Πολιτική ΥγείαςΡεπορτάζ υγείαςΣυνεντεύξεις - ΆρθραΦάρμακα

Ο Δ.Δέμος, αντιπρόεδρος της ΠΕΦ στο HealthReport.gr για τη νέα κυβέρνηση, τις πολιτικές ΣΥΡΙΖΑ, το clawback και τα γενόσημα!

Συνέντευξη στη Δήμητρα Ευθυμιάδου

Ανάσα για τον κλάδο του φαρμάκου αποτέλεσαν οι δηλώσεις του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη στη ΔΕΘ για τις φαρμακευτικές εταιρείες, το clawback αλλά και τις ελαφρύνσεις που θα γίνουν σε όσους επενδύσουν.

Ο αντιπρόεδρος της Πανελλήνιας Ένωσης Φαρμακοβιομηχανίας και εκτελεστικός αντιπρόεδρος της DEMO AEBE Δημήτρης Δέμος, με συνέντευξη του στο HealthReport.gr εξηγεί πως έχουν πληγεί οι φαρμακευτικές εταιρείες τα τελευταία χρόνια από το περιβόητο clawback (σ.σ: υποχρεωτική επιστροφή χρημάτων με την υπέρβαση του προϋπολογισμού), τι είχε τάξει και δεν έπραξε η προηγούμενη κυβέρνηση, τι αναμένει ο κλάδος από τη νέα κυβέρνηση αλλά και για τα γενόσημα που δεν στηρίχθηκαν αλλά πρέπει να στηριχθούν άμεσα.

Διαβάστε παρακάτω όλη τη συνέντευξη του Δημήτρη Δέμου στο HealthReport.gr:

 1. Οι ελληνικές φαρμακοβιομηχανίες βρίσκονται σε μία κρίσιμη καμπή, όπως πολλές φορές έχουν δηλώσει τα στελέχη της ΠΕΦ. Ποιες θεωρείτε ότι πρέπει να είναι οι επόμενες κινήσεις της νέας ηγεσίας του υπουργείου Υγείας για να ανακάμψει ο κλάδος μετά και τις δηλώσεις του πρωθυπουργού στη ΔΕΘ;

Το βασικό μας πρόβλημα όλα τα προηγούμενα χρόνια ήταν πως θεσμοθετήθηκε το clawback το 2011 -2012 ως ένα έκτακτο μέτρο, αλλά στη συνέχεια από έκτακτο έγινε μόνιμο. Μάλιστα σήμερα τα ποσά έχουν εκτιναχθεί, δεδομένου ότι έχουμε και αύξηση της φαρμακευτικής δαπάνης για διάφορους λόγους. Ενδεικτικά να σας αναφέρω ότι για τους ανασφάλιστους η δαπάνη για το 2018  έφτασε  τα 270 εκατ. ευρώ.

Ορθώς καλύπτονται οι ανασφάλιστοι από το κοινωνικό κράτος, αλλά δεν έχει έρθει ούτε ένα ευρώ από τον κοινωνικό προϋπολογισμό για την κάλυψη των αναγκών τους. Γι αυτό τα χρήματα αυτά καλούμαστε εμείς να τα καταβάλουμε ως clawback.

Δεν είναι τυχαίο ότι και η «τρόικα» συχνά πυκνά επεσήμανε στην προηγούμενη κυβέρνηση ότι δεν έχουν ληφθεί μέτρα ανάπτυξης, αλλά αντίθετα το clawback έχει εκτιναχθεί. Χαρακτηριστικό είναι ότι το νοσοκομειακό clawback «τρέχει» με ρυθμούς 47%. Όπως αντιλαμβάνεστε αυτό δεν μπορεί να πληρωθεί από καμία εταιρεία.

