Πολιτική ΥγείαςΡεπορτάζ υγείαςΣυνεντεύξεις - ΆρθραΦάρμακα

Ο νέος Πρόεδρος του ΕΟΦ Δημήτρης Φιλίππου αποκλειστικά στο HealthReport.gr: Τι θα κάνω για τα φάρμακα, τους γιατρούς και τα φαρμακεία

Συνέντευξη στη Δήμητρα Ευθυμιάδου

Την πρώτη του συνέντευξη από τη θέση του Προέδρου του ΕΟΦ δίνει ο Δημήτρης Φιλίππου αποκλειστικά στο HealthReport.gr. Ο κ. Φιλίππου- που είναι γνωστός χειρουργός- ανέλαβε πρόσφατα τη θέση στον Οργανισμό. Μάλιστα την ανέλαβε σε μία ιδιαίτερα κρίσιμη στιγμή για τον φαρμακευτικό κλάδο, δεδομένου ότι προωθούνται αλλαγές από το υπουργείο Υγείας. (Διαβάστε ΕΔΩ το βιογραφικό του: “Αποκλειστικό: Νέος Πρόεδρος του ΕΟΦ ο χειρουργός Δημήτρης Φιλίππου!”)

Ο νέος Πρόεδρος του ΕΟΦ μιλά στο HealthReport.gr για όλες τις αλλαγές που προτίθεται να κάνει ο ίδιος στον Εθνικό Οργανισμό Φαρμάκων, για τα νέα φάρμακα που θα κυκλοφορήσουν στην αγορά, το νέο Δελτίο Τιμών, για τις κλινικές μελέτες που στην χώρα μας καρκινοβατούν, για τα ιατρικά συνέδρια, για το online σύστημα ελέγχου των ελλείψεων φαρμάκων που θα εγκαταστήσει στα φαρμακεία, αλλά και για τα «ψηφιακά» του σχέδια που θα διευκολύνουν τους επαγγελματίες υγείας αλλά και τους ασθενείς.

Διαβάστε παρακάτω αναλυτικά όλη τη συνέντευξη στο HealthReport.gr

-Αναλάβατε τον ΕΟΦ σε μία στιγμή που όλα είναι σε εξέλιξη και όλοι αναμένουν από σας αλλαγές, τιμές, τα πάντα. Το πολυαναμενόμενο νέο Δελτίο Τιμών Φαρμάκων πότε θα βγει τελικά;

Η αλήθεια είναι ότι ανέλαβα τον ΕΟΦ μετά την τιμητική πρόταση του υπουργού Υγείας, σε μια περίοδο που πρέπει όλα να προωθηθούν άμεσα. Φρόντισα βέβαια να ενημερωθώ για όλα τα ζητήματα σε χρόνο ρεκόρ.

Σε ότι αφορά στο νέο Δελτίο Τιμών Φαρμάκων, όπως ανακοίνωσε και ο υπουργός Υγείας Βασίλης Κικίλιας, θα εκδοθεί πριν τα Χριστούγεννα. Και το σημαντικότερο είναι ότι δεν θα περιέχει αυξήσεις, ενώ σε κάποιες περιπτώσεις θα υπάρχουν και μειώσεις που θα αγγίζουν το 7%. Κάτι που προβλέπεται άλλωστε και στην πρόσφατη νομοθετική ρύθμιση του υπουργείου Υγείας.

Ο νέος Πρόεδρος του ΕΟΦ Δημήτρης Φιλίππου (ΦΩΤΟ: HealthReport.gr)

-Τι θα φάρμακα θα περιλαμβάνει το νέο Δελτίο Τιμών;

Θα είναι ένα ενιαίο Δελτίο και θα περιέχει και τις ανατιμολογήσεις των φαρμάκων αλλά και νέα σκευάσματα.

