Πολιτική ΥγείαςΡεπορτάζ υγείαςΣυνεντεύξεις - ΆρθραΦάρμακα

Ο Πρόεδρος της Merck Γ.Βλόντζος αποκλειστικά στο HealthReport.gr για τις εκλογές στον ΣΦΕΕ: “Τι θα κάνω αν εκλεγώ”

Ήρθε στην Ελλάδα πριν μερικούς μήνες μετά από την επιτυχημένη του πορεία ως επικεφαλής του Intercontinental Region της Merck. Εκπροσωπεί μία από τις μεγαλύτερες εταιρίες φαρμάκου στη χώρα μας πια, τη Merck. Ταυτόχρονα θα συμμετάσχει στις εκλογές του του Συνδέσμου Φαρμακευτικών Επιχειρήσεων Ελλάδος (ΣΦΕΕ) σε μία περίοδο μάλιστα που κάποιοι άλλοι δε θα το τολμούσαν.

Ο λόγος για τον Πρόεδρο και Διευθύνοντα Σύμβουλο της φαρμακοβιομηχανίας Merck Γιάννη Βλόντζο, ο οποίος μιλά αποκλειστικά στο HealthReport.gr για την υποψηφιότητά του στον ΣΦΕΕ.

Ο Γιάννης Βλόντζος

Ο κ.Βλόντζος σε μια συνέντευξη έξω από τα δόντια, αναλύει τα προβλήματα του κλάδου εν μέσω μιας εξαιρετικά αρνητικής περιόδου για την αγορά φαρμάκου, περιγράφει το τι θα αλλάξει ο ίδιος στον Σύνδεσμο εάν εκλεγεί, αλλά και τις προτεραιότητες που θα θέσει.

Παράλληλα ο κ.Βλόντζος χωρίς να μασά τα λόγια του, απαντά στις επικρίσεις που δέχεται σήμερα η φαρμακοβιομηχανία.

Να σημειωθεί ότι οι εκλογές στον ΣΦΕΕ θα πραγματοποιηθούν την Παρασκευή 23 Μαρτίου, ενώ τα μέλη που θα εκλεγούν στο ΔΣ του Συνδέσμου είναι 15.

Διαβάστε παρακάτω αναλυτικά όλη τη συνέντευξη:

Ερ: Ο ΣΦΕΕ σήμερα κινείται σε μια περίοδο “καυτή” για τον κλάδο, λόγω των τελευταίων γεγονότων. Ποια μπορεί να είναι η επόμενη ημέρα;

Η επόμενη ημέρα για το ΣΦΕΕ θα είναι ότι μπορεί και πρέπει να καταφέρει να ξαναγίνει συνομιλητής και να έχει ενεργή συμμετοχή στις στρατηγικές πολιτικής υγείας του κλάδου.

Ερ: Δηλαδή μέχρι τώρα δεν ήταν συνομιλητής ο ΣΦΕΕ;

Ήταν αλλά όχι στο βαθμό που θα ήταν επιθυμητό στη διαμόρφωση του τελικού αποτελέσματος.

Ερ: Αυτό θεωρείτε ότι οφείλεται σε πρόσωπα ή στην κυβέρνηση;

Δεν νομίζω ότι είναι θέμα προσώπων. Η κυβέρνηση έχει το ρόλο της και η προσπάθεια του κλάδου είναι να είναι αξιόπιστος συνομιλητής και να προσπαθεί να είναι μέρος της λύσης και όχι του προβλήματος.

Σίγουρα βέβαια η κάθε κυβέρνηση έχει το μαχαίρι και το πεπόνι, επομένως μπορεί να νομοθετήσει όπως νομίζει εκείνη ότι είναι καλύτερα, αλλά ο κλάδος και οι εκπρόσωποι του κλάδου, θα πρέπει να φροντίζουν να επηρεάζουν προς τη σωστή κατεύθυνση ό,τι νομοθετείται.

