Ειδήσεις ΥγείαςΟμορφιά

Ουλές της ακμής: Όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε πριν τη θεραπεία με λέιζερ

Τα λέιζερ και οι άλλες θεραπείες, μπορούν να σβήσουν σημάδια-ουλές ακμής σε πρόσωπο και πλάτη, αλλά όπως όλες οι θεραπείες έχουν κι αυτά τους δυνητικούς κινδύνους τους. Αυτό αναφέρει η Αμερικανική Ακαδημία Δερματολογίας (AAD), προσθέτοντας ότι τα λέιζερ μπορεί να αποτελέσουν σημαντικό τμήμα ενός θεραπευτικού πλάνου για την ακμή, αλλά δεν αποτελούν πανάκεια.

«Πολλοί νομίζουν ότι τα λέιζερ είναι μαγικά και μπορούν να εξαφανίσουν σε ένα λεπτό κάθε ουλή και σημάδι από το δέρμα, αλλά αυτό δεν ισχύει», συνηγορεί ο Δρ. Μάρκος Μιχελάκης, Δερματολόγος-Αφροδισιολόγος (Αισθητική Δερματολογία-Δερματοχειρουργική). «Ασφαλώς και μπορεί να έχουν εντυπωσιακά αποτελέσματα, αλλά όχι πάντοτε ούτε με μία μόνο εφαρμογή. Επιπλέον έχουν δυνητικούς κινδύνους, οι οποίοι εντείνονται ακόμα περισσότερο όταν εκτελούνται από μη ειδικούς».

Τι πρέπει, λοιπόν, να γνωρίζουν όσοι σκέφτονται να κάνουν λέιζερ για να απαλλαγούν από τα σημάδια της ακμής;

Η αξιολόγηση από έναν δερματολόγο είναι απαραίτητη πριν τη θεραπεία.Για την ορθότερη κατάρτιση του θεραπευτικού πλάνου και για την πρόληψη στο μέτρο του δυνατού των κινδύνων είναι σημαντικό να γνωρίζει ο ιατρός αναλυτικά το ιστορικό σας.

Τα λέιζερ δεν εξαφανίζουν τις ουλές. Αυτά που μπορούν να κάνουν είναι:

* Να εμποδίσουν την δημιουργία μιας υπερτροφικής ουλής μετά από μία χειρουργική επέμβαση
* Να ελαττώσουν τον πόνο και τον κνησμό των ουλών
* Να αυξήσουν την κινητικότητα όταν μια ουλή την περιορίζει, και
* Να καταστήσουν μια ουλή λιγότερο εμφανή.

Θα χρειαστεί να κάνετε μερικές προσωρινές αλλαγές στη ζωή σας. Για να επουλωθεί καλά το δέρμα και να αποκομίσετε τα καλύτερα δυνατά αποτελέσματα από τη θεραπεία με λέιζερ, οι δερματολόγοι συνιστούν στους ασθενείς:
* Να ελαττώνουν δραστικά (αν όχι να διακόπτουν εντελώς) το κάπνισμα για τουλάχιστον 2 εβδομάδες πριν την έναρξη της θεραπείας, στη διάρκειά της και για αρκετές εβδομάδες μετά το πέρας της.
* Να διακόπτουν για αρκετό καιρό την λήψη βιταμίνης Ε, ασπιρίνης και άλλων φαρμάκων και συμπληρωμάτων που μπορεί να επηρεάσουν την επούλωση.
* Να διακόπτουν τη χρήση προϊόντων για το δέρμα με ρετινοειδή ή γλυκολικό οξύ 2-4 εβδομάδες πριν την έναρξη της θεραπείας.
* Να κάνουν προφυλακτική αγωγή για έρπη χειλέων, εάν είναι επιρρεπείς στην εμφάνισή του.
* Να αποφύγουν την ηλιοθεραπεία και τα σολάριουμ τουλάχιστον έναν μήνα πριν και μετά τη θεραπεία.
* Να φροντίσουν καλά το δέρμα τους μετά τη θεραπεία έως ότου επουλωθεί, με βάση τις οδηγίες του δερματολόγου ιατρού.

Μία συνεδρία συνήθως δεν είναι αρκετή. Μία μόνο συνεδρία με λέιζερ σπανίως είναι αρκετή για να αντιμετωπιστούν αποτελεσματικά τα σημάδια της ακμής. υχνά χρειάζονται συνδυασμούς θεραπειών με διαφορετικά λέιζερ.

Μπορεί να χρειασθούν επαναληπτικές ετήσιες συνεδρίες. Τα αποτελέσματα των θεραπειών στο δέρμα με λέιζερ και άλλες πηγές παλμικού φωτός γενικώς έχουν μακρά διάρκεια. Για να διατηρηθούν, όμως, συχνά απαιτούν επαναληπτική θεραπεία μία ή δύο φορές τον χρόνο.

Τα αποτελέσματα χρειάζονται χρόνο για να φανούν. Πολλές μελέτες έχουν δείξει ότι οι ασθενείς βλέπουν τα καλύτερα αποτελέσματα αρκετές εβδομάδες έπειτα από την τελευταία συνεδρία. Το χρονικό διάστημα που θα απαιτηθεί είναι διαφορετικό σε κάθε ασθενή ξεχωριστά.

Σε μερικούς ασθενείς παρατηρούνται παρενέργειες. Μετά τη θεραπεία με λέιζερ ή άλλη πηγή παλμικού φωτός είναι σύνηθες να παρουσιάσει το δέρμα κοκκίνισμα και διόγκωση. Μερικοί ασθενείς αναφέρουν επίσης ότι νιώθουν το δέρμα τους να τους «τσιμπάει» ή να καίει. Οι παρενέργειες αυτές, όμως, συνήθως είναι ήπιες και υποχωρούν μέσα σε λίγες ώρες ή έως την επόμενη ημέρα.

Σε πολύ σπάνιες περιπτώσεις, όμως, παρατηρούνται άλλες παρενέργειες, όπως επίμονος πόνος, έγκαυμα ή φλύκταινες, ή ακόμα και αλλαγή στο χρώμα του δέρματος και δημιουργία ουλής. Οι κίνδυνοι αυτοί, ωστόσο, είναι πολύ μικρότεροι όταν την θεραπεία εφαρμόζουν εξειδικευμένοι δερματολόγοι, επισημαίνει η AAD.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Σπυράκια & ακμή: Μάθετε πώς να τα περιποιηθείτε

Σχετικά Άρθρα

Back to top button