Θα περιλαμβάνει περίπου 400 νέα φάρμακα όλων των κατηγοριών και γενόσημα, και βιοϊσοδύναμα και νέα καινοτόμα. Θα λάβουν δηλαδή τιμή εκείνα τα σκευάσματα οι εταιρείες των οποίων είχαν αιτηθεί σχετικά από το προηγούμενο δελτίο τιμών εδώ και περίπου 1,5 χρόνο.

Άλλωστε πολλές εταιρείες είχαν κάνει αίτηση εδώ και πολύ καιρό και θα έπρεπε τα φάρμακα τους να έχουν λάβει ήδη τιμή, με βάση και την ισχύουσα νομοθεσία που προβλέπει συγκεκριμένο χρονικό διάστημα.
Σχετικά με τα φάρμακα που θα λάβουν τώρα για πρώτη φορά τιμή, θα αξιοποιηθεί η πρόσφατη υπουργική απόφαση που απλοποιεί τις διαδικασίες και τις καθιστά πιο κατανοητές. Οι υπηρεσίες του ΕΟΦ εργάζονται πυρετωδώς νυχθημερόν και ήδη ολοκληρώνουν τον πρώτο σκέλος της διαδικασίας, με βάση εξάλλου και τις σχετικές οδηγίες του υπουργού Υγείας.

-Επειδή γίνεται συχνά λόγος για τα νέα φάρμακα και τις ακριβές θεραπείες, εσείς τι θα γνωμοδοτήσετε ως αρμόδιος φορέας των φαρμάκων δεδομένου ότι θα συμμετέχετε και στις περισσότερες επιτροπές εγκρίσεων και διαπραγμάτευσης;

Ως γιατρός είμαι θετικός σε νέες θεραπείες που μπορούν να βοηθήσουν τους ασθενείς. Αλλά θα πρέπει να αξιολογηθεί μία νέα θεραπεία στο πλαίσιο της φαρμακευτικής πολιτικής που ακολουθείται στην Ε.Ε., αλλά και με βάση τις ιδιαιτερότητες που παρουσιάζει η ελληνική πραγματικότητα.

Ο νέος Πρόεδρος του ΕΟΦ Δημήτρης Φιλίππου (ΦΩΤΟ: HealthReport.gr)

Πάντως αναμένουμε την ολοκλήρωση των βασικών μητρώων ασθενών, ώστε να μπορούμε να αποκτήσουμε μία βάση ουσιαστική συζήτησης για τη σχέση κόστους -αποτελεσματικότητας των νέων θεραπειών.

-Σχετικά με τις ελλείψεις φαρμάκων που συχνά πυκνά ταλαιπωρούν τους ασθενείς, τι μέτρα θα λάβετε γιατί παρά τις όποιες παρεμβάσεις, το πρόβλημα δεν έχει λυθεί;

Τα αίτια για τις ελλείψεις φαρμάκων στην ελληνική αγορά είναι γνωστά και επιχειρούμε να τα αντιμετωπίσουμε. Τρεις είναι οι βασικές αιτίες: Οι λεγόμενες παράλληλες εξαγωγές που οφείλονται στις πιο συμφέρουσες τιμές που πωλούνται κάποια φάρμακα σε άλλες ευρωπαϊκές αγορές.
Δεύτερον οι παράνομες παράλληλες εξαγωγές για τις οποίες ευθύνονται κυκλώματα που επωφελούνται από τη διακίνηση των φαρμάκων.
Στις περιπτώσεις αυτές εμείς ως ΕΟΦ απαγορεύουμε τις εξαγωγές για ένα χρονικό διάστημα ώστε να περιορίσουμε το φαινόμενο.
Υπάρχει όμως και μία τρίτη αιτία που είναι λιγότερο γνωστή στον κόσμο και αφορά στην παγκόσμια αγορά. Όταν δηλαδή έχουμε έλλειψη σε κάποια φάρμακα σε παγκόσμιο επίπεδο, που οφείλεται όμως σε συγκεκριμένους λόγους έλλειψης βασικών ουσιών.

