ΆρθραΠολιτική ΥγείαςΡεπορτάζ υγείας

Ο νέος ασφαλιστικός νόμος «σκοτώνει» τους γιατρούς! Τι αποφάσισε ο κλάδος

Ειδικότερα όλοι οι επιστήμονες ενώνουν τις δυνάμεις τους ενάντια στον ανεφάρμοστο και ανθρωποκτόνο όπως λένε νέο ασφαλιστικό –φορολογικό νόμο, κάτι που αποφασίστηκε στην πανιατρική συγκέντρωση – ημερίδα που διοργάνωσε ο Ιατρικός Σύλλογος της Αθήνας (ΙΣΑ)

Στην επαγγελματική εξόντωση και στην οικονομική εξαθλίωση, οδηγεί ο νέος ασφαλιστικός και φορολογικός νόμος τους ελευθεροεπαγγελματίες και τους συνταξιούχους ενώ συγχρόνως απειλεί την βιωσιμότητα των ασφαλιστικών ταμείων και υποθηκεύει το μέλλον των επόμενων γενεών, σημείωσαν κατά τη διάρκεια της ημερίδας του ΙΣΑ οι επιστήμονες. Οι αντιδράσεις τους βέβαια δεν είναι τυχαίες. Διαβάστε ΕΔΩ τι χάνουν οι γιατροί: Πόσα χάνουν και τι θα πληρώνουν οι γιατροί με το νέο ασφαλιστικό! Αναλυτικά ανά κατηγορία

Οι εμπειρογνώμονες που συμμετείχαν στην πανιατρική συγκέντρωση -ημερίδα του Ιατρικού Συλλόγου Αθηνών, με θέμα «Ασφαλιστικός –φορολογικός νόμος, οι συνέπειές του για τους γιατρούς», η οποία πραγματοποιήθηκε το Σάββατο 4 Φεβρουαρίου 2017, στο ξενοδοχείο Τιτάνια, μίλησαν για ένα πρόχειρο και ανεφάρμοστο ανθρωποκτόνο νομοθέτημα, για το οποίο εγείρονται σοβαρά ζητήματα συνταγματικότητας των ρυθμίσεων, τα οποία θα αξιοποιηθούν στα ένδικα μέσα που θα χρησιμοποιηθούν .

Την ημερίδα συντόνισε η δημοσιογράφος Χριστίνα Χατζηπαλαμουτζή

Σε φορτισμένη ατμόσφαιρα δεκάδες γιατροί καθώς και πρόεδροι Ιατρικών Συλλόγων, Επιστημονικών Ενώσεων και Επαγγελματικών Φορέων που παρακολούθησαν την ημερίδα εξέφρασαν την αγανάκτησή τους, για το νέο σύστημα που με αυταρχισμό δημεύει το εισόδημα του επιστημονικού κόσμου και τινάζει στον αέρα τις συντάξεις του.

Τις εργασίες του συνεδρίου άνοιξε ο πρόεδρος του ΙΣΑ κος Γ. Πατούλης, ο οποίος διευκρίνισε ότι θα εξαντληθούν όλα τα μέσα προκειμένου να μην εφαρμοστεί αυτός ο άδικος και κοινωνικά ανάλγητος νόμος που επιβαρύνει όλους τους Έλληνες και ιδιαίτερα τους πιο αδύναμους ενώ κηρύττει τον πόλεμο στους νέους οδηγώντας τους στην ξενιτιά.

Ειδικότερα ο πρόεδρος του ΙΣΑ Γ. Πατούλης επεσήμανε τα εξής:

«Πουθενά στην Ευρωπαϊκή Ένωση, δεν υπάρχει ανάλογο σύστημα που να κατανέμει τόσο ανισοβαρώς τα βάρη, μεταφέροντας το πρόβλημα στις επόμενες γενεές. Καλούμε όλο τον επιστημονικό κόσμο να συστρατευτεί ενάντια στα ειδεχθή αυτά μέτρα και ζητούμε από τα πολιτικά κόμματα να πάρουν σαφή θέση καθώς υποθηκεύεται το μέλλον ολόκληρων γενεών. Ζούμε ιστορικές στιγμές και όλοι έχουν χρέος να αναλάβουν τις ευθύνες τους».

Ο Γιώργος Πατούλης

Από την πλευρά του ο κος Γιώργος Ρωμανιάς οικονομολόγος τ. Γεν. Γραμματέας Κοιν. Ασφαλίσεων, στην ομιλία του με θέμα «Το καθεστώς συνταξιοδότησης των γιατρών με τη νέα νομοθεσία», επεσήμανε ότι από τις 16 Ιουλίου μέχρι σήμερα έχουν ψηφιστεί εννέα νόμοι για το συνταξιοδοτικό που αλληλοαναιρούνται.

