Ειδήσεις Υγείας

Ουρικό οξύ: Δείτε ποιες τροφές πρέπει να αποφεύγετε

Το ουρικό οξύ παράγεται όταν το σώμα διασπά μια χημική ουσία που ονομάζεται πουρίνη.

Έτσι σε περιπτώσεις που είναι αυξημένο (υπερουριχαιμία) μπορεί να οδηγήσει σε ουρική αρθρίτιδα (φλεγμονή των αρθρώσεων) και παθήσεις των νεφρών, όπως πέτρες στα νεφρά και νεφρική ανεπάρκεια.

Οι παράγοντες κινδύνου που αυξάνουν το ουρικό οξύ μεταξύ άλλων είναι:

Υπερβολική κατανάλωση αλκοόλ

Λήψη διουρητικών φαρμάκων
Λήψη ανοσο-κατασταλτικών φαρμάκων

Παχυσαρκία
Προβλήματα στον θυρεοειδή

Νεφρική ανεπάρκεια
Ψωρίαση

Κοινός παρονομαστής στα προβλήματα ουρικού οξέος είναι η διατροφή που είναι πλούσια σε πουρίνες.

Σύμφωνα με τους επιστήμονες της mayo clinc οι τροφές που πρέπει να βγάλετε από τη διατροφή σας επειδή έχουν πολύ υψηλή περιεκτικότητα σε πουρίνες και μπορούν να αυξήσουν το ουρικό οξύ:

Κρέας από τα όργανα των ζώων (συκώτι, νεφρά κλπ)
Κρέατα και αλλαντικά, όπως μπέικον, μοσχάρι, χοιρινό, αρνί και κρέας από κυνήγι

Οποιαδήποτε άλλα κρέατα σε μεγάλες ποσότητες
Γαύρος, σαρδέλες, ρέγκα, σκουμπρί

 

 

 

 

 

Σάλτσες

Μπύρα

Τι να προσέξετε

Οι ειδικοί της mayo clinc επισημαίνουν ότι οι πάσχοντες αλλάζοντας τη διατροφή τους μπορεί να μειώσουν τον κίνδυνο μελλοντικών εξάρσεων ουρικής αρθρίτιδας.

Στο πλαίσιο αυτό συστήνουν στα υπέρβαρα άτομα που έχουν τάσεις ουρικής αρθρίτιδας να φτάσουν και να παραμείνουν σε ένα υγιές σωματικό βάρος .

Την ίδια στιγμή επιβάλλεται να ασκούνται καθημερινά και να αποφεύγουν την πρόσληψη λιπαρών. Παράλληλα συστήνουν στους πάσχοντες να πίνουν τουλάχιστον οκτώ ποτήρια νερό την ημέρα.

 

Σχετικά Άρθρα

Back to top button