ΔημοφιλήΕιδήσεις Υγείας

Ο θηλασμός σώζει τα πρόωρα βρέφη!

 

Η βελτίωση των περιγεννητικών δεικτών αλλά και η αποτύπωση των συστημάτων που επικρατούν στην περιγεννητική και νεογνική ιατρική στις χώρες της Ευρώπης, είναι από τα κεντρικά θέματα του 4ου Διεθνούς Συνεδρίου της Ένωσης Ευρωπαϊκών Νεογνολογικών και Περιγεννετικών Εταιρειών, που θα πραγματοποιηθεί από τις τις 11 έως τις 14 Δεκεμβρίου στη χώρα μας .

 

Σύμφωνα με την Φανή Ανατολίτου υπεύθυνη Δ/ντρια της Β΄ΜΕΝΝ του Νοσοκομείου Παίδων ΑΓΙΑ ΣΟΦΙΑ στην χώρα μας εφαρμόζονται καινοτόμες προληπτικές στρατηγικές θεραπείας , όπως αντιμετώπισης της προωρότητας με πολύ ενθαρρυντικά αποτελέσματα. Για παράδειγμα για τον τρόπο αερισμού των προώρων νεογνών γίνεται προσπάθεια να μη διατηρούνται μακροχρόνια διασωληνωμένα αλλά άμεσα να αποσωληνώνονται αποφεύγοντας έτσι τις επιπλοκές προκύπτουν από την παρατεταμένη διασωλήνωση .

 

Επίσης, ενώ κάποτε ο βοτάλειος πόρος-έξω καρδιακό αγγείο που συνδέει την αορτή με την πνευμονική αρτηρία κλείνει αυτόματα στα τελειόμηνα, λίγες ώρες μετά τη γέννησή τους, ενώ στα πρόωρα παραμένει ανοικτός ακόμα και για εβδομάδες προκαλώντας επιπλοκές στην λειτουργία του ανώριμου εγκεφάλου έκλεινε επεμβατικά ενώ τώρα, χορηγείται λίγες ώρες μετά τη γέννησή τους φαρμακευτική αγωγή, που απέδειξε ότι εξασφαλίζει σημαντική βελτίωση στην καρδιά και έτσι αποφεύγονται και τυχόν χειρουργικές αποτυχίες.

 

Σημαντικό ρόλο παίζει και το μητρικό γάλα , το οποίο βοηθά στη λειτουργία του εντέρου και την ανάπτυξη του αμυντικού συστήματος του ανώριμου οργανισμού των προώρων και στη σημασία του μητρικού θηλασμού για την ενίσχυση του δεσμού μητέρας παιδιού.

 

Στην χώρα μας υπάρχουν μόνο δύο τράπεζες μητρικού γάλακτος στο Αγ. Σοφία και στο Έλενα ,που βοηθούν για τη χορήγηση μητρικού γάλακτος στα πρόωρα.

 

Ο πρόεδρος του UENPS κύριος Giuseppe Buonocore αναφέρθηκε στην αναγκαιότητα της χορήγησης ειδικής ανοσοσφαιρίνης στις γυναίκες που πρόκειται να τεκνοποιήσουν για δεύτερη φορά και είναι ρέζους Αρνητικού, λόγω αυξημένου ποσοστού θνητότητας του νεογνού τους.

 

Μάλιστα διοργανώνεται στην Αθήνα, στις 14 Δεκεμβρίου ένας μικρός Μαραθώνιος για την επισήμανση της αναγκαιότητας τακτικής παρακολούθησης των εγκύων γυναικών από τον γυναικολόγο σε συνεργασία με τον νεογνολόγο .

 

Σχετικά Άρθρα

Back to top button