Πολιτική Υγείας

Ο πόλεμος για το πλαφόν στα φάρμακα! Πως θα εφαρμοστεί το νέο όριο

Από την Βουλή και την επιτροπή κοινωνικών υποθέσεων θα προσπαθήσει ο υπουργός Υγείας να περάσει το σκόπελο με το πλαφόν στα φάρμακα, το οποίο είχε απορριφθεί στην τελευταία του οριζόντια εφαρμογή από το Συμβούλιο της Επικρατείας.

Αυτή τη φορά ο Άδωνις Γεωργιάδης θα επιχειρήσει να πάριε τη νομιμοποίηση της Βουλής μέσα από μια τροπολογία ενώ στη συνέχεια θα καθορίσει τους ακριβείς όρους του πλαφόν.

Ειδικότερα το νέο διαφοροποιημένο πλαφόν θα καθορίζει πλέον τη συνταγογράφηση και τα κονδύλια για τα φάρμακα που θα διαθέτει ο ΕΟΠΥΥ, ανά γεωγραφική περιφέρεια, ανά ειδικότητα αλλά και ανά πληθυσμιακή ομάδα. Όπως σχεδιάζει μάλιστα το επιτελείο του Άδωνι Γεωργιάδη θα ληφθούν υπ όψιν και οι ασθένειες που μπορεί να πλήττουν την κάθε μία περιοχή ξεχωριστά. Άγνωστο βέβαια πως μπορεί να γίνει αυτό τη στιγμή που στη χώρα μας δεν υπάρχει καν μητρώο νεοπλασιών.

Ωστόσο ο υπουργός Υγείας δήλωσε: «Θα λαμβάνονται υπόψιν η γεωγραφική περιφέρεια, η ειδικότητα, ο αριθμός των ασθενών. Έτσι θα είναι το σύστημα πολύ πιο ευέλικτο και θα συγκρατεί από τη μία τη δαπάνη και από την άλλη θα δημιουργεί μικρότερες ανησυχίες για την επίπτωση στον κόσμο».

Πάντως οι γιατροί δε θα μείνουν με σταυρωμένα τα χέρια καθώς όπως ήδη έχει ανακοινώσει ο Πανελλήνιος Ιατρικός Σύλλογος, θα προσφύγουν στα δικαστήρια για άλλη μια φορά προκειμένου να ακυρώσουν την εφαρμογή του μέτρου.

Από την πλευρά του ο υφυπουργός Υγείας Αντώνης Μπέζας διευκρίνισε σχετικά με τη νέα ρύθμιση του πλαφόν: «Δεν θα είναι ένα οριζόντιο πλαφόν. Δε θα εξαρτάται δηλαδή από την περσινή συνταγογράφηση αλλά θα καθοριστεί με βάση πληθυσμιακά, γεωγραφικά κριτήρια και τις ανάγκες των ειδικοτήτων»

Σχετικά Άρθρα

Back to top button