ΆρθραΠολιτική ΥγείαςΡεπορτάζ υγείας

Οικογενειακός γιατρός σε …δόσεις! Τι αλλάζει από 1.1.2019

Βραχνά συνεχίζει να αποτελεί για την ηγεσία του υπουργείου Υγείας ο θεσμός του οικογενειακού γιατρού, καθώς το πολυδιαφημισμένο νέο σύστημα της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, κοντά δύο χρόνια και πλέον από τον αρχικό του σχεδιασμό, δε λέει να ορθοποδήσει.

Οι πολίτες συνεχίζουν να αναρωτιούνται που θα βρούνε οικογενειακό γιατρό αφού οι λίστες με τους διαθέσιμους έχουν ήδη κλείσει, ενώ από την άλλη το ιατρικό σώμα δε φαίνεται πρόθυμο να συμβάλει και στη συνέχεια στο νέο εγχείρημα.

Παρ αυτά η Διοίκηση του ΕΟΠΥΥ συνεχίζει να μιλά για δωρεάν ραντεβού που μπορούν να κλείσουν οι πολίτες μέσω του ηλεκτρονικού συστήματος του Οργανισμού, έστω κι αν οικογενειακό γιατρό βρήκαν μόνο όσοι πρόλαβαν.

Οι υπόλοιποι άγνωστο τι θα πράττουν από τις αρχές του χρόνου. Διαβάστε ΕΔΩ τις νέες οδηγίες του ΕΟΠΥΥ: «Πως θα κλείνουν e-ραντεβού οι πολίτες στον οικογενειακό γιατρό! Νέες οδηγίες για γιατρούς από τον ΕΟΠΥΥ»

Τι αλλάζει από το νέο έτος

Λόγω της έλλειψης των οικογενειακών γιατρών  ο υπουργός Υγείας Ανδρέας Ξανθός υποχρεώθηκε σε πρόσφατες δηλώσεις του να επισημάνει ότι και το άλλο νέο σύστημα, αυτό των παραπομπών από τον οικογενειακό γιατρό στον ειδικό, θα εφαρμοσθεί σε …δόσεις από 1.1.2019 αφού για να πάρουν παραπεμπτικό οι ασφαλισμένοι για να επισκεφθούν εξειδικευμένο γιατρό (π.χ.ΩΡΛ, καρδιολόγο, ορθοπεδικό κ.λ.π.) θα πρέπει πρώτα να εντοπίσουν τον οικογενειακό τους γιατρό, ο οποίος βέβαια προς ώρας δεν υπάρχει.
Διαβάστε ενδεικτικά ΕΔΩ ποιες περιοχές είναι χωρίς κανέναν απολύτως συμβεβλημένο με τον ΕΟΠΥΥ οικογενειακό γιατρό: «Ποιες περιοχές της Ελλάδος είναι χωρίς οικογενειακό γιατρό! Όλες οι ελλείψεις»

Συνεπώς όποιος πρόλαβε να εντοπίσει οικογενειακό γιατρό και να εγγραφεί, θα πρέπει από 1.1.2019 να περνά πρώτα από εκεί και να λαμβάνει παραπεμπτικό, ώστε στη συνέχεια να μπορεί να επισκεφθεί εξειδικευμένο γιατρό. Όσοι δεν έχουν βρει ακόμη οικογενειακό γιατρό, μπορούν απλά να επισκέπτονται κατ ευθείαν τον ειδικό γιατρό αφού θα καλύπτεται από τον ΕΟΠΥΥ η επίσκεψη.

Από την άλλη πάντως φαίνεται ότι γίνεται προσπάθεια να βρεθούν γιατροί στις περιβόητες Τοπικές Μονάδες Υγείας (ΤΟΜΥ), αφού στις αρχές του χρόνου θα γίνει νέα προκήρυξη τόσο για ιατρικό προσωπικό όσο και για νοσηλευτικό και διοικητικό, όπως αναφέρουν έγκυρες πληροφορίες του HealthReport.gr.

Άγνωστο παραμένει εάν και πάλι θα συγκεντρωθεί ο απαραίτητος αριθμός των γιατρών για την κάλυψη των αναγκών όλου του πληθυσμού.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Υποχρεωτικά όλοι με οικογενειακό γιατρό από τον Ιούνιο! Ποιοι εξαιρούνται

Δείτε τι προβλέπει η σύμβαση των οικογενειακών γιατρών με τον ΕΟΠΥΥ! Όλοι οι όροι

Λιγότεροι από 1000 οικογενειακοί γιατροί για 11 εκατ. Έλληνες! Τι έδειξε η τελευταία προκήρυξη στις ΤΟΜΥ

Οικογενειακός γιατρός ετών …75! Οι νέες συμβάσεις του ΕΟΠΥΥ με γιατρούς 3ης ηλικίας

Σχετικά Άρθρα

Back to top button