Ακούσαμε με ιδιαίτερο ενδιαφέρον τις δηλώσεις του πρωθυπουργού στη ΔΕΘ και φυσικά μας ικανοποίησε το γεγονός ότι αναγνωρίζεται το πρόβλημα που υπάρχει εδώ και χρόνια. Θετικούς μας βρίσκουν φυσικά και τα μέτρα ανακούφισης που ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός για τις εταιρείες που θα επενδύσουν στη χώρα μας. Αναμένουμε την εξειδίκευση των όποιων μέτρων. Είναι μία καλή αρχή προς την σωστή κατεύθυνση, αλλά σίγουρα το πρόβλημα είναι πολύ μεγαλύτερο και πρέπει να υπάρξουν και επιπλέον μέτρα για την μείωση της φαρμακευτικής δαπάνης. Το σημαντικότερο είναι ότι θα επιβραβεύονται οι εταιρίες που θέλουν να επενδύσουν στην χώρα.

Άλλωστε ως κλάδος έχουμε υποστηρίξει πολλές φορές ότι με αναπτυξιακά μέτρα μπορεί να υπάρξει κάποια έκπτωση στο clawback, ειδικά γι αυτούς που κάνουν επενδύσεις στη χώρα. Πάντως ως Πανελλήνια Ένωση Φαρμακοβιομηχανίας είχαμε προτείνει  να τεθεί και ένα πλαφόν στο ύψος στο ύψος των επιβαρύνσεων.

Στις υπόλοιπες χώρες που έχει εφαρμοστεί το clawback, είτε υπάρχει επανυπολογισμός της «θεωρητικής» δαπάνης κάθε έτος λόγω της εισόδου νέων φαρμάκων, είτε υπάρχει συνυπευθυνότητα για την υπέρβαση της δαπάνης και καλείται και το κράτος να συμμετέχει σε αυτήν.

Στη χώρα μας την όποια υπέρβαση – είτε λόγω εισόδου νέων φαρμάκων, είτε λόγω υπερκατανάλωσης, ή ακόμα και λόγους πρόνοιας- την καταβάλουν οι φαρμακευτικές επιχειρήσεις, γεγονός που σημαίνει ότι η πολιτεία νίπτει τα χείρας της και δεν φέρει καμία ευθύνη για την υπέρβαση στη φαρμακευτική δαπάνη.

Στην Ελλάδα οποιεσδήποτε αλλαγές στη φαρμακευτική πολιτική τις επωμίζονται οι εταιρείες. Για παράδειγμα η τροπολογία που είχε προωθηθεί πριν λίγους μήνες, έδινε αυξήσεις στα φάρμακα. Και σ’ αυτήν την περίπτωση τη διαφορά που θα προέκυπτε από την υπέρβαση της δαπάνης των 1,945 δις ευρώ, θα την καταβάλαμε εμείς. Ακόμη και να μηδενιστεί για παράδειγμα η συμμετοχή των ασθενών για την αγορά φαρμάκων, εμείς θα καταβάλουμε το απαιτούμενο ποσό.

Ο Δημήτρης Δέμος μιλά στο HealthReport.gr

Όμως αυτό είναι μία μέθοδος ουσιαστικά κρατικοποίησης των εταιρειών και η νέα κυβέρνηση θα πρέπει να βρει λύση. Δεν είναι εφικτό να έχει υποκαταστήσει η φαρμακοβιομηχανία -Ελληνική και ξένη- το κράτος πρόνοιας.

Δεν είναι δυνατόν να εισάγονται νέα φάρμακα στην λίστα, τα οποία αποδεδειγμένα αυξάνουν βάση οικονομοτεχνικής μελέτης (budget impact) την φαρμακευτική δαπάνη και να μην αυξάνεται από την πλευρά του κράτους ο προϋπολογισμός.

Δεν είναι δυνατόν τα εμβόλια να θεωρούνται φαρμακευτική δαπάνη και όχι δαπάνη πρόληψης.

Χαρακτηριστικά να σας πω ότι οι κοινωνικές παροχές που δόθηκαν σε όλη τη διακυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ, ήταν μέσω των φαρμακευτικών εταιρειών, όχι μόνο των ελληνικών, όλων των εταιρειών. Ουσιαστικά χρέωναν τις εταιρίες  και έκαναν κοινωνικές παροχές.

Κάτι άλλο όμως που παρατηρήσαμε και προκαλεί ερωτηματικά είναι το γεγονός ότι ενώ ανεβαίνει η δαπάνη για τους ανασφάλιστους, η ανεργία μειώνεται.

