Η φωνή του ασθενούς

Πάρκινσον: Δωρεάν φυσικοθεραπείες σε επτά δήμους της Αθήνας

Τα προγράμματα προσφέρονται ΔΩΡΕΑΝ, διενεργούνται σε χώρους που αφιλοκερδώς έχουν παραχωρήσει οι δημοτικές Αρχές και συμπεριλαμβάνουν δράσεις τόσο για τους ασθενείς όσο και για τους φροντιστές τους.

«Η ελληνική εταιρεία εθελοντών και ασθενών για τη νόσο Πάρκινσον “ΕΠΙΚΟΥΡΟΣ-Κίνηση” και οι δήμοι ένωσαν τις δυνάμεις τους σε μια προσπάθεια να ενημερώσουν υπεύθυνα τους ασθενείς και τους φροντιστές τους, να προσφέρουν στους ασθενείς μια όσο γίνεται πιο ολοκληρωμένη θεραπεία για την πάθησή τους, να κοινωνικοποιήσουν τους πάσχοντες αλλά και να ευαισθητοποιήσουν την κοινή γνώμη», δήλωσε ο Δρ. Παναγιώτης Ζήκος, υπεύθυνος του Ιατρείου Νόσου Πάρκινσον στο 251 Γενικό Νοσοκομείο Αεροπορίας και πρόεδρος της «ΕΠΙΚΟΥΡΟΣ-Κίνηση».

«Η νόσος Πάρκινσον είναι μία σύνθετη ασθένεια, με προοδευτική εξέλιξη που επηρεάζει την κίνηση, την σκέψη και το συναίσθημα. Η επίπτωση της είναι σημαντική και στην οικογένεια, όπου ο/η σύντροφος επωμίζεται μεγάλο βάρος της φροντίδας, η οποία πρέπει να είναι η ενδεδειγμένη ώστε να βελτιωθούν τα συμπτώματα των ασθενών και να επιβραδυνθεί η εξέλιξη της νόσου.»

Δυστυχώς, στη χώρα μας μεγάλο μέρος των ασθενών δεν έχουν πρόσβαση σε αξιόπιστες υπηρεσίες ολοκληρωμένης φροντίδας τόσο των ίδιων όσο και των φροντιστών τους. Το κενό αυτό φιλοδοξεί να καλύψει ο σύλλογός μας, μέλη του οποίου είναι ασθενείς, φροντιστές, επιστήμονες υγείας ή απλοί εθελοντές που έχουν ενδιαφέρον για τη νόσο Πάρκινσον και τα άλλα, ανάλογα σύνδρομα».

epikouros-logo

 

 

 

 

Στο πλαίσιο αυτό, η «ΕΠΙΚΟΥΡΟΣ-Κίνηση» δίνει από πέρυσι στους ασθενείς και στους φροντιστές τους τη δυνατότητα να εγγραφούν ΔΩΡΕΑΝ στις τοπικές Κοινότητες Πάρκινσον που έχουν ιδρυθεί πιλοτικά στους επτά δήμους και να συμμετάσχουν στις δραστηριότητές τους που συμπεριλαμβάνουν:

* Συνάντηση μία φορά το μήνα των μελών των Κοινοτήτων, με σύντομη ομιλία από επαγγελματία της Υγείας (φυσικοθεραπευτή, ψυχολόγο ή/και γιατρό), όπου ενημερώνονται ασθενείς και φροντιστές για τις τρέχουσες εξελίξεις για τη νόσο Πάρκινσον και για ένα επιστημονικό θέμα που οι ίδιοι έχουν θέσει.

* Ομαδικά προγράμματα φυσικοθεραπείας για τους ασθενείς, με ειδικές ασκήσεις οι οποίες έχουν ως στόχο να βελτιώσουν τα συμπτώματά τους και να καθυστερήσουν την εξέλιξη της ασθένειας, από το εξειδικευμένο προσωπικό της Parkinson Care.

* Ομάδες ψυχολογικής υποστήριξης για τους φροντιστές των ασθενών.

Οι Κοινότητες Πάρκινσον οργανώνουν επίσης συλλογικά πολιτιστικά προγράμματα (επισκέψεις σε μουσεία, θέατρα κ.λπ.), ενώ σύντομα θα ξεκινήσουν και Σχολείο Φροντιστών όπου οι οικείοι των ασθενών θα διδαχθούν πως να βοηθούν τους ασθενείς στην καθημερινότητά τους (π.χ. πως να τους ντύνουν, να τους ταΐζουν και να τους μεταφέρουν, τι να προσέχουν).

