.

Ωστόσο το πρόβλημα εστιάζεται στο γεγονός ότι όλοι οι οικογενειακοί γιατροί θα λαμβάνουν τις ίδιες αποδοχές, ανεξάρτητα από τον αριθμό των ασθενών που θα εξετάζουν. Γεγονός βέβαια που αναμένεται να προκαλέσει σοβαρελς αναταράξεις στον ιατρικό κλάδο.

Ήδη μάλιστα με τη δημοσιοποίηση του νομοσχεδίου έχουν ξεκινήσει οι αντιδράσεις. Άλλωστε η ρύθμιση προβλέπει πως είτε ένας γιατρός εξετάζει έναν ασθενή είτε 1000, η αποζημίωση θα είναι ίδια.

Πάγια αποζημίωση

Στο άρθρο 5 του νομοσχεδίου σκούπα που περιλαμβάνει πολλές ρυθμίσεις του υπουργείου Υγείας, αναφέρεται πως το κονδύλι για την αποζημίωση των οικογενειακών γιατρών αυξάνεται δεδομένου ότι ο αριθμός τους είναι περιορισμένος και οι μέχρι σήμερα αμοιβές δεν καλύπτουν την πραγματική εργασία σε σχέση με τον πληθυσμό ευθύνης.

Το Άρθρο 5 αναφέρει χαρακτηριστικά: «Ενόψει της μη ολοκληρωμένης ανάπτυξης του δικτύου οικογενειακών ιατρών, τόσο στα αστικά κέντρα όσο και στην περιφέρεια, αλλά και τεχνικών δυσχερειών για την ορθή καταγραφή του πληθυσμού ευθύνης, δεν έχει καταστεί εφικτή η καταβολή των αμοιβών τους με αναγωγή στα πραγματικά δεδομένα ευθύνης. Συνεπώς, προς αποκατάσταση των ανωτέρω, ορίζεται μία πρόσθετη περίοδος αμοιβής με πάγια αντιμισθία για όλους τους οικογενειακούς ιατρούς και τους ασκούντες καθήκοντα οικογενειακού ιατρού, για τη χρονική περίοδο από 1.8.2019 έως 1.8.2020».

Να σημειωθεί ότι μέχρι σήμερα μόνο 440 οικογενειακοί είναι συμβεβλημένοι με τον ΕΟΠΥΥ για την κάλυψη όλου του πληθυσμού της χώρας.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Editorial: Ξύπνα Βασίλη…
Της Δήμητρας Ευθυμιάδου

Σχετικά Άρθρα

Back to top button