Ειδήσεις ΥγείαςΤραυματισμοί

Οστεοαρθρίτιδα γόνατος: Πώς θα την αντιμετωπίσετε χωρίς φάρμακα;

Σύμφωνα με έρευνα, που παρουσιάστηκε στο ετήσιο συνέδριο της Ένωσης Ακαδημαϊκών Φυσιάτρων των ΗΠΑ, στο Λας Βέγκας της Νεβάδα, η δύναμη και η ταχύτητα παραγωγής δύναμης του τετρακέφαλου (SFP) επηρεάζουν τη φυσική λειτουργικότητα ατόμων που βρίσκονται σε κίνδυνο ή ήδη υποφέρουν από τη συγκεκριμένη πάθηση.

«Ήταν ήδη γνωστό στην επιστημονική κοινότητα ότι η μυϊκή αδυναμία αποτελεί παράγοντα κινδύνου για την ανάπτυξη οστεοαρθρίτιδας στο γόνατο. Η πάθηση, που προκαλείται από βλάβη ή καταστροφή του αρθρικού χόνδρου μεταξύ των οστών της άρθρωσης, είναι η κύρια αιτία αναπηρίας των ενηλίκων μεγαλύτερης ηλικίας παγκοσμίως και η επίπτωσή της αναμένεται να αυξηθεί σημαντικά κατά τις επόμενες δύο δεκαετίες», προειδοποιεί ο φυσιοθεραπευτής – χειροθεραπευτής κ. Γιώργος Κακαβάς.

«Η αναχαίτιση της συνεχώς επιδεινούμενης πάθησης επιτυγχάνεται με εκγύμναση του τετρακέφαλου μυός (η απώλεια ελέγχου του οποίου προκαλεί μείωση της λειτουργικότητας), μέσω της φυσικής δραστηριότητας και της φυσικοθεραπείας, με ταυτόχρονη απώλεια βάρους όταν αυτό είναι απαραίτητο».

Οι ερευνητές, διαπιστώνοντας ότι δεν υπήρχαν αντίστοιχες μελέτες, αποφάσισαν να ερευνήσουν αν η SFP (δηλαδή το πόσο γρήγορα ο τετρακέφαλος είναι ικανός να παράγει δύναμη πιέζοντας το πόδι έξω) έχει επίδραση στη σωματική λειτουργικότητα (δηλαδή στη βάδιση, ανέβασμα σκάλας και σηκώματος από καρέκλα) των ατόμων με ή σε κίνδυνο για οστεοαρθρίτιδα γόνατος.

Οι ερευνητές υπέθεσαν ότι η χαμηλότερη ταχύτητα των τετρακέφαλων μπορεί να σχετίζεται με μείωση της σωματικής λειτουργίας και, εάν πράγματι επιβεβαιωνόταν, η μέτρησή της θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί για την πρόβλεψη της εξέλιξης της νόσου.

Από τα ευρήματα -και αφού οι ερευνητές συνυπολόγισαν την ηλικία, το φύλο, τον Δείκτη Μάζας Σώματος (ΔΜΣ) και τον πόνο στο γόνατο- διαπιστώθηκε τελικά ότι η υψηλότερη ταχύτητα τετρακέφαλων συνδέεται με μειωμένο κίνδυνο έκπτωσης της φυσικής λειτουργίας των πασχόντων από οστεοαρθρίτιδα, ή όσων κινδύνευαν να την αναπτύξουν, ενώ η χαμηλότερη ταχύτητα με επιδείνωση της φυσικής λειτουργίας.

Σύμφωνα με τον κ. Κακαβά, η μελέτη πρόσθεσε ένα επιπλέον στοιχείο στις γνώσεις μας για τους παράγοντες που μπορούν να επιδεινώσουν τη φυσική λειτουργικότητα στη συγκεκριμένη ομάδα ανθρώπων. «Γνωρίζουμε πια ότι εκτός από την υψηλότερη δύναμη του τετρακέφαλου, η οποία μειώνει τον κίνδυνο επιδείνωσης της άρθρωσης, η ταχύτητα ενεργοποίησης των μυών είναι επίσης καθοριστική.

Είμαστε επομένως σε θέση να κατανοήσουμε καλύτερα τη σχέση της δύναμης / ταχύτητας των τετρακέφαλων προκειμένου να διαμορφώσουμε καλύτερες στρατηγικές και να σχεδιάσουμε καλύτερα προγράμματα αποκατάστασης, αποτρέποντας με αυτόν τον τρόπο στο μέγιστο βαθμό την απώλεια της κίνησης και της αυτοεξυπηρέτησης και τελικά την επιδείνωση της ποιότητας ζωής των ασθενών.

 

Σχετικά Άρθρα

Back to top button