Μπορείτε να το εξηγήσετε αυτό; Ξεκινήσαμε από τα 40 εκατ. φαρμακευτική δαπάνη για τους ανασφάλιστους και φθάσαμε στα 270 εκατ. ευρώ.

 1. Δηλαδή δεν μειώθηκε το ποσοστό ανεργίας; Τι εννοείτε;

Μειώνεται το ποσοστό της ανεργίας, αλλά προφανώς όταν στο παρελθόν έλεγες είμαι άνεργος ας πάω σε έναν συγγενή μου που έχει βιβλιάριο να μου γράψουνε τα φάρμακα. Τώρα ο συγγενής σου προτιμά να πάει με σένα που έχεις κάρτα ανασφάλιστου, να πάρει και τα δικά του τα φάρμακα, άρα δε θα πληρώσει συμμετοχή. Θα τα πάρει δωρεάν.

 1. Συνεπώς τι θεωρείτε ότι πρέπει να γίνει άμεσα;

Μία εκλογίκευση του clawback πρέπει να γίνει άμεσα, είτε με επενδυτικά κίνητρα που ανακοίνωσε και ο πρωθυπουργός, είτε με τη συνεισφορά από τον κοινωνικό προϋπολογισμό για τους ανασφάλιστους. Οι κινήσεις αυτές θα πρέπει να είναι το Α και το Ω στη φάση αυτή, διότι διαφορετικά θα φύγουν φάρμακα από την ελληνική αγορά.

 1. Εννοείτε ότι θα αποσυρθούν ελληνικά φάρμακα από την αγορά;

Διάφορα φάρμακα όχι μόνο ελληνικά. Όλοι αντιμετωπίζουμε το ίδιο πρόβλημα και ναι η πιθανότητα πλέον πολύ μεγάλη.

 1. Άκουσα πρόσφατα τον νέο υπουργό Υγείας τον Βασίλη Κικίλια ότι θα αποποινικοποιήσουμε το κέρδος. Αυτό εννοείτε;

Πολλά φάρμακα σήμερα είναι υπό ζημία. Δεν δουλεύουν με κέρδος. Και δεν μιλάω για τα νέας γενιάς φάρμακα που το μεγάλο τους κόστος είναι η έρευνα και η ανάπτυξη. Στα γενόσημα όμως, αλλά και σε φάρμακα που έχουν μειωθεί δραστικά οι τιμές, υπάρχει σοβαρό πρόβλημα. Κρίνουμε βέβαια πολύ θετικά το γεγονός ότι ο νέος υπουργός Υγείας είναι υπέρ της επιχειρηματικότητας.

Ο Δημήτρης Δέμος μιλά στο HealthReport.gr

Η δική μας επιχειρηματικότητα βέβαια τα τελευταία χρόνια έχει πληγεί καίρια, αν υπολογίσει κανείς ότι οι συνολικές μας επιβαρύνσεις αγγίζουν και το 70%. Γι αυτό έχουμε επισημάνει ότι η νέα κυβέρνηση θα πρέπει να δώσει προτεραιότητα σε έναν κλάδο που όλοι τον έχουν χαρακτηρίσει αναπτυξιακό. Φαίνεται πως ο πρωθυπουργός κ.Κ.Μητσοτάκης θα κινηθεί προς αυτήν την κατεύθυνση. Αναμένουμε τις επόμενες κινήσεις.

 1. Εξηγήστε μας πως στην πράξη μπορείτε να συμβάλετε στην ανάπτυξη του τόπου ως κλάδος φαρμάκου;

Καταρχάς μπορούμε να συμβάλουμε στην αντιστροφή του λεγόμενου brain drain. Στο παρελθόν δεν έφευγαν από τη χώρα νέοι επιστήμονες. Σήμερα πως να εργασθούν στην Ελλάδα όταν έχουν ελαχιστοποιηθεί τα ερευνητικά προγράμματα. Επίσης νέα παιδιά φεύγουν επειδή δεν βλέπουν δυνατότητες σταδιοδρομίας εδώ και επτά χρόνια.

