Ειδήσεις Υγείας

Ορθορεξία: Τι είναι και πότε συνιστά απειλή για την υγεία

Πλέον τα τελευταία χρόνια ο όρος έχει εισβάλει για τα καλά στη ζωή μας, και οι ειδικοί περιγράφουν την ορθορεξία ως μια «πάθηση μεταμφιεσμένη σε αρετή».

Η ειδοποιός διαφορά της με τις άλλες διαταραχές, όπως η ανορεξία και η βουλιμία, είναι  η ακατάσχετη επιθυμία της κατανάλωσης μόνο «καθαρών» τροφών που υπόσχονται μακροζωία.

Σύμφωνα με τους ειδικούς ένα από τα προβλήματα της ορθορεξίας είναι το γεγονός πως οι πάσχοντες συζητούν για την υγιεινή διατροφή συνέχεια ενώ  καταπιέζουν τον εαυτό τους να καταναλώσουν μόνο φρούτα ή χυμούς για κάποιες μέρες και να στερηθούν έτσι τρόφιμα από πολλές βασικές διατροφικές ομάδες.

Παρ’ όλο που μια διατροφή, που επικεντρώνεται σε φυσικές τροφές ο Dr. Bratman που εισήγαγε τον όρο, αλλά ταυτόχρονα ήταν και ο πρώτος που διαγνώστηκε με ορθορεξία, επιμένει ότι ο κίνδυνος εμφανίζεται όταν η υγιεινή τάση μετατραπεί σε εμμονή.

Πάντως το κύριο σύμπτωμα με το οποίο εκδηλώνεται η ορθορεξία είναι ότι οι ασθενείς αυτοί περνούν τον περισσότερο χρόνο της καθημερινότητάς τους σχεδιάζοντας, αγοράζοντας, προετοιμάζοντας και καταναλώνοντας συγκεκριμένα γεύματα.

Οι ειδικοί επισημαίνουν ότι ανάλογα με την περίπτωση και το βαθμό παθολογίας, μπορεί να χρειαστεί υποστήριξη εξειδικευμένου στις διατροφικές διαταραχές διαιτολόγου, αλλά και εξειδικευμένου ψυχολόγου ή ψυχιάτρου.

Σχετικά Άρθρα

Back to top button