Πολιτική Υγείας

Ο πόλεμος των εκπτώσεων στον ΕΟΠΥΥ! Γιατί βγήκε από τα…ρούχα του ο πρόεδρος των Διαγνωστικών Κέντρων

 

 

Τι κι αν παρέχουν υπηρεσίες στον ΕΟΠΥΥ. Ο Οργανισμός κόβει από τα χρέη του προς γιατρούς, διαγνωστικά κέντρα, φαρμακευτικές , κλινικές αλλά και άλλους παρόχους ακόμη και πάνω από το μισό των χρημάτων που πρέπει να εισπράξουν.

 

Η …έμπνευση του claw back της υποχρεωτικής δηλαδή επιστροφής χρημάτων με τη μορφή της έκπτωσης, βγάζει στα κάγκελα όλους τους παρόχους με συνέπεια πολλοί να επιλέγουν να μην εξυπηρετούν τους ασφαλισμένους του ΕΟΠΥΥ όταν «κλείνουν» το πλαφόν που τους έχει τεθεί.

 

Πριν από λίγα 24ωρα όμως στο μεγάλο ετήσιο συνέδριο της Εθνικής Σχολής Δημόσιας Υγείας ο πρόεδρος των ιδιοκτητών των Διαγνωστικών Κέντρων (ΠΑΣΙΔΙΚ) Δρ Γεώργιος Βουγιούκας καταφέρθηκε κατά του υπουργού Υγείας για το θέμα του claw back αλλά και όσων δεν του επέτρεψαν να τοποθετηθεί σχετικά όπως κατά του καθηγητή και προεδρεύοντα στο συνέδριο Ι.Κυριόπουλο.

 

Όπως αναφέρει σε ανοιχτή επιστολή του: «Αναγκάζομαι να γράψω αυτή την ανοικτή επιστολή, γιατί δεν πρέπει να αφήνουμε αναπάντητες ενέργειες, θέσεις και προτάσεις αυταρχισμού και εκβιασμού, ιδιαίτερα όταν εκδηλώνονται είτε από πανεπιστημιακούς δασκάλους είτε κυρίως από υπουργούς, δηλαδή όργανα της εκτελεστικής εξουσίας τα οποία έχουν εκ του νόμου τη δυνατότητα εφαρμογής αυτών των θέσεων που προβάλλουν».

 

Και συνεχίζει ο κ.Βουγιούκας: «Στα πλαίσια πρόσκλησής μου στο 10ο Συνέδριο για τη Διοίκηση, τα Οικονομικά και τις Πολιτικές της Υγείας και στη στρογγυλή τράπεζα του Σαββάτου 20/12/2014 με προεδρεύοντα τον καθηγητή κ. Ι. Κυριόπουλο και κεντρικό πρόσωπο τον Υπ. Υγείας κ. Μ. Βορίδη, μετά την πεντάλεπτη τοποθέτησή μου η οποία προφανώς δεν άρεσε στον καθηγητή Κυριόπουλο και σε μία μερίδα Δημοσίων υπαλλήλων γιατί έθιγε τα κακώς κείμενα, ερωτήθη ο Υπουργός εάν προτίθεται να καταργήσει το ανήθικο μέτρο του claw back,

 

δηλαδή της αρπαγής πίσω από τους παρόχους της εργαστηριακής ιατρικής πάνω από το 50% της αξίας των διαγνωστικών εξετάσεων που εκτελούν, μέτρο το οποίο προσβάλει τη Δημοκρατία μας, εκθέτει την Κυβέρνηση και μετατρέπει συγκεκριμένους παρόχους σε σύγχρονους σκλάβους. Μετά την απάντηση του Υπουργού η οποία είναι άκρως ανησυχητική για την ποιότητα της Δημοκρατίας μας, ο καθηγητής Κυριόπουλος δεν επέτρεψε να ακουστεί η ανταπάντηση σε μία θέση του Υπουργού η οποία εκτός από αντιδημοκρατική κατά βάθος μπορεί να είναι ακόμη και επικίνδυνη».

 
Κατά τον κ.Βουγιούκα ο υπουργός Υγείας ήταν κάθετος για το θέμα των υποχρεωτικών εκπτώσεων και μάλιστα υπογράμμισε πως το claw back ήταν ήδη γνωστό από τα μέσα του 2013 και εάν σε κάποιον πάροχο δεν αρέσει αυτό το μέτρο, τότε να διακόψει τη σύμβαση που έχει με τον Ε.Ο.Π.Υ.Υ. Ο Πρόεδρος της ΠΑΣΙΔΙΚ εξακοντίζει κατηγορίες εναντνίον του Μάκη Βορίδη για την επιβολή του μέτρου του claw back λέγοντας:

 

-Με την απάντησή του αυτή ολισθαίνει σε ακόμη πιο αυταρχικές θέσεις, αφού νομιμοποιεί πλέον την αναγκαστική εργασία η οποία απαγορεύεται και από το Σύνταγμα αλλά και από Διεθνείς συμβάσεις που έχουν γίνει νόμοι του Ελληνικού κράτους.

 

– Όταν οι πάροχοι υπέγραψαν τη σύμβαση με τον Ε.Ο.Π.Υ.Υ. (αρχές του 2012), δεν υπήρχε αυτός ο όρος ο οποίος επεβλήθη εκ των υστέρων και μάλιστα με αναδρομική ισχύ.

 

– Τα ιδιωτικά Διαγνωστικά Κέντρα και Εργαστήρια, τα οποία με πρόσφατη μελέτη του καθηγητή Κυριόπουλου εξυπηρετούν πάνω από το 90% των ασφαλισμένων του Οργανισμού όσον αφορά στις διαγνωστικές εξετάσεις και ιατρικές πράξεις, έχουν αγοράσει πανάκριβα μηχανήματα υψηλής τεχνολογίας για να επιτελέσουν το ιατρικό τους έργο, τα περισσότερα εκ των οποίων δεν έχουν ακόμη αποσβεστεί, χωρίς καν να μπορούν να διανοηθούν ότι στο μέλλον μια δημοκρατική κυβέρνηση θα επέβαλε ένα τέτοιο αυταρχικό, αντιδημοκρατικό και αντισυνταγματικό μέτρο.

 

Σχετικά Άρθρα

Back to top button