Ερ: Τι νομίζετε ότι θα ήταν ιδανικό ως προς την επικοινωνία των δύο πλευρών; Να συνομιλούν σε τακτά χρονικά διαστήματα; Να καθορίζονται συγκεκριμένες συναντήσεις;

Εγώ νομίζω ότι πρέπει να υπάρχει ένα ανοικτό κανάλι επικοινωνίας και δεν θα το έβαζα με χρονικούς περιορισμούς.
Η στόχευση του νέου σχήματος του ΣΦΕΕ θα πρέπει να είναι το κανάλι επικοινωνίας με την κυβέρνηση να είναι τακτικό και όσο πιο αξιόπιστο γίνεται και από τις δυο πλευρές.

Μέχρι σήμερα θεωρώ ότι ο κλάδος ήταν συνομιλητής αλλά όχι στο βαθμό που θα ήταν επιθυμητό για τη διαμόρφωση του τελικού αποτελέσματος.

Ερ: Στη χώρα εδώ και χρόνια επικρατούν εξαιρετικά στενά δημοσιονομικά περιθώρια και ιδιαίτερα στην αγορά φαρμάκου. Ο ΣΦΕΕ είναι στη μέση. Τι σκοπεύετε να κάνετε εάν εκλεγείτε;

Το θέμα με τις πολιτικές που ακολουθήθηκαν στα χρόνια του μνημονίου και από τις προηγούμενες και από αυτή την κυβέρνηση, είναι καθαρά δημοσιονομικού χαρακτήρα. Οι πραγματικές πολιτικές υγείας όμως είχαν σαν αποτέλεσμα στα χρόνια του μνημονίου για πρώτη φορά το προσδόκιμο ζωής του Έλληνα πολίτη να μειώνεται κατά 4 μήνες!

Σύμφωνα με τον ΟΟΣΑ μάλιστα είμαστε η πρώτη χώρα που έχουμε πτώση του προσδόκιμου επιβίωσης σε σχέση με τις άλλες ανεπτυγμένες χώρες.
Πράγμα που σημαίνει ότι ούτε ο ασθενής δεν έχει πρόσβαση στις υπηρεσίες υγείας και όχι μόνο στο φάρμακο.

Ερ: Τι θα προτείνετε να γίνει στην πολιτική του φαρμάκου;

Καταρχάς ότι είχε να δώσει η τιμολογιακή πολιτική το έδωσε. Από κι και πέρα η ζήτηση είναι ανελαστική.
Από τα χρόνια που υπήρχε η εκτόξευση της φαρμακευτικής δαπάνης στα 5,5 δις το 2009, σήμερα λέμε ότι είμαστε στα 2,5 δις.

Στην πραγματικότητα όμως και ο ΕΟΠΥΥ και ο Έλληνας ασθενής φθάνουν μαζί τα 4,5 δις ευρώ. Από αυτά το 1 δις αγορά στην αυξημένη συμμετοχή των πολιτών όταν παίρνουν τα φάρμακά τους, ενώ άλλο 1 δις συνεισφέρει η φαρμακοβιομηχανία.

Ταυτόχρονα πρέπει να γίνουν διορθωτικές κινήσεις και αλλαγές για τον έλεγχο της ηλεκτρονικής συνταγογράφησης. Ξεκινήσαμε το μνημόνιο με 4,5 εκατ. συνταγές το μήνα και έχουμε φτάσει τα 6,5 εκατ. Αυτό το θέμα κάνεις δεν το ακουμπά.

Επίσης θα πρέπει να υπάρξει και εφαρμογή των θεραπευτικών πρωτοκόλλων.
Οι πραγματικά διορθωτικές αλλαγές λοιπόν δεν έχουν γίνει από καμία κυβέρνηση.

Ερ: Επειδή μου λέτε για τις συνταγές, η κυβέρνηση υποστηρίζει ότι οι φαρμακοβιομηχανίες ωθούν τους γιατρούς να γράφουν πολλά φάρμακα και μέσω των συνεδρίων. Τι απαντάτε;

Εγώ αυτό θεωρώ ότι είναι λάθος τοποθέτηση, γιατί η φαρμακοβιομηχανία στην Ελλάδα και σε πολλές χώρες έχει αναλάβει την ενημέρωση και την εκπαίδευση των γιατρών.
Το ελληνικό κράτος είναι απών από την εκπαίδευση των γιατρών.
Άρα δεν μπορεί να κατηγορείται η βιομηχανία ότι εκπαιδεύει τον Έλληνα γιατρό.

