ΆρθραΠολιτική ΥγείαςΡεπορτάζ υγείας

Ο επίμονος Κουρουμπλής: Είμαστε οι μόνοι που δεν έχουμε πρόγραμμα πρόληψης για τον καρκίνο!

Την ώρα που το ΕΣΥ καταρρέει, ο ΕΟΠΥΥ είναι λίγο πριν βάλει λουκέτο, ο υπουργός υγείας σε μια προσπάθεια προφανώς να αλλάξει την …επικαιρότητα εστιάζει στις υποχρεωτικές προληπτικές εξετάσεις κατά του καρκίνου, υποστηρίζοντας μάλιστα πως είμαστε η μοναδική χώρα που δε διαθέτει Εθνικό Πρόγραμμα Προσυμπτωματικού Ελέγχου.

Με μια χαρακτηριστική άνεση ο υπουργός Υγείας Παναγιώτης Κουρουμπλής, ξεπερνά τα αμέτρητα προβλήματα που έχει σήμερα το δημόσιο σύστημα Υγείας βασανίζοντας καθημερινά τους ασθενείς, και συνεχίζει να διαφημίζει ένα υποτιθέμενο πρόγραμμα πρόληψης κατά του καρκίνου το οποίο όπως φαίνεται θα έχει και επιπτώσεις για όποιος δεν το ακολουθήσει.

Κατά τη συνήθη τακτική των πολιτικών, ο υπουργός Υγείας κρύβει το μεγάλο πρόβλημα του ΕΣΥ και του ΕΟΠΥΥ κάτω από το …χαλάκι και συνεχίζει να επιμένει πως αυτό που λείπει από τη χώρα είναι η πρόληψη.

Και σε μια άλλη κοινωνία ενδεχομένως αυτό να ήταν ορθό. Όταν όμως από το σύστημα απουσιάζουν 1 στους 4 νοσηλευτές, αλλά και χιλιάδες άλλοι εργαζόμενοι, γιατροί και παραϊατρικό προσωπικό, όταν απουσιάζουν βασικές υποδομές, τότε η πρόληψη μάλλον φαντάζει πολυτέλεια.

Πολυτέλεια που σίγουρα δεν μπορεί να αναδειχθεί σήμερα σε νούμερο ένα παράγοντα της πολιτικής Υγείας όταν εκατοντάδες καρκινοπαθείς δε βρίσκουν κρεβάτι να εξυπηρετηθούν ή χώρο για να κάνουν την απαραίτητη θεραπεία τους.

Η … τιμωρητική διάθεση μάλιστα του Παναγιώτη Κουρουμπλή, να πληρώνουν όσοι αρρωσταίνουν και δεν έχουν κάνει εξετάσεις, προκάλεσε και την αντίδραση του προέδρου των νοσοκομειακών γιατρών Δημήτρη Βαρνάβα (ΟΕΝΓΕ), στέλεχος του ΣΥΡΙΖΑ ο οποίος αναφέρει σε ανακοίνωσή του: «Υπάρχουν δεκάδες προβλήματα στη δημόσια υγεία που προκαλούνται από το σύγχρονο τρόπο ζωής και τα οποία οι πολιτικές υγείας μπορούν να αντιμετωπίσουν εφαρμόζοντας κυρίως πρακτικές πρόληψης. Ως τέτοιες πρακτικές εννοούμε την ενημέρωση, την πειθώ και τη δυνατότητα των πολιτών να κάνουν χρήση των εξελίξεων που έχει πετύχει η επιστήμη τα τελευταία χρόνια.

Η παχυσαρκία, το κάπνισμα, ο καρκίνος και η χρήση εξαρτησιογόνων ουσιών είναι τα γνωστότερα από τα προβλήματα δημόσιας υγείας, για τα οποία οι ανεπτυγμένες κοινωνίες καταβάλουν σήμερα πολύ μεγάλο τίμημα.
Οι εξαναγκασμοί, άμεσοι ή έμμεσοι, έχει αποδειχτεί πως μπορούν να επιφέρουν μόνο βραχυπρόσθεσμα οφέλη, διαχρονικά όμως αποτυγχάνουν και μάλιστα προκαλούν πολλές φορές τα αντίθετα από τα επιδιωκόμενα αποτελέσματα.

Τούτων δοθέντων προκαλεί απορία η απόφαση του υπουργού Υγείας κ. Κουρουμπλή να παρουσιάσει δημοσίως ένα τιμωρητικό μοντέλο πρόληψης του καρκίνου, λες και δε συνιστά από μόνη της βαριά τιμωρία η εκδήλωση της ίδιας της νόσου, την οποία οι άνθρωποι αποφεύγουν ακόμη και να ονοματίσουν.

Είναι αδόκιμο, όταν η ιατρική επιστήμη έχει συσσωρεύσει τεράστια εμπειρία και γνώση, να επιχειρούν οι πολιτικοί να εφαρμόσουν δικά τους αυτοσχέδια μοντέλα, τα οποία ιστορικά έχουν αποδειχτεί αδιέξοδα και κοστοβόρα».

Από την άλλη όμως ο υπουργός Υγείας επιμένει να αδιαφορεί για τα δεκάδες προβλήματα του ΕΣΥ για προαναγγέλλει ότι το Σεπτέμβριο το Υπουργείο Υγείας σε συνεργασία με την Εθνική Σχολή Δημόσιας Υγείας και όλους τους άμεσα εμπλεκόμενους επιστημονικούς και κοινωνικούς φορείς της χώρας, «θα πρέπει να προχωρήσει στη διοργάνωση επιστημονικής ημερίδας με στόχο το σχεδιασμό υλοποίησης ενός Εθνικού Σχεδίου αναχαίτισης μίας πραγματικής και μεγάλης απειλής που μπορεί να πάρει ανεξέλεγκτες διαστάσεις».

Να σημειωθεί ότι σήμερα στο δημόσιο σύστημα υγείας για να πραγματοποιήσει κανείς προληπτικές εξετάσεις θα πρέπει μάλλον να έχει …μπάρμπα στην Κορώνη καθώς το μέλημα των αρμοδίων των νοσοκομείων είναι να εξυπηρετήσουν τους αμέτρητους ασθενείς που νοσηλεύονται με βαριά νοσήματα και όχι τους υγιείς, ενώ και ο τεχνολογικός εξοπλισμός θεωρείται απαρχαιωμένος με συνέπεια συχνά ακόμη και αποτελέσματα εξετάσεων να είναι αμφίβολα για την εγκυρότητά τους.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

editorial: Προληπτικές εξετάσεις για καρκίνο χωρίς…προσωπικό και δομές! Το…ουτοπικό αριστερό σχέδιο Κουρουμπλή!

Σχετικά Άρθρα

Back to top button