Που γίνονται

Τα προγράμματα των Κοινοτήτων Πάρκινσον της «ΕΠΙΚΟΥΡΟΣ-Κίνηση» διαρκούν από Σεπτέμβριο έως Ιούνιο και διοργανώνονται στους δήμους Αργυρούπολης-Ελληνικού, Παλαιού Φαλήρου, Νέας Φιλαδέλφειας, Γαλατσίου, Ηλιουπόλεως, Αθηναίων και Περιστερίου.

Οι φυσικοθεραπείες πραγματοποιούνται μία φορά την εβδομάδα και έχουν διάρκεια 60 λεπτά. Το αναλυτικό πρόγραμμά τους έχει ως εξής:

1. ΕΠΙΚΟΥΡΟΣ – Κοινότητα Πάρκινσον Αργυρούπολης Ελληνικού

Χώρος διεξαγωγής: Α’ ΚΑΠΗ (Αλεξιουπόλεως 27)

Μέρα και ώρα διεξαγωγής: Κάθε Τετάρτη στις 13.00 μ.μ.

2. ΕΠΙΚΟΥΡΟΣ – Κοινότητα Πάρκινσον Παλαιού Φαλήρου

Χώρος διεξαγωγής: Α’ ΚΑΠΗ (Πανδρόσου 43, Πλ. Ντάβαρη)

Μέρα και ώρα διεξαγωγής: Κάθε Δευτέρα στις 13.00 μ.μ.

3. ΕΠΙΚΟΥΡΟΣ – Κοινότητα Πάρκινσον Νέας Φιλαδέλφειας

Χώρος διεξαγωγής: Πνευματικό Κέντρο (Ν. Τρυπιά 45)

Μέρα και ώρα διεξαγωγής: Κάθε Τρίτη στις 9.00 π.μ.

4. ΕΠΙΚΟΥΡΟΣ – Κοινότητα Πάρκινσον Γαλατσίου

Χώρος διεξαγωγής: Ηνιόχου 28 και Ορφέως, Γαλάτσι

Μέρα και ώρα διεξαγωγής: Κάθε Πέμπτη στις 9.00 π.μ.

5. ΕΠΙΚΟΥΡΟΣ – Κοινότητα Πάρκινσον Ηλιούπολης

Χώρος διεξαγωγής: 1ο ΚΑΠΗ Ηλιούπολης (Κ. Καραμανλή & Ιάσονος 12)

Μέρα και ώρα διεξαγωγής: Κάθε Δευτέρα στις 9.30 π.μ.

6. ΕΠΙΚΟΥΡΟΣ – Κοινότητα Πάρκινσον Αθήνας

Χώρος διεξαγωγής: 1ο Δημοτικό Ιατρείο (Σόλωνος 78)

Μέρα και ώρα διεξαγωγής: Κάθε Παρασκευή στις 13.00 μ.μ.

7. ΕΠΙΚΟΥΡΟΣ – Κοινότητα Πάρκινσον Περιστερίου

Χώρος διεξαγωγής: ΚΥΒΕ (Εθνάρχου Μακαρίου 1 & Κηφισού, Περιστέρι)

Μέρα και ώρα διεξαγωγής: Κάθε Πέμπτη στις 12.00 μ.μ.

Στους ίδιους χώρους πραγματοποιούνται οι μηνιαίες συναντήσεις και οι ομάδες ψυχολογικής υποστήριξης φροντιστών, με τις μέρες και τις ώρες να προσαρμόζονται ανάλογα με τις ανάγκες.

Στις Κοινότητες Πάρκινσον των δήμων μπορούν να εγγραφούν όλοι οι ενδιαφερόμενοι, ακόμα και αν δεν κατοικούν σε αυτούς.

Για περισσότερες πληροφορίες και εγγραφή στις Κοινότητες Πάρκινσον της «ΕΠΙΚΟΥΡΟΣ-Κίνηση»:

* Καλέστε στη Γραμμή Βοήθειας Πάρκινσον, στον τηλεφωνικό αριθμό 210 – 222 44 66 (από τις 10:00 π.μ. έως τις 18:00 μ.μ.).

* Στείλτε email: epikouros.kinisi@outlook.com (αναφέρατε τον Δήμο όπου επιθυμείτε να εγγραφείτε και στοιχεία επικοινωνίας)

Σχετικά Άρθρα

Back to top button