Συνεντεύξεις - Άρθρα

Ο Τουρισμός Υγείας και η Κρήτη

Στις 20 Μαΐου στο Ηράκλειο το ΠΟΤΑΜΙ διοργανώνει μια ενδιαφέρουσα ημερίδα με θέμα: “Ιατρικός Τουρισμός: πρόκληση για ανάπτυξη. Το παράδειγμα της Κρήτης”.

Εκεί όλα τα ενδιαφερόμενα μέρη θα έχουν τη δυνατότητα να παραθέσουν τις σημερινές συνθήκες και προϋποθέσεις για την ανάπτυξη αυτού του τομέα που αφορά τον τουριστικό κλάδο αλλά και τις υπηρεσίες υγείας στη χώρα μας. Στην ημερίδα αυτή θα παρουσιάσω το master plan δημιουργίας «Προορισμού» (Destination Creation) και ανάπτυξης του Τουρισμού Υγείας στην Κρήτη.

Παράλληλα, θα αναφερθώ και στην υιοθέτηση και εφαρμογή του Δορυφορικού Λογαριασμού Τουρισμού Υγείας (Health Tourism Satellite Account), το διεθνές λογιστικό σύστημα για την «καταμέτρηση της δραστηριότητας» και «τεκμηρίωση του οικονομικού αντίκτυπου».

Όπως και με την ανάγκη ύπαρξης «προορισμού», υπάρχει η ανάγκη ύπαρξης «Οργανισμού Διαχείρισης του Προορισμού» (Destination Management Organization) – που συνήθως έχει την μορφή Συμβουλίου (Council).

«Τουρισμός Υγείας» είναι ένας συγκεντρωτικός όρος για υπηρεσίες που σχετίζονται με την υγεία – και προϋποθέτουν κάποια μετακίνηση (ή ταξίδι). Οι υπηρεσίες αυτές κατατάσσονται σε 8 Τομείς (εξ’ ου και το ht8 – Health Tourism 8):

• Ιατρικός Τουρισμός
• Οδοντιατρικός Τουρισμός
• Ιαματικός Τουρισμός (και Θαλασσοθεραπεία)
• Τουρισμός Ευεξίας
• Αθλητικός Τουρισμός
• Culinary Tourism (Τουρισμός Μαγειρικής / Κουζίνας – στο πλαίσιο της υγιεινής και συνάμα εύγευστης διατροφής)
• Προσβάσιμος Τουρισμός
• Τουρισμός Υποβοηθούμενης Διαβίωσης – Assisted Residential Tourism (Assisted Living Abroad).

Η διαμόρφωση του Τουρισμού Υγείας σε 8 Τομείς (ht8) επικυρώθηκε το 2017 στην Ιορδανία (Amman Declaration) από το Παγκόσμιο Συμβούλιο Τουρισμού Υγείας (Global Healthcare Travel Council).

Με την προσφορά υπηρεσιών σε 8 κατηγορίες απευθυνόμαστε σε ευρύτερη αγορά – και κάθε ταξιδιώτης γίνεται δυνητικός (potential) Τουρίστας Υγείας. «Πάροχοι» (Providers) στην Κρήτη, ήδη παρέχουν υπηρεσίες μέσα στο πλαίσιο του Τουρισμού Υγείας. Αλλά αυτό γίνεται με πολυδιασπασμένο (κατακερματισμένο – fragmented) τρόπο – και ως εκ τούτου, η Κρήτη είναι «μη αποδοτική» (inefficient) – και μη ανταγωνιστική (non competitive).

Για να μπορεί η Κρήτη να συμμετάσχει σαν αξιόπιστος προορισμός στο “Top League” του Τουρισμού Υγείας – και να ανταγωνιστεί επιτυχώς (εν’ όψη του πολύ ανεπτυγμένου ανταγωνισμού – που έχει και «βαθειές τσέπες») – θα πρέπει να εφαρμοστεί ένα Destination Creation Master Plan, που προβλέπει:

Segmentation (Διαμερισμός)
Integration (Συγκρότηση / Ολοκλήρωση)
Administration (Διαχείριση)
Development (Ανάπτυξη)
Promotion (Προώθηση).

Αυτή η προσέγγιση (καινοτομία που εισήγαγε η healthCare cybernetics) είναι γνωστή σαν Health Tourism Pentad και ήδη εφαρμόζεται από οργανισμούς διαχείρισης προορισμών Τουρισμού Υγείας, όπως π.χ., το Dubai Health Authority Medical Tourism Council.

Όσο για τον ρόλο του κράτους / της κυβέρνησης, αυτός πρέπει να είναι καθαρά υποστηρικτικός – δηλαδή, να παρέχει την υποδομή και τις προϋποθέσεις για την ενθάρυνση πρωτοβουλιών από την πλευρά του ιδιωτικού τομέα. Ο ιδιωτικός τομέας (για να επενδύσει και να αναπτύξει) αξιώνει από το κράτος σαφείς κανόνες, διαφάνεια, σταθερότητα και συνέπεια – με κάποιο χρονικό ορίζοντα.

Και βεβαίως, δεν απαιτείται κανένας νέος «ειδικός» νόμος για την ανάπτυξη του Τουρισμού Υγείας. Π.χ., σε καμία Ευρωπαϊκή χώρα όπου αναπτύχθηκε επιτυχώς και άνθισε ο Τουρισμός Υγείας, δεν χρειάστηκε η εφαρμογή ειδικού νόμου.

* Ο Δρ. Κωνσταντίνος Κωνσταντινίδης, M.D., Ph.D. είναι Διευθύνων Σύμβουλος της healthCare cybernetics, μιας διεθνούς Δεξαμενής Σκέψης και Υλοποίησης (think and do tank) του Τουρισμού Υγείας, με έδρα την Αγγλία, που παρέχει εφηρμοσμένη ανάλυση και στρατηγική σκέψη σε θέματα ανάπτυξης του Τουρισμού Υγείας, διεθνώς. Ο Δρ. Κωνσταντινίδης είναι επίσης, Γενικός Γραμματέας του Global Healthcare Travel Council και Πρόεδρος του Ελληνικού Συμβουλίου Τουρισμού Υγείας.

Σχετικά Άρθρα

Back to top button