«Είναι η πρώτη φορά που ψηφίζεται ένας νόμος, τόσο μεγάλης σημασίας, χωρίς να έχει γίνει αναλογιστική μελέτη. Το νέο σύστημα που ξεκινά με έλλειμμα 1 δις, δημιουργεί τεράστια αβεβαιότητα και κοινωνική ασφυξία ενώ δυναμιτίζει τις συντάξεις χωρίς καμία προοπτική. Πρόκειται για ένα πρόχειρο και θνησιγενές μόρφωμα, το οποίο δεν προβλέπει μεταξύ άλλων τι θα συμβεί μετά το 2018.»

Στη συνέχεια ο κος Αλέξης Μητρόπουλος καθηγητής Εργατικού Δικαίου έκανε εισήγηση με θέμα την «Κρίση του ασφαλιστικού συστήματος» και παρουσίασε τις αιτίες καθώς και προτάσεις για την υπέρβασή της. «Τα χρόνια του μνημονίου οι συνταξιούχοι έχασαν περισσότερα από 48 δις .

Ουσιαστικά μετακυλίθηκε η κρίση στους συνταξιούχους και στους ασφαλισμένους ,την ώρα που το συνταξιοδοτικό σύστημα οδηγείται σε κατάρρευση. Πρόκειται για ένα εκ προμελέτης έγκλημα κατά των συνταξιούχων και του ελληνικού λαού »,τόνισε.

Οι γιατροί έκαναν συμβολικά την …κηδεία τους

Στις «συντάξεις και στις νέες εισφορές των γιατρών», αναφέρθηκε ο κος Διονύσιος Τεμπονέρας Δικηγόρος – Εργατολόγος, ο οποίος μεταξύ άλλων επεσήμανε ότι από το νέο σύστημα πλήττονται οι ευπαθείς κοινωνικές ομάδες όπως είναι οι χήρες και τα άτομα με αναπηρία.

«Ένα από τα μεγάλα μειονεκτήματα του νέου νόμου είναι ότι οι συντάξεις για τα άτομα με αναπηρία είναι πενιχρές ενώ θεσπίζει ως όριο ηλικίας το 55ο έτος για τις συντάξεις χηρείας .Το νέο σύστημα στηρίζεται κυρίως στην αύξηση των εισφορών για τους αυτοαπασχολούμενους και ελευθεροεπαγγελματίες καθώς και στην αναπροσαρμογή των νέων συντάξεων’’, τόνισε ο κ. Τεμπονέρας

Από την πλευρά της, η Νομικός Σύμβουλος του ΙΣΑ κυρία Ελένη Παπαευαγγέλου μίλησε για τη νομική αντιμετώπιση του ασφαλιστικού ζητήματος και αναφέρθηκε στα ένδικα μέσα, τα οποία πρόκειται να χρησιμοποιήσει ο ΙΣΑ.

«Το γεγονός ότι δεν υπάρχει αναλογιστική μελέτη αποτελεί πρόκριμα για την νομιμότητα .Επίσης εγείρονται ζητήματα συνταγματικότητας των ρυθμίσεων τα οποία αφορούν την αρχή της αναλογικότητας ,την επαγγελματική ελευθερία ,την πρόσβαση στην επαγγελματική δραστηριότητα και την αρχή της ισότητας», επεσήμανε η κ. Παπαευαγγέλου.

Ο φοροτεχνικός του ΙΣΑ κος Θεόδωρος Μπαρμπούρης , μίλησε για το νέο φορολογικό καθεστώς των γιατρών τονίζοντας ότι τα νέα μέτρα έχουν στόχο κάθε ιατρό και κάθε επιστήμονα αφού το ποσοστό της άμεσης φορολογίας και της ασφαλιστικής εισφοράς ξεπερνάει το 60 % του καθαρού εισοδήματος, το οποίο ουσιαστικά σημαίνει δήμευση της περιουσίας των ασφαλισμένων.

Πρόκειται για τριπλασιασμό των ασφαλιστικών εισφορών οι οποίες πλέον χαρακτηρίζονται καθαρά φοροεισπρακτικού χαρακτήρα χωρίς καμία απολύτως ανταποδοτικότητα».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Τι αλλάζει με το ασφαλιστικό για τους νέους γιατρούς του ΕΣΥ από το 2017! Οι απορίες και τα κενά

Σχετικά Άρθρα

Back to top button