Για παράδειγμα οι ηπαρίνες, που είναι μία οργανική χημική ένωση που αποτελεί φυσικό αντιθρομβωτικό φάρμακο. Επειδή πολλές χώρες αντιμετωπίζουν το τελευταίο διάστημα πρόβλημα με τη νόσο των χοίρων, που χρησιμοποιούνται για την παραγωγή της ηπαρίνης, εκτιμάται ότι σε ένα με δύο χρόνια θα υπάρχει έλλειψη στην αγορά σε ηπαρίνες. Γι’ αυτό και έχουμε φροντίσει ως ΕΟΦ να εξασφαλίσουμε αποθέματα.

-Συνεπώς πως θα λύσετε το πρόβλημα με τις ελλείψεις φαρμάκων, έχετε σχεδιάσει κάτι συγκεκριμένο;

Θα επιχειρήσω το επόμενο διάστημα να βάλω συστήματα καταγραφής online στα φαρμακεία, ώστε να γνωρίζουμε ανά πάσα στιγμή που κατευθύνεται ένα φάρμακο.

Επίσης θα γίνει συζήτηση με όλους τους αρμόδιους φορείς που εμπλέκονται στη διακίνηση φαρμάκων, ώστε να γνωρίζουμε άμεσα ποια σκευάσματα είναι σε έλλειψη και να βρεθεί ένας αποτελεσματικός τρόπος ρύθμισης της διάθεσής τους.

Γιατί σήμερα, το ηλεκτρονικό σύστημα που υπάρχει, καταγράφει μόνο ό,τι επισήμως δηλώνουν οι φαρμακευτικές εταιρείες ότι λείπει από την αγορά ή ότι θα λείψει από την αγορά το επόμενο διάστημα. Θέλουμε πλέον να διαπιστώνουμε τις ελλείψεις σε επίπεδο φαρμακείου και γεωγραφικής κατανομής.

Ο νέος Πρόεδρος του ΕΟΦ Δημήτρης Φιλίππου (ΦΩΤΟ: HealthReport.gr)

Προσπαθούμε όμως ήδη να διασφαλίσουμε για τη χώρα μας τα φάρμακα που πιθανολογούμε ότι στο μέλλον θα υπάρξει έλλειψη σε παγκόσμια κλίμακα.

-Σχετικά με τη γρίπη, πριν ακόμη ξεκινήσει το κύμα, έχουν καταγραφεί ελλείψεις εμβολίων. Υπάρχει η απαραίτητη προετοιμασία από την πλευρά του ΕΟΦ;

Θα σας μιλήσω με αριθμούς για να καταλάβετε. Πέρυσι είχαν δοθεί 2.100.000 εμβόλια, μέχρι τέλος Μαρτίου. Φέτος έχουμε δώσει ήδη στην αγορά 2.600.000 και παραγγείλαμε άλλες 300.000 δόσεις ακόμα. Άρα μιλάμε για 2,9 εκατ. δόσεις, που σημαίνει ότι το ποσοστό των εμβολιασμών είναι πάρα πολύ υψηλό. Πρέπει ωστόσο να πω ότι θα πρέπει να εμβολιάζονται όσοι πραγματικά χρειάζεται, γιατί ο εμβολιασμός αφορά συγκεκριμένες ομάδες του πληθυσμού που το χρειάζονται, δηλαδή οι ευπαθείς ομάδες. Γι αυτό το λόγο απαιτείται λελογισμένη χρήση και από τους επαγγελματίες υγείας και από το κοινωνικό σύνολο, γιατί είναι προφανές ότι μία ανεξέλεγκτη χρήση του εμβολίου κατά της γρίπης, μπορεί να αποβεί προβληματική.

Τα ιατρικά συνέδρια

-Σχετικά με τα ιατρικά συνέδρια, θα μείνει σε σας η αρμοδιότητα ή θα αλλάξει φορέα, δεδομένου ότι η προηγούμενη κυβέρνηση τη μετάφερε στο ΚΕΣΥ και η νυν, την επανέφερε προσωρινά στον ΕΟΦ.

