ΆρθραΠολιτική ΥγείαςΡεπορτάζ υγείας

Οι “ράμπο” Υγείας σαρώνουν το ΕΣΥ! Σαφάρι ελέγχων για παράνομες αποκλειστικές νοσοκόμες!

Ενώ ο νόμος προβλέπει συγκεκριμένα κριτήρια για την απασχόληση των αποκλειστικών νοσοκόμων στο ΕΣΥ, δεκάδες γυναίκες συνεχίζουν να παρανομούν, εισπράττοντας μάλιστα μαύρα χρήματα για την απασχόλησή τους.

Την ίδια ώρα όμως οι νόμιμες αποκλειστικές νοσοκόμες κόβουν αποδείξεις, περιμένουν σε ειδική λίστα για να κληθούν να εργασθούν ενώ διαθέτουν και τα απαραίτητα έγγραφα.

Σύμφωνα μάλιστα με την Ένωση Νοσηλευτών Ελλάδος, η απασχόληση παράνομων αποκλειστικών νοσοκόμων εντός του χώρου των δημόσιων νοσοκομείων, αποτελεί σοβαρό ζήτημα για τη Δημόσια Υγεία.
Είναι ενδεικτικό ότι το τελευταίο διάστημα διενεργούνται συνεχείς έλεγχοι από το Σώμα Επιθεωρητών Υπηρεσιών Υγείας και Πρόνοιας (ΣΕΥΥΠ).

Ήδη έχουν πραγματοποιηθεί συλλήψεις πολλών παράνομων αποκλειστικών νοσοκόμων στο Γενικό Κρατικό Νοσοκομείο Αθηνών «Γ. Γεννηματάς», ενώ οι έλεγχοι επεκτείνονται και σε άλλα νοσοκομεία τόσο της Αττικής όσο και της περιφέρειας.

Όπως δηλώνει χαρακτηριστικά ο Πρόεδρος του Περιφερειακού Συμβουλίου του Πρώτου Περιφερειακού Τμήματος Αττικής και Νήσων Αιγαίου της ΕΝΕ Δημήτρης Πιστόλας:

«Το παραπάνω φαινόμενο ανθεί στα ελληνικά δημόσια νοσοκομεία, η δε άνθισή του οφείλεται πρωτίστως στην δραματική υποστελέχωση της Νοσηλευτικής Υπηρεσίας η οποία οδηγεί στην δυνατότητα ατόμων αμφιβόλου επιστημονικής κατάρτισης να ασκούν χρέη αποκλειστικής νοσοκόμου καθώς επίσης και την απουσία ουσιαστικών ελέγχων ιδίως από τα αρμόδια όργανα.

Είναι δε σαφές, ότι η δράση των συγκεκριμένων ατόμων στερεί την εργασία από τους νόμιμους αποκλειστικούς νοσοκόμους, στερεί φορολογικά έσοδα από το Ελληνικό Κράτος αφού δεν εκδίδεται απόδειξη παροχής υπηρεσιών και παράλληλα θέτει σε κίνδυνο την δημόσια υγεία κατά το μέρος που πρόσωπα χωρίς τα απαραίτητα ελάχιστα τυπικά προσόντα παρέχουν υπηρεσίες φροντίδας σε νοσηλευόμενους ασθενείς».

Δεν είναι τυχαίο ότι στα δωμάτια των ασθενών καθημερινά βρίσκονται επαγγελματικές κάρτες παράνομων αποκλειστικών νοσοκόμων οι οποίες με «τυράκι» τη χαμηλότερη τιμή, προσπαθούν να προσελκύσουν πάσχοντες που έχουν ανάγκη βοήθειας.

Η Γενική Γραμματέας του Περιφερειακού Συμβουλίου του Πρώτου Περιφερειακού Τμήματος Αττικής και Νήσων Αιγαίου της ΕΝΕ Κωνσταντία Μπελαλή αναφέρει ότι: «Με αποκλειστικό σκοπό την προάσπιση της δημόσιας υγείας και του εν γένει δημοσίου συμφέροντος, καλούμε τόσο το υπουργείο όσο και τις αρμόδιες αρχές να ερευνήσουν σε βάθος το περιεχόμενο της καταγγελίας, προκειμένου να αποδοθούν ευθύνες σε παν υπαίτιο πρόσωπο, καθώς επίσης άμεσα να αποδεσμευθεί η Νοσηλευτική Υπηρεσία από την αστυνόμευση των παράνομων αποκλειστικών καθώς

α) δεν είναι αρμόδια για τέτοιου είδους ενέργειες και

β) λόγω της υποστελέχωσης δεν επαρκεί να ανταποκριθεί στα νοσηλευτικά της καθήκοντα πόσο δε σε καθήκοντα αστυνομικού οργάνου».

Η Ένωση Νοσηλευτών Ελλάδος σημειώνει ότι εμπιστεύεται τις αρμόδιες αρχές και την ελληνική δικαιοσύνη για την επίλυση αυτού του σοβαρού ζητήματος.

Σχετικά Άρθρα

Back to top button