ΚΟΡΟΝΟΪΟΣΣυνεντεύξεις - Άρθρα

Ο ιός που δοκιμάζει εργαζόμενους και σύστημα υγείας

Γράφει ο Σπυρίδων Ν. Μπαρμπαρέσος, Φυσικοθεραπευτής, M.Sc., Ph (c), Γενικός Γραμματέας Εργαζομένων Γ.Ν.Α. ΑΛΕΞΑΝΔΡΑ

Ζούμε μια άνοιξη που οι συνθήκες αντί να εμπνέουν τις σκέψεις και τις ζωές μας, τροφοδοτούν τους φόβους μας.
Ένας ιός δοκιμάζει την σωματική, πνευματική και ψυχική μας υγεία.
Μια χώρα χτυπημένη από μια δεκαετή οικονομική κρίση, με προβληματικές κρατικές δομές και υπηρεσίες, καλείται να αντιμετωπίσει έναν αόρατο εχθρό που θα δοκιμάσει το σύνολο της κρατικής μηχανής, το πολιτικό προσωπικό, την κοινωνική συνοχή, την ατομική ευθύνη και νοοτροπία.

Στην πρώτη γραμμή ένα Εθνικό Σύστημα Υγείας που κυρίως τα τελευταία 15 χρόνια με πολιτικές επιλογές και μνημονιακές επιταγές, συρρικνώθηκε, απαξιώθηκε, υποχρηματοδοτήθηκε, υποστελεχώθηκε. Ένα υγειονομικό προσωπικό εργασιακά γερασμένο, εξουθενωμένο με μισθούς «χαρτζιλίκι», με καμία πρόνοια για επιμόρφωση, προστασία και αναβάθμιση, καλείται να μπει στην πρώτη γραμμή με σχέδια αμφιλεγόμενα για την αντιμετώπιση της πανδημίας.

Ένα υγειονομικό προσωπικό που καλείται να εκπληρώσει τις υποχρεώσεις και τον ρόλο του απέναντι σε 11 εκατομμύρια Έλληνες και χιλιάδες πρόσφυγες και μετανάστες. Ένα υγειονομικό προσωπικό που δεν είναι ενταγμένο στα βαρέα και ανθυγιεινά και χωρισμένο σε αυτούς που παίρνουν τα 150 ευρώ ως νοσοκομειακό επίδομα αλλά εξαιρούνται γιατροί, φυσικοθεραπευτές, ψυχολόγοι, διαιτολόγοι, διοικητικοί και όσοι εμπλέκονται στις νοσοκομειακές δομές και δεν το δικαιούνται.

Ένα υγειονομικό προσωπικό που νομίζουν οι πολιτικοί ότι με παλαμάκια και χειροκροτήματα, και υποτιθέμενες πολιτικές απειλές περί λογαριασμού κ.τ.λ. από πολιτικές δυνάμεις, θα κρύψουν την απαξίωση που προκάλεσαν με τις αποφάσεις και τις υπογραφές τους στην πλάτη των εργαζομένων όλα αυτά τα χρόνια.

Αξιοσημείωτη είναι η αναφορά της έλλειψης υλικών προστασίας, της έλλειψης προσωπικού, της έλλειψης test ανίχνευσης του ιού, και των κερδοσκοπικών πρακτικών από τους ιδιώτες που παρασιτούν στο σώμα του Ε.Σ.Υ., που τα τελευταία χρόνια προκλητικά το πολιτικό προσωπικό τους το επιτρέπει.

Βγαίνοντας από την κρίση η επιβράβευση θα είναι οι πολιτικές δυνάμεις να αντιμετωπίσουν το Ε.Σ.Υ. ως εθνική υπόθεση με ένα σχέδιο για ένα ισχυρό Δημόσιο Σύστημα Υγείας, εκσυγχρονισμένο με τεχνολογικό εξοπλισμό αιχμής, με δομές πλήρως στελεχωμένες, με κάλυψη από τον Έβρο έως την Γαύδο και το Καστελόριζο, με υγειονομικό προσωπικό που θα αμείβεται ουσιαστικά, θα επιμορφώνεται και δεν θα πληρώνει από την τσέπη του, θα εξελίσσεται και θα έχει τα εφόδια να αντιμετωπίσει τις προκλήσεις και τους κινδύνους που η φύση της εργασίας του επιβάλει.

Τα χειροκροτήματα και τα συγχαρητήρια των πολιτικών θα μπουν στο λογαριασμό που οι εργαζόμενοι στις δομές υγείας θα κρατήσουν για μετά το πέρας της πανδημίας. Αυτοί θα λογαριαστούν μαζί σας κύριοι της Βουλής!

Σχετικά Άρθρα

Back to top button