Προς το παρόν διαχειριζόμαστε τα ιατρικά συνέδρια με βάση τα ισχύοντα. Περιμένουμε το νέο νομοσχέδιο για την υγεία, για να δούμε αν θα ανατεθεί επισήμως πάλι στον ΕΟΦ ή η αρμοδιότητα θα ανατεθεί σε κάποιον άλλο φορέα. Στην περίπτωση που θα περάσει η αρμοδιότητα ξανά επισήμως στον ΕΟΦ, τότε θα επεξεργαστούμε -σε συνεννόηση με όλους τους εμπλεκόμενους φορείς- ένα σχέδιο προκειμένου να καταλήξουμε σε ένα νέο λειτουργικό βιώσιμο και αποτελεσματικό μοντέλο διαχείρισης, τόσο των οικονομικών πόρων των εταιρειών, όσο και αξιολόγησης της αποτελεσματικότητας του κάθε συνεδρίου.

-Το μητρώο των ιατροτεχνολογικών προϊόντων που είχε ξεκινήσει από την προηγούμενη Διοίκηση, πότε ολοκληρώνεται;

Έχουμε ξεκινήσει την αναβάθμιση της ηλεκτρονικής πλατφόρμας που θα περιλαμβάνει περίπου 600.000 είδη, πάνω στην οποία θα στηριχθεί το μητρώο των ιατροτεχνολογικών προϊόντων.
Βελτιώνεται η ήδη υπάρχουσα υποδομή ώστε να αντιμετωπισθούν οι όποιες ατέλειες, και θεωρούμε ότι η Ελλάδα θα είναι πρωτοπόρος στον τομέα αυτόν σε ευρωπαϊκό επίπεδο, δεδομένου ότι η αντίστοιχη ευρωπαϊκή προσπάθεια, δεν ευδοκίμησε και τελεί υπό αναθεώρηση ή ανασκευή του σχεδίου.

Εμείς ευελπιστούμε να ολοκληρώσουμε το εγχείρημα μέχρι το ερχόμενο καλοκαίρι. Έτσι θα έχουμε ένα χρήσιμο εργαλείο για να ελέγχουμε την αξιοπιστία των μηχανημάτων που υπάρχουν στη αγορά, του κόστους, της επάρκειας, της διαθεσιμότητας, αλλά ταυτόχρονα θα αποτελέσουμε και ένα παράδειγμα για όσους στην Ευρώπη θα θέλουν να κάνουν αντίστοιχη προσπάθεια.

-Το ίδιο θα ισχύσει και για τις κλινικές μελέτες, δεδομένου ότι είμαστε σχεδόν τελευταίοι στην Ευρώπη και κάθε χρόνο χάνονται εκατομμύρια…

Οι κλινικές μελέτες αποτελούν προτεραιότητα όλων των φορέων και φυσικά και του ΕΟΦ.
Σε στενή συνεννόηση με το υπουργείο, το πανεπιστήμιο, τα νοσοκομεία, τις φαρμακευτικές εταιρείες, τον ΕΟΠΥΥ, θα προσπαθήσουμε να αυξήσουμε τον αριθμό των κλινικών μελετών, πράγμα το οποίο θα έχει διπλό αποτέλεσμα. Αφενός μεν θα βοηθηθούν οι πάσχοντες συνάνθρωποι μας από τις καινοτόμες θεραπείες και αφετέρου θα υπάρξει σημαντική οικονομική ενίσχυση των δομών υγείας και δη των νοσοκομείων και των κλινικών που θα συμμετάσχουν.

Με τον τρόπο αυτό θα καλυφθούν λειτουργικά έξοδα και δαπάνες και θα προσληφθεί αξιόλογο επιστημονικό προσωπικό, το οποίο θα συμβάλει τα μέγιστα στην αναβάθμιση των νοσοκομείων και εν γένει του συστήματος υγείας.

