ΆρθραΡεπορτάζ υγείας

Ο ΕΟΠΥΥ …ξαναπαζαρεύει! Τι θα αλλάξει στον ιδιωτικό τομέα

Συμβάσεις με ιδιωτικά νοσοκομεία, διαγνωστικά κέντρα, γιατρούς, εργαστήρια αλλά και μεταξύ άλλων εταιρείες μπαίνουν στο μικροσκόπιο των αρμόδιων υπηρεσιών ώστε να γίνει από την αρχή νέα διαπραγμάτευση των όρων συνεργασίας.

Το υπουργείο Υγείας προτίθεται να επαναξιολογήσει τις θετικές παραμέτρους για τους περίπου 10 εκατ. ασφαλισμένους του ΕΟΠΥΥ από τη συνεργασία με τον ιδιωτικό τομέα και να κερδίσει νέους όρους και παροχές από τους διάφορους κλάδους που σήμερα παρέχουν τις υπηρεσίες τους στο δημόσιο σύστημα.

Η συνεργασία με τον ιδιωτικό τομέα θα συνεχιστεί κανονικά, διαβεβαιώνει η κυβέρνηση, αλλά σε μια νέα βάση που προϋπόθεση όμως θα έχει να αλλάξει ο τρόπος χρηματοδότησης του ΕΟΠΥΥ που σήμερα αποτελεί το μεγάλο αγκάθι της Υγείας.

Γι αυτό εξετάζεται ο τρόπος με την οποίο θα εισπράττει ο ΕΟΠΥΥ απ ευθείας από την κοινωνική ασφάλιση τους πόρους που προορίζονται για την Υγεία.
Πληροφορίες του HealthReport.gr αναφέρουν πως η νέα ηγεσία του υπουργείου Υγείας έχει αρχίσει να ανοίγει φακέλους και να εξετάζει με λεπτομέρεια μελέτες που βρίσκονται στο γραφείο του υπουργού Υγείας και είχαν παραδοθεί από επιστημονικές ομάδες στην προηγούμενη ηγεσία. Μελέτες που παρουσιάζουν μεταξύ άλλων τον τρόπο με τον οποίο θα ενισχυθεί οικονομικά ο ΕΟΠΥΥ αλλά και το πώς θα γίνει η απ ευθείας είσπραξη των χρημάτων από τα Ταμεία.

Αυτό άλλωστε αποτελεί και τη βάση της νέα συμφωνίας που θα επιδιώξει η νέα κυβέρνηση με τον ιδιωτικό τομέα.
Κάτι που αποσαφήνισε και ο αναπληρωτής υπουργός υγείας Ανδρέας Ξανθός στη Βουλή στο πλαίσιο των προγραμματικών δηλώσεων της κυβέρνησης.

«Στρατηγικός στόχος της κυβέρνησης είναι η οικοδόμηση ενός δημόσιου και δωρεάν Συστήματος Υγείας. Ο ιδιωτικός τομέας θα συνεχίζει να έχει προφανώς ένα διακριτό και συμπληρωματικό ρόλο, καλύπτοντας πραγματικές ανάγκες που αδυνατεί να προσφέρει έγκαιρα και με επάρκεια το ΕΣΥ, με αυστηρούς όμως όρους και προϋποθέσεις συνεργασίας, με επανεξέταση όλων των συμβάσεων και φυσικά με αντίστοιχη τήρηση των υποχρεώσεων του Κράτους».

Σχετικά Άρθρα

Back to top button