Φάρμακα

Ο μεγάλος πόλεμος για τις τιμές στα φάρμακα! Κόντρες και μαχαιρώματα. Όλο το παρασκήνιο

Υπουργείο Υγείας, επιτροπή τιμών και ΕΟΦ κινούνται κάθε φορά σε ένα τεντωμένο σχοινί ισορροπιών μέχρι να βγει το νέο δελτίο τιμών ή οι διορθώσεις στις τιμές σκευασμάτων. Ελάχιστοι γνωρίζουν τι συμβαίνει συνήθως πίσω από τις κλειστές πόρτες των συνεδριάσεων και πως παίρνουν …φωτιά τα smartphones μέχρι να οριστικοποιηθεί η τιμολόγηση.

Τις επόμενες ημέρες πάντως θα αναρτηθούν στην ιστοσελίδα του υπουργείου Υγείας οι νέες τιμές για 60 πρωτότυπα και 600 γενόσημα φάρμακα καθώς και οι διορθωμένες τιμές για 50 σκευάσματα τα οποία είχαν λάβει λανθασμένη τιμή και κάτω από τη χαμηλότερη της Ευρώπης. Μετά τις αλλαγές πλέον θα παίρνουν τιμή στο μέσο όρο των τριών χαμηλότερων τιμών της Ευρώπης όπως προβλέπει ο νόμος.

Πρόκειται για μοναδικά και on patent φάρμακα. Παράλληλα θα δημοσιευτούν άλλες 50 διορθώσεις που περιελάμβαναν κυρίως τεχνικού και αριθμητικού χαρακτήρα λάθη. Βέβαια μέχρι οι τιμές να περάσουν στην αγορά θα περάσει αρκετός καιρός.

Και αυτό διότι μεσολαβεί η διαδικασία του ορισμού των τιμών αναφοράς, της ένταξης των σκευασμάτων στη θετική ή στην αρνητική λίστα ενώ θα πρέπει να εκδοθεί και το απαραίτητο ΦΕΚ. Στα ράφια των φαρμακείων υπολογίζεται ότι οι νέες τιμές και τα φάρμακα θα περάσουν τον Δεκέμβριο.

Ωστόσο πριν από αυτήν την κατάληξη προϋπήρξε μια υπόγεια διαμάχη μεταξύ υπουργείου Υγείας και ΕΟΦ που ελάχιστοι γνωρίζουν. Από τη μία οι διορθώσεις έπρεπε να εξετασθούν δεδομένου και των ενστάσεων και των διαμαρτυριών των φαρμακευτικών εταιρειών.

Μάλιστα ο Σύνδεσμος Φαρμακευτικών Επιχειρήσεων Ελλάδος (ΣΦΕΕ) είχε αιτηθεί πολύ περισσότερες διορθώσεις από ότι τελικά έγιναν. Για τη διαδικασία αυτή χρειάστηκε να βρεθεί ο νόμος που θα δικαιολογούσε αυξήσεις αλλά και οι σχετικές αποφάσεις του ΣτΕ. Από την άλλη πλευρά αυτή του ΕΟΦ διαμηνύονταν πως δε θα γίνονταν δεκτές αυξήσεις καθώς υπάρχει υπουργική απόφαση παλαιότερη που τις απαγορεύει.

Χρειάστηκαν πολλές παρασκηνιακές συζητήσεις, παραφιλολογίες, αλληλοκατηγορίες για να έρθει τελικώς το πολυπόθητο αποτέλεσμα για εταιρείες, αγορά και ασθενείς…

Σχετικά Άρθρα

Back to top button