7. Επειδή είπατε για ερευνητικά προγράμματα, έχει δυνατότητα η χώρα μας να κάνει ανάλογες έρευνες με το εξωτερικό ώστε να απασχοληθούν νέοι επιστήμονες;

Φυσικά και μπορούμε. Εφόσον υπάρχει συμψηφισμός με clawback, εκτός από παραγωγικές εγκαταστάσεις θα υπάρξουν και σημαντικά ποσά  για έρευνα και ανάπτυξη. Δεν μπορεί να υπάρξει αύξηση της παραγωγής στην χώρα χωρίς ταυτόχρονη αύξηση της έρευνας και ανάπτυξης. Αυτά τα δύο είναι αλληλένδετα.

Εμείς αυτό που έχουμε διατυπώσει πολλές φορές είναι ότι κάνοντας ρύθμιση για το θέμα του clawback, η φαρμακοβιομηχανία έχει τη δυνατότητα τα επόμενα 4 χρόνια να κάνει 400-500 εκατ. ευρώ επενδύσεις, τα οποία στην ουσία μπορούν να δημιουργήσουν με ευκολία 10.000 νέες θέσεις εργασίας. Γι αυτό και ακούσαμε με ιδιαίτερη προσοχή τις τοποθετήσεις του πρωθυπουργού που μίλησε για τη στήριξη των εταιρειών που θα επενδύσουν στη χώρα. Εξάλλου έχουμε αποδείξει πολλές φορές ότι θέλουμε να βοηθήσουμε τον τόπο μας.

 1. Άρα αυτό είναι η προϋπόθεση για να συμβάλετε στην ανάπτυξη;

Υπάρχει μία μελέτη του ΙΟΒΕ που αναφέρει πως κάθε ένα εκατομμύριο ευρώ που επενδύεται στο φάρμακο, αντιστοιχεί σε 60 θέσεις εργασίας άμεσες και έμμεσες. Τα 400 εκατ. για παράδειγμα είναι 24.000 θέσεις εργασίας άμεσα και έμμεσα με βάση τη μελέτη.

9.Σχετικά με την εφαρμογή περιοριστικών μέτρων στα φάρμακα που θα επιδιωχθεί μέσω της Επιτροπής ή του φορέα Αξιολόγησης Τεχνολογιών Υγείας (ΗΤΑ), δε θεωρείτε ότι μπορεί να βελτιωθεί η εικόνα για τις φαρμακευτικές εταιρείες;

Το πιο σημαντικό απ΄ όλα είναι η σωστή στελέχωση της επιτροπής.  Και ξέρετε ποιος  είναι ο καλύτερος Πρόεδρος για να αναλάβει αυτό το έργο;  Εκείνος που θα τον μέμφονται όλοι, διότι θα περιορίζει φάρμακα και δαπάνες. Αυτός θα είναι ο… κακός της όλης ιστορίας. Εάν δε βρεθεί λοιπόν ο πιο αγνός, ο πιο ηθικός και άρτιος επιστημονικά, αλλά και ταυτόχρονα αυστηρός Πρόεδρος, κι αν δεν τον υποστηρίξει η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Υγείας, δεν θα υπάρξει αποτέλεσμα.

Άλλωστε στο παρελθόν αυτό που συνέβαινε ήταν όποιο φάρμακο έφθανε στην Ελλάδα, έμπαινε στη λίστα αποζημίωσης χωρίς ουσιαστικά κριτήρια. Αποτέλεσμα όμως ήταν να έχουμε εκτροχιασμό της δαπάνης.

 1. Ναι αλλά μήπως με αυτήν την τακτική φθάσουμε στο άλλο άκρο, όπως σε κάποιες χώρες του εξωτερικού όπου για να πάρει κανείς ένα φάρμακο είναι εξαιρετικά δύσκολο;

Έχουμε ένα ελληνικό DNA όπου καθημερινά αποδεικνύεται πως ο ένας βοηθά τον άλλο, και αυτό δεν πρόκειται να αλλάξει Και δεν πρέπει να αλλάξει. Οι Έλληνες ασθενείς πρέπει να έχουν πρόσβαση στα φάρμακα και σε όποιες θεραπείες μπορούν να τους χαρίσουν υγεία. Δεν θέλουμε να γίνουμε σαν την Αμερική όπου μπορεί και να πεθάνεις στο παγκάκι. Αλλά πρέπει και το κράτος να αναλάβει τις ευθύνες του. Το κράτος πρέπει να κάνει τις εκτιμήσεις του για το πόσο θα κοστίζει ένα νέο φάρμακο, ώστε αντίστοιχα να καλύπτει τις απαιτούμενες ανάγκες.

