ΆρθραΠολιτική ΥγείαςΡεπορτάζ υγείας

Ο ΕΟΠΥΥ «σκοτώνει» τους ασθενείς με Ιδιοπαθή Πνευμονική Ίνωση! Τους απέκλεισε από θεραπεία

Για λόγους περικοπών και οικονομίας απέκλεισε τους ασθενείς με ήπια – μέτρια Ιδιοπαθή Πνευμονική Ίνωση (ΙΠΙ) από εγκεκριμένες θεραπείες.

Τα μέλη της Ελληνικής Πνευμονολογικής Εταιρίας είναι έξαλλα για την πρωτοφανή αυτή απόφαση και θέτουν τη Διοίκηση του ΕΟΠΥΥ προ των ευθυνών της καθώς η νόσος είναι άκρως επικίνδυνη για τη ζωή των ασθενών.

Μιλούν για πρωτοφανή και αντιεπιστημονικό αποκλεισμό των ασθενών με ήπια – μέτρια Ιδιοπαθή Πνευμονική Ίνωση καθώς οι ενέργειες του ΕΟΠΥΥ αντίκεινται στα επιστημονικά δεδομένα και την κλινική πρακτική «στο όνομα της λιτότητας και των οριζόντιων περικοπών» όπως σημειώνουν τα μέλη της Ελληνικής Πνευμονολογικής Εταιρίας.

Οι ειδικοί κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου για τη ζωή των ασθενών τονίζοντας: «Παρά τις επανειλημμένες οχλήσεις και επιστολές μας, η Διοίκηση του ΕΟΠΥΥ αποφάσισε να προχωρήσει σε μία αντιεπιστημονική πράξη και να αποκλείσει από τη θεραπεία δεκάδες ασθενείς με ήπια – μέτρια Ιδιοπαθή Πνευμονική Ίνωση, θέτοντας σε κίνδυνο την ίδια τους τη ζωή.

Οι ενέργειες αυτές της Διοίκησης του ΕΟΠΥΥ προκαλούν τεράστια ερωτηματικά, καθώς δεν βασίζονται σε επιστημονικά τεκμηριωμένη αξιολόγηση. Ουσιαστικά, διαχωρίζουν τους ασθενείς που πρέπει να λάβουν θεραπεία, ανάλογα με το βαθμό βαρύτητας της πάθησής τους, τη στιγμή που η Παγκόσμια Επιστημονική Πνευμονολογική Κοινότητα δεν έχει καθιερώσει ευρέως αποδεκτά κριτήρια για την ταξινόμηση της Ιδιοπαθούς Πνευμονικής Ίνωσης σε στάδια βαρύτητας».

Σύμφωνα με τα μέλη της Ελληνικής Πνευμονολογικής Εταιρίας μελέτες που έχουν διεξαχθεί έχουν δείξει ότι οι ασθενείς με Ιδιοπαθή Πνευμονική Ίνωση ωφελούνται από τη χορήγηση θεραπείας ανεξαρτήτως της βιαίως εκπνεόμενης ζωτικής χωρητικότητας (FVC) και της διαχυτικής ικανότητας (DLCO).

Για το λόγο αυτό ο FDA ενέκρινε την χορήγηση θεραπείας σε όλους τους ασθενείς με Ιδιοπαθή Πνευμονική Ίνωση ανεξαρτήτως λειτουργικού ελέγχου

Παρ αυτά η Διοίκηση του ΕΟΠΥΥ, χωρίς να ενδιαφέρεται τελικώς για την ουσία της περίθαλψης των ασθενών και κατά παρέκκλιση οιασδήποτε επιστημονικής τεκμηρίωσης, «αποφάσισε προσφάτως να αποκλείσει αυτούς τους ασθενείς από τα ενδεδειγμένα θεραπευτικά σχήματα για τη διαχείριση του νοσήματός τους, το οποίο μάλιστα χαρακτηρίζεται ως σπάνιο, με υψηλό δείκτη θνησιμότητας και ιδιαίτερα προβλήματα λόγω της σταδιακής έκπτωσης της ποιότητας της ζωής των ασθενών».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Έρχονται νέα κουρέματα στα χρήματα των γιατρών του ΕΟΠΥΥ! Στη δικαιοσύνη ο κλάδος

Σχετικά Άρθρα

Back to top button