Από εκεί και πέρα είναι χρέος των ρυθμιστικών αρχών να εφαρμόσουν σωστά τις ορθές πρακτικές συνταγογράφησης και τα θεραπευτικά πρωτόκολλα.

Ερ: Ο ΣΦΕΕ εδώ και καιρό μιλά για απόσυρση φαρμάκων λόγω των μέτρων που έχουν ληφθεί αλλά δεν φαίνεται να πείθει την κυβέρνηση…

Το τελευταίο νομοθέτημα που ήρθε τον Σεπτέμβριο του 2017 είχε αναδρομική ισχύ.
Γεγονός που σημαίνει ότι τα καινούργια σκευάσματα που μπήκαν στην αγορά το 2017, είχαν μια επιλογή: είτε να αποσυρθούν είτε να παραμείνουν μέσα στην αποζημίωση και στην ελληνική αγορά.

Ερ: Τι θα γίνει στο μέλλον δηλαδή;

Το 2017 έγινε γνωστό ότι ένα συγκεκριμένο σκεύασμα αποσύρθηκε. Το ζήτημα είναι τι θα γίνει από δω και πέρα, διότι οι αποφάσεις θα σχετίζονται με το αν θα έρθει ή δεν θα έρθει στην Ελλάδα ένα νέο καινοτόμο φάρμακο που κυκλοφορεί στις υπόλοιπες χώρες.

Και αυτό γιατί το 25% “τέλος εισόδου” για την καινοτομία βάζει πολλές εταιρείες σε σκέψη αν είναι βιώσιμο μοντέλο να εισάγει κανείς το πιο καινοτόμο προϊόν του στην Ελλάδα. Και αυτό διότι θα ξεκινήσει με 40 % κάτω από την τιμή που θα πάρει.

Στη συνέχεια θα μπει και στη διαπραγμάτευση της τιμής με αποτέλεσμα να μειωθεί δραματικά η τιμή του κατά 50 και 60 %. Αυτό μάλιστα μπορεί να αποτελέσει ντόμινο για την υπόλοιπη Ευρώπη.
Για αυτό θα αρχίσουμε την καταγραφή των καινούριων φαρμάκων που δεν θα εισάγονται στην Ελλάδα, ώστε να υπάρχουν τα δεδομένα και τα στοιχεία.

Έχουμε χρέος να πούμε στον Έλληνα ασθενή και στην πολιτεία με γραπτές αποδείξεις ποια καινοτόμα δεν κυκλοφορούν.

Κοιτάξτε, με αυτές τις πολιτικές καινούργια σκευάσματα δεν θα έρθουν και αυτό υποθηκεύει και το μέλλον της Ελληνικής Φαρμακοβιομηχανίας μακροπρόθεσμα μετά από μια πενταετία.

Ερ: Αν εκλεγείτε στον ΣΦΕΕ θα επιχειρήσετε να αλλάξετε τον τρόπο που παρουσιάζετε τα προβλήματα του κλάδου; Θα αλλάξετε δηλαδή επικοινωνιακή πολιτική;

Η προσπάθεια μου θα είναι να εξηγήσω σωστά τα προβλήματα που υπάρχουν. Και βέβαια δεν θα είμαι μόνος, θα έχω άλλους 15 συναδέλφους μου στο ΔΣ, με τους οποίους θα εκπονείται η στρατηγική και η πολιτική που θα πρέπει να ακολουθηθεί.

Τα θέματα όπως το claw back, είναι θέματα που θα πρέπει να συζητιούνται με το υπουργείο και τις ρυθμιστικές αρχές.