Προφανώς και δεν εννοώ να μην εντάξουμε όλα τα νέα φάρμακα στη λίστα με τα αποζημιούμενα, αλλά θα πρέπει πάντα να υπάρχει αντίστοιχα η αύξηση του προϋπολογισμού.

Διαφορετικά το κόστος το πληρώνουν οι εταιρείες.

 1. Γιατί το σύστημα ελέγχου της συνταγογράφησης των γιατρών δεν έχει αποφέρει ακόμη τα επιθυμητά αποτελέσματα; Μήπως συνεχίζεται η συνδιαλλαγή που γινόταν κατά κόρον στο παρελθόν;

Τώρα έχουμε φθάσει στο άλλο άκρο. Στο παρελθόν υπήρχε τεράστιο κέρδος και υπήρχαν και οι κακές πρακτικές στην αγορά μας. Αλλά τώρα πλέον και να θέλει κανείς, δεν μπορεί ούτε…καφέ να κεράσει, με τις δραστικές μειώσεις στις τιμές των σκευασμάτων.

 1. Σχετικά με τα γενόσημα τι ζητάτε από τη νέα κυβέρνηση;

Ζητάμε κίνητρα, αλλά ουσιαστικά κίνητρα.

Σήμερα δεν εντοπίζεται πουθενά η πολιτική του κράτους για τη στήριξη των γενοσήμων.

Για να εξηγήσω: Όταν στο φαρμακείο ο φαρμακοποιός εισπράττει 50% παραπάνω όταν χορηγεί ένα off patent, γιατί να προωθήσει ένα γενόσημα που θα έχει ακριβώς το μισό κέρδος;

Ο Δημήτρης Δέμος (Φωτο: HealthReport.gr)

Δεν θα πρέπει ο φαρμακοποιός να εισπράττει την ίδια αποζημίωση για να επέλθει μία ισορροπία στην αγορά; Και αυτό διότι από τη μία η πολιτεία καθοδηγεί τον γιατρό να συνταγογραφεί με βάση τη δραστική ουσία και όχι την εμπορική ονομασία. Από την άλλη όμως όταν ο ασθενής φθάνει με τη συνταγή του στο φαρμακείο, ο φαρμακοποιός δεν είναι λογικό να προωθήσει το άλλο φάρμακο ώστε να αποζημιωθεί με 50% περισσότερο;

 1. Τι λύση προτείνετε;

Θα πρέπει να καταβάλλεται ένα συγκεκριμένο ποσό ανά δραστική ουσία χωρίς διαχωρισμούς.  Ότι χρήματα εισπράττει ένας φαρμακοποιός για τα off patent φάρμακα, να τα εισπράττει και για τα γενόσημα. Στο τέλος με τη μέθοδο αυτή, θα επέλθει εξοικονόμηση για τα κρατικά ταμεία.

 1. Θεωρείτε ότι και εσείς ως κλάδος δεν προωθήσατε σωστά τα γενόσημα;

Είναι καθαρά θέμα κέρδους η μη προώθηση των γενοσήμων και λανθασμένης αντίληψης από τον ασθενή. Δυστυχώς έγιναν πολλά επικοινωνιακά λάθη στο παρελθόν και ενώ στο εξωτερικό ο ασθενής χαίρεται όταν υπάρχει γενόσημο γιατί μειώνεται η επιβάρυνση του, στην Ελλάδα ο ασθενής πληρώνει από την τσέπη του χρήματα για να μην το πάρει.

