Ειδήσεις Υγείας

Ορθοκολικός καρκίνος: Τα συμπτώματα που χτυπούν το καμπανάκι

Σύμφωνα με στοιχεία του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, ο ορθοκολικός καρκίνος ευθύνεται για περισσότερους από 690.000 θανάτους ετησίως σε όλο τον κόσμο. Την ίδια στιγμή η Αμερικανική Αντικαρκινική Εταιρεία υπολογίζει ότι μέσα στο 2018 θα καταγραφούν πάνω από 97.000 νέα περιστατικά καρκίνου στο κόλον και πάνω από 43.000 νέα περιστατικά καρκίνου στο ορθό μεταξύ των ενήλικων Αμερικανών. Οι θάνατοι από τη νόσο εκτιμάται ότι θα φτάσουν τους 50.630 μέχρι το τέλος του έτους.

Όπως εξηγούν οι ειδικοί ο ορθοκολικός καρκίνος πρόκειται για μια κληρονομική, ενώ μπορεί επίσης να οφείλεται σε πολύποδες στο παχύ έντερο και σε πάσχοντες από φλεγμονώδεις εντερικές παθήσεις, όπως η ελκώδης κολίτιδα.

Παράγοντες κινδύνου

Η ηλικία και το φύλο είναι δύο βασικοί παράγοντες που καθορίζουν τις πιθανότητες εμφάνισης της συγκεκριμένης μορφής καρκίνου. Άλλοι παράγοντες κινδύνου είναι:

– οικογενειακό ιστορικό ορθοκολικού καρκίνου
– ατομικό ιστορικό καρκίνου στο κόλον, το ορθό, τις ωοθήκες, το ενδομήτριο ή το μαστό

– ιστορικό πολύποδα στο κόλον ή το ορθό
– ιστορικό για ελκώδη κολίτιδα ή νόσο του Crohn

– ιστορικό για ορισμένες κληρονομικές ασθένειες
– παχυσαρκία

– καθιστική ζωή
– διατροφικοί παράγοντες, όπως η αυξημένη κατανάλωση κόκκινου κρέατος και αλλαντικών

Σημάδια sos

Ένα από τα συνηθέστερα συμπτώματα του ορθοκολικού καρκίνου είναι το αίμα στα κόπρανα. Άλλα τυπικά συμπτώματα της νόσου περιλαμβάνουν:

– διάρροια, δυσκοιλιότητα ή αίσθημα ότι το έντερο δεν αδειάζει εντελώς
– κόπρανα πιο λεπτά απ’ ότι συνήθως

– συχνό φούσκωμα, αίσθημα πληρότητας ή κράμπες
– αναίτια απώλεια βάρους

– επίμονη κόπωση
– τάση προς έμετο

Πότε να ξεκινά ο έλεγχος

Η έναρξη του προληπτικού ελέγχου στην ηλικία των 45 ετών συνιστάται για όσους εκτιμάται πως διατρέχουν μέτριο κίνδυνο εκδήλωσης ορθοκολικού καρκίνου, ενώ για όσους ο κίνδυνος υπολογίζεται αυξημένος (π.χ. λόγω κληρονομικότητας ή επικίνδυνου πολύποδα) ίσως ο έλεγχος πρέπει να ξεκινά ακόμα νωρίτερα ή να είναι συχνότερος.

Ο προληπτικός έλεγχος για τον ορθοκολικό καρκίνο πρέπει να συνεχίζεται έως την ηλικία των 75 ετών, ενώ η αξία του μετά τα 85 θεωρείται μηδαμινή.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Καλοκαίρι και ουρολοίμωξη: Φυσικοί τρόποι αντιμετώπισης

 

Σχετικά Άρθρα

Back to top button