Τον Έλληνα πολίτη τον ενδιαφέρει αν θα βελτιωθεί το επίπεδο υγείας του και τι θα πληρώνει από πλευράς συμμετοχής ο ίδιος για τα φάρμακά του.

Ένα άλλο θέμα για παράδειγμα που θα πρέπει να συζητηθεί με τις αρμόδιες αρχές είναι ότι αυτή τη στιγμή η φαρμακοβιομηχανία αποζημιώνει τους ανασφάλιστους πολίτες, αλλά με βάση τα στοιχεία που έχουμε με τον ίδιο ΑΜΚΑ οι συγγενείς τους παίρνουν φάρμακα. Δεν ξέρουμε τον ακριβή αριθμό αλλά φαίνεται ότι δεν το αντιλαμβάνεται σύστημα αυτό το πρόβλημα.

Ερ: Θα ακολουθήσετε άλλη πολιτική για τη φαρμακοβιομηχανία με πιο ανθρώπινο πρόσωπο, δεδομένου ότι ο κόσμος έχει μια περίεργη αντίληψη απέναντι της;

Η φαρμακοβιομηχανία σε όλο τον κόσμο έχει έναν στόχο: να παράγει σκευάσματα που θα βελτιώσουν την ποιότητα ζωής των ασθενών πράγμα το οποίο όμως έχει και υψηλό ρίσκο. Ο κόσμος δεν το γνωρίζει αυτό.
Για να εξηγήσω, για να κυκλοφορήσει ένα καινοτόμο φάρμακο στην αγορά θα πρέπει να ξοδευτούν 1,5δις δολάρια, σε ορίζοντα δέκα ετών.

Και φυσικά και οι επενδυτές πρέπει να πάρουν τα χρήματα τους πίσω.
Πρέπει επίσης ο κόσμος να καταλάβει ότι όταν αγοράζονται καινοτόμα φάρμακα, εξοικονομούνται πόροι από το σύστημα υγείας.

Ενδεικτικό είναι ότι ενώ στο παρελθόν είχαμε εισαγωγές στα νοσοκομεία ακόμη και για έλκος στομάχου, σήμερα δεν υπάρχει ούτε μία. Και αυτό διότι με ένα φθηνό φάρμακο έχει άμεση θεραπεία.

Ερ: Δηλαδή υποστηρίζεται ότι δεν υπάρχουν υπερκέρδη στις φαρμακοβιομηχανίες;

Δεν υπάρχουν υπερκέρδη. Αυτό είναι βέβαιον. Το φάρμακο είναι προϊόν υψηλού ρίσκου, καθώς όταν βγαίνει ένα νέο σκεύασμα στην αγορά, έχουν υπάρξει έρευνες υψηλού κόστους για άλλα 100, τα οποία όμως μπορεί να μην κυκλοφορήσουν ποτέ στην αγορά.

Επομένως το κόστος πρέπει να επιμερισθεί στο σκεύασμα που θα κυκλοφορήσει.

Όταν ένα φάρμακο έχει αξία, θα πρέπει να πληρώνεται γιατί έχει κέρδος από αλλού από το σύστημα υγείας.

Υπάρχει απλά ένα φυσιολογικό περιθώριο κέρδους που έχει μια βιομηχανία, ενώ μπορεί να είναι ακόμη και αρνητικό.

Για να καταλάβετε, η φαρμακοβιομηχανία δαπανά κατά μέσο όρο 25% για ερεύνα και ανάπτυξη, ενώ οι νέες τεχνολογίες ξοδεύουν μόλις 8%.
Γι αυτό πρέπει να φύγει ο μύθος ότι η φαρμακοβιομηχανία έχει υπερκέρδη. Διότι δεν έχει.

Ερ: Ο ΣΦΕΕ κατά καιρούς έχει μισήσει για απολύσεις εργαζομένων λόγω των μέτρων που έχουν ληφθεί, αλλά δεν έχουν δημοσιοποιηθεί στοιχεία. Πόσες απολύσεις έχουν γίνει τελικά;

Από το 2009 10.000 θέσεις εργασίας χάθηκαν από τον κλάδο και ειδικά από τη βιομηχανία της καινοτομίας. Οι ελληνικές εταιρείες δεν έδιωξαν κόσμο.