 1. Μήπως κι εσείς δεν επικοινωνήσατε σωστά την ποιότητα των γενοσήμων ώστε να τα ζητούν μόνοι τους οι ασθενείς, γιατί ακόμη οι πολίτες φαίνεται πως έχουν επιφυλάξεις…

Δεν φτάνει η δική μας «φωνή». Πρέπει όλοι οι συμμετέχοντες στην φαρμακευτική αλυσίδα να συνηγορήσουν προς την κατανάλωση των γενοσήμων και να σκεφτούν το συνολικό καλό της χώρας και των πολιτών της. Άλλωστε οι πραγματικοί «γνώστες» της αγοράς ξέρουν πολύ καλά ότι τα Ελληνικά φάρμακα είναι ποιοτικά.

 1. Με τα φημολογούμενα σκάνδαλα στον τομέα των φαρμάκων επηρεάστηκαν τα ελληνικά γενόσημα;

Όταν πετιέται λάσπη στον ανεμιστήρα, όλοι λερώνονται.

 1. Υπάρχει μια στροφή όλων των εταιρειών προς τα συμπληρώματα διατροφής όπως πράξατε εσείς με τη bradex. Τι συμβαίνει; Είναι μεγαλύτερο το κέρδος;

Όλες οι εταιρείες κάνουν μακροπρόθεσμά σχέδια. Είχαμε διαπιστώσει κι εμείς εδώ και καιρό ότι υπάρχει μια τάση της κοινωνίας προς τα φυτικά προϊόντα. Γι αυτό και διαθέτουμε και εμείς πια ολόκληρη σειρά προϊόντων. Γιατί πλέον έχει αποδειχθεί στην πράξη ότι οι πολίτες προτιμούν να λαμβάνουν ένα φυσικό προϊόν από ότι ένα χημικό όταν φυσικά υπάρχει η δυνατότητα αυτή της ανταλλαγής του σκευάσματος.

 1. Βλέπω πάντως ότι κι εσείς έχετε επενδύσει σε κτιριακές εγκαταστάσεις και σε νέες μονάδες μέσα στην κρίση. Πως γίνεται αυτό εν μέσω οικονομικών περιορισμών στη χώρα;

Επενδύσαμε 60 εκατ. ευρώ τα τελευταία χρόνια, αλλά εμείς αποτελούμε μια φωτεινή εξαίρεση γιατί έχουμε τελείως διαφορετική στρατηγική από τον υπόλοιπο κλάδο. Από την αρχή επικεντρωθήκαμε στην παραγωγή ενέσιμων προϊόντων αλλά και στο να είμαστε ποιητικοί σε παγκόσμιο επίπεδο. Για να καταλάβετε, η εταιρία μας δέχεται σχεδόν κάθε εβδομάδα και μία επιθεώρηση ποιότητας από το εξωτερικό. Και αυτό διότι το 85% της παραγωγής μας φεύγει εκτός Ελλάδος. Η βασική μας απασχόληση και η ρευστότητα είναι καθαρά από εξαγωγές.

 1. Σε πόσες χώρες εξάγετε φαρμακευτικά σας προϊόντα;

Το εξαγωγικό μας αποτύπωμα σήμερα φτάνει τις 85 χώρες με σημαντικά μερίδια αγοράς σε χώρες με ισχυρό ανταγωνισμό όπως είναι η Αγγλία, η Γαλλία, η Γερμανία, κλπ. Οι οικονομίες κλίμακας που έχουμε καταφέρει να έχουμε μας επιτρέπουν να κερδίζουμε διαγωνισμούς ακόμη και στην Νέα Ζηλανδία. Το ότι μειώθηκαν οι τιμές στην Ελλάδα δεν μας τρόμαξε. Πάντα κάναμε επενδύσεις με γνώμονα την ισχυρή παρουσία μας στο εξωτερικό. Βέβαια σήμερα με το clawback και τις μειωμένες τιμές, μας συμφέρει περισσότερο να δώσουμε ένα φάρμακο για παράδειγμα σε χονδρέμπορα στη Γερμανία, από το να το πουλήσουμε στην Ελλάδα. Θεωρώ πως αν συνεχισθεί αυτή η πολιτική, σε λίγο καιρό θα έχουμε σοβαρό πρόβλημα στη χώρα μας με αποσύρσεις.

Σχετικά Άρθρα

Back to top button