Ειδήσεις Υγείας

Ομάδα αίματος: Τι αποκαλύπτει για την υγεία μας;

Αν και οι περισσότεροι πιστεύουν ότι η ομάδα αίματος παίζει σημαντικό ρόλο στην εγκυμοσύνη ή στις μεταγγίσεις νέες μελέτες αποδεικνύουν ότι υπάρχει στατιστική συσχέτιση ανάμεσα στις ομάδες αίματος και στη γενετική προδιάθεσή μας σε συγκεκριμένες ασθένειες.

Οι ομάδες αίματος είναι τέσσερις, οι Α, Β, ΑΒ και Ο, ωστόσο, σύμφωνα με το σύστημα Ρέζους (Rh), διπλασιάζονται, αφού κάποιος μπορεί να είναι, για παράδειγμα, Α+ ή Α-.

Ομάδα αίματος Ο

Έρευνα του Πανεπιστημίου της Πενσυλβανίας, έδειξε ότι τα άτομα με ομάδα αίματος 0, ακόμη και αν φέρουν το γονίδιο Adamts7, το οποίο αυξάνει τον κίνδυνο εμφράγματος, έχουν μειωμένες πιθανότητες να υποστούν κάποιο καρδιακό πρόβλημα.

Άλλα πλεονεκτήματα υγείας που έχουν όσοι ανήκουν στην ομάδα αυτή είναι ότι έχουν μικρότερο ποσοστό εκδήλωσης καρκίνου και κυρίως καρκίνου του μαστού και των πνευμόνων.

Όμως φαίνεται ότι είναι επιρρεπείς στην μόλυνση από το ελικοβακτηρίδιο του πυλωρού.

Σύμφωνα με έρευνα από το Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Bispebjerg της Κοπεγχάγης, οι άνδρες φαίνεται να είναι πιο επιρρεπείς στην αύξηση του σωματικού βάρους, ενώ κινδυνεύουν να εμφανίσουν σε κάποια φάση της ζωής τους αλλεργίες, άσθμα αλλά και κατάθλιψη.

Ομάδα αίματος Α

Μετά από ανάλυση στατικών στοιχείων οι γυναίκες με αυτή την ομάδα αίματος είχαν καλύτερης ποιότητας ωάρια.
Όμως τα άτομα με την ομάδα αυτή βάση μελέτης του Ινστιτούτου Καρολίνσκα της Σουηδίας, διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο να νοσήσουν από καρκίνο του στομάχου.
Οι ερευνητές εικάζουν ότι αυτό ίσως να οφείλεται είτε στην έκκριση λιγότερων γαστρικών υγρών είτε στην υιοθέτηση κακών συνηθειών (π.χ. κάπνισμα, κατάχρηση αλκοόλ).
Τα άτομα με ομάδα αίματος τύπου Α φαίνεται πως εκκρίνουν υψηλότερα επίπεδα κορτιζόλης (ορμόνη του στρες) στο σώμα τους.

Διαγνωστικές εξετάσεις

 

 

 

 

 

 

Ομάδα αίματος Β

Όσοι ανήκουν σε αυτή την ομάδα αίματος αντιμετωπίζουν μικρότερο κίνδυνο για την εμφάνιση αρθρίτιδας, που προκαλείται από τα αυξημένα επίπεδα ουρικού οξέος στο αίμα. Όμως έχουν αυξημένη τάση εμφάνισης αναιμίας.

Ομάδα αίματος ΑΒ

Εκτός από το γεγονός ότι δεν κινδυνεύουν να εκδηλώσουν χοληστερίνη σε περιπτώσεις επείγουσας ανάγκης έχουν καλύτερη αντιμετώπιση, δεδομένου ότι μπορούν να πάρουν αίμα από όλους.

Ερευνητές από το Πανεπιστήμιο του Χάρβαρντ παρατήρησαν ότι οι γυναίκες με ομάδα αίματος ΑΒ αντιμετώπιζαν αυξημένο κίνδυνο να εκδηλώσουν καρκίνο των ωοθηκών.

Σχετικά Άρθρα

Back to top button