ΆρθραΦάρμακα

Ο ΦΠΑ στα φάρμακα που άναψε φωτιές! Τι σημαίνει μια αύξηση για τις τσέπες των ασθενών

Οι προτάσεις Βαρουφάκη στους δανειστές άναψαν τελικά φωτιά και στη φαρμακευτική αγορά καθώς δεν αποκλείσθηκε με σαφήνεια ότι δεν θα υπάρξει αύξηση στο ΦΠΑ των φαρμάκων.
Και το ζήτημα είναι πως με βάση τους καλά γνωρίζοντες, μια έστω και μικρή αύξηση θα σημάνει επιβάρυνση πρωτίστως για τις τσέπες των ασθενών.

Τι σημαίνει αύξηση ΦΠΑ στα φάρμακα

Μπορεί τα έσοδα του κράτους να αυξηθούν θα μειωθούν όμως από τις τσέπες των ασθενών οι οποίοι θα κληθούν για άλλη μια φορά να πληρώσουν τη νύφη εάν επιλεγεί η αύξηση του ΦΠΑ στα φάρμακα.
Και αυτό διότι αυτομάτως με την αύξηση του ΦΠΑ θα αυξηθούν και οι λιανικές τιμές στα σκευάσματα συνεπώς θα αυξηθούν και οι συμμετοχές των ασφαλισμένων.

Επίσης με την αύξηση του ΦΠΑ θα μειωθεί και το συνολικό κονδύλι που διατίθεται για φάρμακα, καθώς με έναν κλειστό προϋπολογισμό 2 δις ευρώ που ασφυκτικά προβλέπεται για τη φαρμακευτική δαπάνη, όσα περισσότερα επιστρέφονται στο κράτος τόσο λιγότερα μένουν για φάρμακα.

Δεν είναι τυχαίο άλλωστε ότι οι περισσότερες Ευρωπαϊκές χώρες έχουν πολύ χαμηλότερο ΦΠΑ στα φάρμακα από ότι η Ελλάδα με κάποιες μάλιστα να έχουν και μηδενικό.

Ενδεικτικά ενώ η Ελλάδα έχει 6,5% ΦΠΑ στα φάρμακα, η Γαλλία έχει 2,1% ενώ η Ισπανία 4%.
Όπως δηλώνει στο HealthReport.gr ο αντιπρόεδρος του Πανελλήνιου Φαρμακευτικού Συλλόγου Γιάννης Δαγρές: «η αύξηση του ΦΠΑ στα φάρμακα θα σημάνει άλλο ένα σοβαρό πλήγμα για την τσέπη των ασφαλισμένων που χειμάζονται, έτσι όπως είναι τα πράγματα σήμερα.

Επίσης θα σημάνει και λιγότερα χρήματα για φάρμακα από το κράτος, αφού σε κλειστό προϋπολογισμό 2 δις δαπάνης, όσα περισσότερα από αυτά γυρνούν ως ΦΠΑ τόσα λιγότερα μένουν για αγορά αμιγώς φαρμάκων».

Ήδη πάντως σε κλίμα ανησυχίας βρίσκονται και οι φαρμακευτικές εταιρείες καθώς μια πιθανή αύξηση στο πλαίσιο της συμφωνίας της κυβέρνησης με τους δανειστές, θα φέρει τα πάνω κάτω στην αγορά.

Σχετικά Άρθρα

Back to top button