Λόγω των μέτρων που ελήφθησαν, οι φαρμακευτικές εταιρείες έπρεπε να προσαρμόσουν τα αποτελέσματα χρήσης τους, στα νέα δεδομένα.
Και δυστυχώς χαθήκαν υψηλής προστιθέμενης αξίας θέσεις νέων επιστημόνων, με πτυχία, μεταπτυχιακά οι οποίοι έφυγαν και από την χώρα.

Ερ: Είναι εντύπωσή μου ή υπάρχει μία διάσταση απόψεων μεταξύ πολυεθνικών και ελληνικών εταιρειών;

Είναι δεδομένο, ότι τα μέτρα έπληξαν ετεροβαρώς την καινοτομία και τα παλιά καταξιωμένα φάρμακα

Ερ: Σε ότι αφορά τον κώδικα δεοντολογίας σε σχέση με τους γιατρούς και τις φαρμακευτικές εταιρείες, αν εκλεγείτε θα αυστηροποιήσετε τα μέτρα;

Η προσπάθεια του κλάδου είναι προς τη διαφάνεια και εδώ και πολλά χρόνια προωθούμε και τον κώδικα δεοντολογίας και τη διαφάνεια στο χώρο της υγείας

Δυστυχώς υπάρχουν πολλές στρεβλώσεις επικοινωνιακές και βγαίνουν προς τα έξω λανθασμένα μηνύματα. Ο κλάδος έχει ρυθμιστεί από το 2008 και συμβαδίζει με τον ευρωπαϊκό κώδικα ο οποίος ακολουθείται κατά γράμμα από την πλειονότητα των εταιρειών.

Κάτι που είναι και απαίτηση όλου του κλαδου αλλα και των ευρωπαϊκών αρχών. Στην Ελλάδα ο κλάδος θέλει πλήρη διαφάνεια στις σχέσεις του με τους γιατρούς, αλλά δυστυχώς η Αρχή Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων απαγόρευσε την δημοσιοποίηση των ονομάτων των γιατρών με τους οποίους συνεργαζόμαστε.

Ο κώδικας είναι ήδη πολύ αυστηρός και θεωρώ ότι σήμερα οι εταιρείες μέλη του ΣΦΕΕ τον ακολουθούν. Άλλωστε προσαρμόζεται ο δικός μας κώδικας με τον ευρωπαϊκό.

Ερ: Το τελευταίο διάστημα έχει έρθει στο προσκήνιο η PIF που είναι η Ένωση με τις εταιρείες που έχουν καινοτόμα φάρμακα. Υπάρχει διαμάχη μεταξύ ΣΦΕΕ και PIF γιατί διαφαίνεται ότι η PIF κόβει τον ομφάλιο λώρο με τον ΣΦΕΕ;

Η PIF είναι κομμάτι του ΣΦΕΕ. Δεν είναι τίποτε περίεργο. Είναι μοντέλο σε πολλές χώρες του κόσμου, όπως στη Μέση Ανατολή, στη Β.Αφρική αλλά και στην Ευρώπη. Να υπάρχει δηλαδή ένας σύνδεσμος που εκπροσωπεί τις πολυεθνικές σαν ομπρέλα, και από κει και πέρα να υπάρχει και ο σύνδεσμος των τοπικών εταιρειών όπως σε μας είναι η Πανελλήνια Ένωση Φαρμακοβιομηχανίας (ΠΕΦ), αλλά και ο σύνδεσμος της καινοτομίας όπως είναι η PIF.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Έρχεται μείωση στις συμμετοχές για τα φάρμακα! Τι σχεδιάζει το υπ.Υγείας

Ξεκινούν οι αιτήσεις για θέσεις στην Επιτροπή Αξιολόγησης Φαρμάκων! Ποιοι μπορούν να καταθέσουν υποψηφιότητα

Σχετικά Άρθρα

Back to top button