Συνεντεύξεις - Άρθρα

ΟΟΣΑ….ΠΑΛΙ

Ο Μεξικανός Πρόεδρος του ΟΟΣΑ κ. Jose Angel Gurria είπε στην Αθήνα, ”στην Ελλάδα υπάρχουν δεκάδες περιορισμοί που σχεδιάστηκαν για να προστατεύουν όχι μόνο την οικονομία σε εθνικό επίπεδο αλλά και επαγγελματικές ομάδες.

Το αποτέλεσμα ήταν κάποιοι να πλουτίσουν υπέρμετρα ενώ για τους περισσότερους το ”αντίτιμο” ήταν κακές υπηρεσίες και υψηλές τιμές.

Τα οφέλη της ανάπτυξης πρέπει να ωφελήσουν την πλειονότητα των Ελλήνων και όχι ολίγους”.

Η νέα συνεργασία με την Ελληνική Κυβέρνηση είναι υπό διαμόρφωση. Κεντρικοί άξονες της κυβερνητικής πολιτικής είναι μεταρρυθμίσεις για την καλύτερη λειτουργία του ανταγωνισμού, την καταπολέμηση ολιγοπωλιακών καταστάσεων και τη διευκόλυνση της επιχειρηματικότητας.

Αυτά σε συνδυασμό με την πάταξη της διαφθοράς και την φοροδιαφυγή.

Στα καθ’ ημάς πάντως με μείωση της τιμής των φαρμάκων σε επίπεδα κάτω από κατώφλια ασφαλείας (ποιότητα – ελλείψεις) με επίπεδο φαρμακευτικής δαπάνης πολύ κάτω του ευρωπαϊκού μέσου όρου με υπεραυξημένη συμμετοχή των ασφαλισμένων μέσω κρίσης, με μείωση τζίρου φαρμακείων πάνω από 60% και επισυμβαίνουσες τις μαζικές υπερχρεώσεις τους δεν φαίνεται περίεργη η πρόβλεψη του διευθυντή του υγειονομικού τομέα του ΟΟΣΑ για ανάπτυξη στην υγεία μέσα στο 2015 στο επίπεδο του – 11,9%.

Όσο για την επιχειρηματικότητα, παρά τις δυσκολίες αντιλήψεων κυρίως και γραφειοκρατίας, είμαστε επαρκώς προετοιμασμένοι.

Ο Πανελλήνιος Φαρμακευτικός Σύλλογος έχει τη δυνατότητα να λειτουργήσει σε νέα βάση απόλυτα προσαρμοσμένη στις σύγχρονες απαιτήσεις (πχ φαρμακευτικές υπηρεσίες).

Εκείνο που αποκάλυψε ο κ. Gurria ήταν ότι η περιβόητη εργαλειοθήκη (toolkit) που έγινε νόμος του κράτους ήταν ‘απομεινάρι’ από προηγούμενη διοίκηση και ότι αυτή η διοίκηση που αυτός προΐσταται, απλά γνώριζε την μελέτη και την ύπαρξη της.
Βεβαίως δεν έφερε αντιρρήσεις ή ενστάσεις διότι τα έσοδα του οργανισμού εκείνη την εποχή ήταν σημαντικά.

Τώρα πάντως – είπε – οι μελέτες που κάνουν είναι στα πραγματικά μέτρα της οικονομίας και όχι στα μέτρα των πελατών που τις ζητάνε.

 

ΚΑΡΑΓΕΩΡΓΙΟΥ- ΦΑΡΜΑΚΟΠΟΙΟΣ

Δημήτρης Καραγεωργίου ΦΑΡΜΑΚΟΠΟΙΟΣ

ΔΙΕΥΘΥΝΩΝ ΣΥΜΒΟΥΛΟΣ ΕΤΕΣΤΑ AE

Σχετικά Άρθρα

Back to top button