Ειδήσεις Υγείας

Ουρική αρθρίτιδα: Ποιοι κινδυνεύουν περισσότερο και γιατί;

Τις περισσότερες φορές εμφανίζεται όταν το ουρικό οξύ εναποτίθεται με τη μορφή κρυστάλλων στις αρθρώσεις ή και στους μαλακούς ιστούς.
Σύμφωνα με τους επιστήμονες της mayo clinic η ουρική αρθρίτιδα σε πρώτη φάση επηρεάζει τις αρθρώσεις του μεγάλου δακτύλου του ποδιού. Εξ ού και παλαιότερα η ουρική αρθρίτιδα, ονομάζονταν και ποδάγρα.

Οι ειδικοί επισημαίνουν ότι δεν είναι καθόλου σπάνιο το φαινόμενο να επηρεαστούν και άλλες περιοχές γύρω από τις αρθρώσεις όπως: οι αστράγαλοι, οι φτέρνες, τα γόνατα, οι καρποί, τα δάχτυλα και οι αγκώνες. Σε ορισμένες περιπτώσεις οι κρύσταλλοι ουρικού οξέος μπορεί επίσης να εντοπιστούν στα νεφρά και να προκαλέσουν πέτρες και κωλικό νεφρού.

Οι παράγοντες που ενοχοποιούνται είναι: το οικογενειακό ιστορικό, το φύλο και η μεγάλη ηλικία, καθώς είναι πιο συχνή στους ενήλικες παρά στα παιδιά.
Ταυτόχρονα, νεότερες έρευνες, απέδειξαν ότα τα παραπανίσια κιλά αυξάνουν τον κίνδυνο εμφάνισης υπερουριχαιμίας και της ουρικής αρθρίτιδας, επειδή οδηγούν σε υπερβολική παραγωγή ουρικού οξέος.

Η υπερβολική κατανάλωση αλκοόλ παρεμβαίνει στην απομάκρυνση του ουρικού οξέος από το σώμα. Τρώγοντας πάρα πολλά τρόφιμα που είναι πλούσια σε πουρίνες μπορεί να προκαλέσει ή να επιδεινώσει την ουρική αρθρίτιδα σε κάποιους ανθρώπους.

Άλλες ένοχες αιτίες που αυξάνουν τον κίνδυνο,  είναι η  νεφρική ανεπάρκεια, η υψηλή αρτηριακή πίεση, ο υποθυρεοειδισμός, η ψωρίαση και η αιμολυτική αναιμία.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Ουρική αρθρίτιδα: Οι πέντε πιθανές αιτίες

Σχετικά Άρθρα

Back to top button