-Επειδή η ηγεσία του υπουργείου Υγείας έχει μιλήσει για αναβάθμιση των οργανισμών ώστε να συμβαδίζουν με τη νέα εποχή, τι αλλαγές ετοιμάζετε στον ΕΟΦ;

Μετά από 13 χρόνια καθίσταται πλέον επιτακτική ανάγκη όχι μόνο έκδοσης του συνταγολογίου, αλλά και του τρόπου που αυτή θα γίνει. Στόχος μας είναι να κάνουμε το συνταγολόγιο ψηφιακό, ώστε να μπορεί να προσαρμοσθεί σε όλες τις ηλεκτρονικές πλατφόρμες που χρησιμοποιούν οι γιατροί και μάλιστα σκοπεύουμε να δημιουργήσουμε και εφαρμογή για το κινητό ή το τάμπλετ.

Το σχέδιο αυτό ήδη ξεκίνησε να υλοποιείται και σύντομα θα είναι διαθέσιμο τουλάχιστον στην αρχική του μορφή.
Είναι στη σκέψη μας να μπορεί να «κουμπώνει» στον ηλεκτρονικό φάκελο των ασθενών ή στην πλατφόρμα συνταγογράφησης γιατρών.

-Πως βρήκατε το προσωπικό στον ΕΟΦ; Είναι επαρκές για να γίνουν οι απαραίτητοι έλεγχοι στα φαρμακευτικά προϊόντα, ή αυτοί γίνονται τελικά μόνο στα χαρτιά;

Μετά από τις λίγες εβδομάδες που είμαι στον ΕΟΦ διαπίστωσα ότι το προσωπικό που διαθέτει ο φορέας είναι εξαιρετικά υψηλού επιπέδου και πολύ αποτελεσματικό. Σε ότι αφορά στους ελέγχους, αυτοί θα ενταθούν σε όλα τα προϊόντα, σε πρώτες ύλες, τόσο σε εργαστηριακό επίπεδο όσο και σε επίπεδο διακίνησης φαρμάκων και παραφαρμακευτικών προϊόντων.

Γιατί ένα μεγάλο πρόβλημα είναι τα συμπληρώματα και τα καλλυντικά. Και εξετάζουμε τώρα μετά την ολοκλήρωση του μητρώου ιατροτεχνολογικών προϊόντων, να προχωρήσουμε σε μητρώο συμπληρωμάτων διατροφής και καλλυντικών, προκειμένου να προασπιστούμε το δημόσιο συμφέρον και την υγεία του κοινωνικού συνόλου. Διότι καθημερινά εντοπίζουμε παράνομα συμπληρώματα διατροφής που διακινούνται και μέσω του διαδικτύου.

Αλλά επειδή με ρωτήσατε πως θα καταστήσουμε σύγχρονο τον ΕΟΦ, σκοπεύουμε εκτός των άλλων να φέρουμε τη φαρμακευτική παιδεία στα σχολεία. Διότι πρέπει να μάθουν τα παιδιά από το νηπιαγωγείο τι είναι το φάρμακο, που χρησιμοποιείται, τι κινδύνους έχει, ποιοι το χρειάζονται, πότε το προμηθευόμαστε και πως. Είναι τριτοκοσμικό αυτό το φαινόμενο που ισχύει στη χώρα μας όπου ο καθένας χωρίς λόγο μπορεί να κάνει ακόμη και τηλεφωνική παραγγελία ενός φαρμάκου και στη συνέχεια να βρει την απαραίτητη συνταγή. Εκτός του ότι το σύστημα αυτό αυξάνει τη φαρμακευτική δαπάνη, προκαλεί και σοβαρές επιπτώσεις όπως με τα αντιβιοτικά.

Έτσι λοιπόν θα ξεκινήσουμε σύντομα ειδικά προγράμματα ενημέρωσης στα σχολεία ξεκινώντας από τα νηπιαγωγεία.

Σχετικά Άρθρα

Back to top button