ΆρθραΠολιτική ΥγείαςΡεπορτάζ υγείας

Οριστικό τέλος στο κάπνισμα στις δημόσιες υπηρεσίες! Τι πρόστιμα προβλέπονται για τους υπαλλήλους

Αν μέχρι σήμερα είχατε συνηθίσει να βλέπετε δημοσίους υπαλλήλους να καπνίζουν έστω στα …μουλωχτά πίσω από πάγκους εξυπηρέτησης, από δω και στο εξής, λογικά, δε θα πρέπει να βλέπετε αυτές τις εικόνες.

Άλλωστε μόλις στο τέλος Ιανουαρίου ο υπουργός Υγείας με εγκύκλιό του επανέφερε το θέμα της απαγόρευσης του καπνίσματος στους κλειστούς δημόσιους χώρους. Διαβάστε ΕΔΩ τις οδηγίες του υπουργείου Υγείας: “Αυστηροποιούνται οι έλεγχοι για το κάπνισμα! Νέα εγκύκλιος υπ.Υγείας με πρόστιμα”

Πλέον και το υπουργείο Εργασίας με δική του ανακοίνωση/εγκύκλιο προς όλες τις δημόσιες υπηρεσίες σημειώνει πως θα πρέπει όλοι να προσαρμοστούν στα νέα δεδομένα.

Τι πρόστιμα προβλέπονται

Υπενθυμίζει μάλιστα σε όλες τους δημοσίους υπαλλήλους τα πρόστιμα που προβλέπονται στην περίπτωση που κανείς εντοπισθεί να καπνίζει.
Όπως σημειώνεται χαρακτηριστικά:

“Η παράβαση των διατάξεων για την απαγόρευση του καπνίσματος από τους δημόσιους λειτουργούς, τους δημόσιους υπαλλήλους, τους υπαλλήλους των νομικών προσώπων δημοσίου δικαίου και τους υπαλλήλους του δημόσιου τομέα, στους χώρους όπου είναι εγκατεστημένες οι υπηρεσίες τους, αποτελεί πειθαρχικό
παράπτωμα και τιμωρείται σύμφωνα με τις διατάξεις που διέπουν την πειθαρχική
ευθύνη τους”.

Έτσι σε όσους παραβούν το νόμο και καπνίζουν ή καταναλώνουν προϊόντα καπνού κατά παράβαση του άρθρου 3 επιβάλλεται πρόστιμο πενήντα (50) έως πεντακόσια (500) ευρώ λαμβανομένης υπόψη αν έχουν υποπέσει και πάλι στι ίδιο παράπτωμα.
τυχόν υποτροπής.

Ποιοι θα ελέγχουν

Και επειδή και ο καπνιστής θέλει τον…ελεγκτή του, υπεύθυνοι για την εφαρμογή των σχετικών διατάξεων είναι οι άμεσα προϊστάμενοι των κατά τόπους δημόσιων υπηρεσιών.

Και οι ποινές θα ξεκινούν με απλή επίπληξη πριν καταλήξουν στα οικονομικά πρόστιμα.
Ειδικότερα, η επιβολή πειθαρχικών κυρώσεων για την παράβαση των διατάξεων απαγόρευσης του καπνίσματος συνίσταται σε επίπληξη, η οποία καταγράφεται επιτόπου στον προσωπικό υπηρεσιακό φάκελο του υπαλλήλου και επιβάλλεται και πρόστιμο ανάλογου ύψους με το διοικητικό που επισύρει η ίδια παράβαση.

Κάθε επαναλαμβανόμενη παράβαση του ίδιου υπαλλήλου στον ίδιο ή άλλο χώρο ή
αντίστοιχα επαναλαμβανόμενη παράβαση σε χώρο αρμοδιότητας του ίδιου Προϊσταμένου υπαλλήλου επισύρει διπλασιασμό του αμέσως προηγούμενου επιβληθέντος προστίμου μέχρι τα 500 ευρώ.

Σε ειδικές περιπτώσεις υπαλλήλων για τους οποίους εξαντλήθηκαν όλες οι πειθαρχικές κυρώσεις και ποινές, και παρ’ αυτά αρνούνται να συμμορφωθούν, ή ακόμη και Προϊστάμενοι Τμημάτων που δεν λαμβάνουν μέτρα για το κάπνισμα στα τμήματά τους, δεν αποκλείεται η επιβολή αυστηρότερων ποινών, κατά την κρίση του αρμόδιου Υπηρεσιακού – Πειθαρχικού Συμβουλίου.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Κάπνισμα: Πώς βλάπτει τον οργανισμό μας;

Σχετικά Άρθρα

Back to top button