Ειδήσεις Υγείας

Ουρικό οξύ: Ποια διατροφή πρέπει να ακολουθείτε

Υπολογίζεται ότι χτυπά τους άνδρες σε αναλογία 5:1, ενώ τα θύματα της πολλαπλασιάζονται όταν οι άνδρες διανύουν την πέμπτη δεκαετία της ζωής τους.

Το ουρικό οξύ είναι μια ουσία η οποία παράγεται από τον οργανισμό μας κατά την αποδόμηση των πουρινών και αποβάλλεται από αυτόν μέσω των ούρων.

Αυξημένα επίπεδα ουρικού οξέος στο αίμα μπορεί να συνδέονται με την εμφάνιση ουρικής αρθρίτιδας (ποδάγρας), νεφρολιθιάσεων ακόμη και με νεφροπάθειες, υπέρταση και καρδιοπάθειες.

Μάθετε ποια διατροφή πρέπει να ακολουθείτε αν υποφέρετε από ουρικό οξύ

Αποφύγετε  πάση θυσία τρόφιμα πλούσια σε πουρίνες, όπως: συκώτι, νεφρά, μυαλό, κυνήγι, αντζούγιες, μύδια, πέστροφα, τόνος, χτένια, ζωμοί
Στην περίπτωση που έχετε αυξημένο σωματικό βάρος, θα ήταν καλό να προσπαθήσετε να χάσετε βάρος. Μελέτες δείχνουν πως η μείωση της ενεργειακής πρόσληψης (θερμίδων) και η απώλεια βάρους έχει ως αποτέλεσμα τη μείωση των τιμών του ουρικού οξέος.

Τρώτε με μέτρο πρωτεϊνούχες τροφές και επιλέξτε άπαχη πρωτεΐνη.

Περιορίστε το κρέας, το ψάρι και τα πουλερικά σε 110-170 γραμμάρια ημερησίως. Βάλτε πρωτεΐνη στη διατροφή με άπαχα γαλακτοκομικά προϊόντα.

Ελλατώστε την κατανάλωση κορεσμένων λιπαρών οξέων από το κόκκινο κρέας, την πέτσα των πουλερικών, τα ολόπαχα γαλακτοκομικά προϊόντα καθώς και τα επεξεργασμένα τρόφιμα π.χ. αλλαντικά.

Βάλτε στο πιάτο σας φρούτα, τα λαχανικά και στα προϊόντα σιτηρών ολικής άλεσης. Καλό θα ήταν να αποφύγετε τη μεγάλη κατανάλωση επεξεργασμένων υδατανθράκων και απλών σακχάρων π.χ. λευκού ψωμιού, κεικ, καραμελών, αναψυκτικών, φρουτοχυμών.

Φάτε με μέτρο: σπαράγγια, κουνουπίδι, μανιτάρια, σπανάκι, φακές, φασόλια, αρακά.

Περιορίστε την κατανάλωση αλκοόλ, ειδικά τη μπύρα και τα λικέρ.

Πίνετε νερό

Σχετικά Άρθρα

Back to top button