ΆρθραΠολιτική ΥγείαςΡεπορτάζ υγείας

«Πάρτι» υπερχρεώσεων στον ΕΟΠΥΥ με εντατικές νεογνών! Πόρισμα “καίει” μεγάλη κλινική

Φύλλο και φτερό έκαναν οι ελεγκτές του ΣΕΥΥΠ, γνωστοί και ως ράμπο Υγείας, μεγάλη Ιδιωτική Κλινική στην Αθήνα που διαθέτει Μονάδα Εντατικής Νεογνών, έπειτα από εντολή του Γενικού Επιθεωρητή Σταύρου Ευαγγελάτου.

Σύμφωνα με το πόρισμα του Σώματος Επιθεωρητών του Υπουργείου Υγείας (ΣΕΥΥΠ) που φέρνει στο φως της δημοσιότητας το HealthReport.gr, επί σειρά ετών η μεγάλη ιδιωτική κλινική φέρεται να χρέωνε με ημερήσιο νοσήλιο τη νοσηλεία των νεογνών που εισάγονται στις εντατικές (ΜΕΝΝ) και όχι με βάση το Κλειστό Ενοποιημένο Νοσήλιο (ΚΕΝ) όπως θα έπρεπε.

πρώτη σελίδα πόρισμα ΣΕΥΥΠ

Εξάλλου όπως προκύπτει και από τον έλεγχο του ΣΕΥΥΠ και αποτυπώνεται στην έκθεση: «Για τη χρέωση της νοσηλείας των νεογνών που γεννιούνται είτε σε ιδιωτική κλινική είτε σε δημόσιο νοσοκομείο και απαιτείται να νοσηλευθούν σε ΜΕΝΝ με τη γέννησή τους, χρησιμοποιούν τα ΚΕΝ (Κλειστά Ενοποιημένα Νοσήλια) της κατηγορίας ΤΚΑ15 «νεογέννητα και άλλα νεογνά» στα οποία συμπεριλαμβάνεται και η νοσηλεία σε ΜΕΝΝ».

Δείτε παρακάτω το απόσπασμα που το αναφέρει και παρουσιάζει το HealthReport.gr:

πως έπρεπε να χρεώνουν πόρισμα ΣΕΥΥΠ

Όπως προκύπτει από το πόρισμα του ΣΕΥΥΠ ο διαφορετικός αυτός τρόπος χρέωσης -που συνήθως είναι υψηλότερος – επιβάρυνε τον ΕΟΠΥΥ, και θα πρέπει να διερευνηθεί περαιτέρω η υπόθεση.

Ειδικότερα αναφέρει το πόρισμα που παρουσιάζει το HealthReport.gr: «Από το διαφορετικό τρόπο χρέωσης της νοσηλείας στη ΜΕΝΝ του Ιδιωτικού και του Δημοσίου Νοσοκομείου, πιθανόν να προκύπτει εκροή πόρων για τον ΕΟΠΥΥ, γεγονός που χρήζει περαιτέρω διερεύνησης».

Χρεώσεις ΕΟΠΥΥ και προτάσεις

Γι αυτό άλλωστε προτείνει το ΣΕΥΥΠ, η ΥΠΕΔΥΦΚΑ (όργανο ελέγχου του ΕΟΠΥΥ) να ελέγχει την τήρηση της νομιμότητας κατά την εισαγωγή των νεογνών στις Μονάδες εντατικής.

Έρχονται νέες χρεώσεις και αύξηση για τους γονείς

Ωστόσο φαίνεται ότι το πόρισμα αυτό ήταν η αφορμή για να αλλάξει ο τρόπος χρέωσης των νοσηλειών των νεογνών στις εντατικές, με επιβάρυνση όμως πια για τους γονείς. Εξάλλου το πόρισμα του ΣΕΥΥΠ που εκδόθηκε τον περασμένο Ιανουάριο, είναι στα χέρια της ηγεσίας του υπουργείου Υγείας και της Διοίκησης του ΕΟΠΥΥ από την πρώτη στιγμή, χωρίς όμως να ληφθούν μέτρα ή να δημοσιοποιηθεί το θέμα.

Έγκυρες πληροφορίες του HealthReport.gr αναφέρουν ότι μόλις πρόσφατα ελήφθη η απόφαση ο ΕΟΠΥΥ να αλλάξει τον τρόπο υποβολής νοσηλίων στα ιδιωτικά μαιευτήρια και τις κλινικές για τις Μονάδες Εντατικής Νεογνών, προκειμένου να περιορίσει ανάλογα φαινόμενα υπερχρεώσεων που επιβαρύνουν τον Οργανισμού.
Η απόφαση -σημειώνουν οι ίδιες πηγές του HealthReport.gr– θα αρχίζει να εφαρμόζεται από τις 20 Ιουλίου.

εντατική βρέφη

Ωστόσο στη νέα διαδικασία φαίνεται ότι προκύπτει πρόβλημα για τους γονείς καθώς θα κληθούν να καλύψουν τη διαφορά στην τιμή από αυτή που θα αποζημιώνει ο ΕΟΠΥΥ.

Όπως εξηγούσαν υψηλόβαθμα στελέχη ιδιωτικών κλινικών στο HealthReport.gr, ο νέος τρόπος τιμολόγησης της νοσηλείας στις Μονάδες Εντατικής Νεογνών (ΜΕΝΝ) ουσιαστικά τιμωρεί τις κλινικές που δεν υπερχρέωναν μέχρι σήμερα τον ΕΟΠΥΥ.

Με βάση τις νέες κοστολογήσεις θα εφαρμόζεται παντού ΚΕΝ και όχι ημερήσιο Νοσήλιο.
Όμως φαίνεται ότι στην τιμή προκύπτει μια διαφορά της τάξης του 30%, που αποτελεί και τη συμμετοχή των ασφαλισμένων του ΕΟΠΥΥ στον Ιδιωτικό Τομέα.

Τη διαφορά θα κληθούν να την πληρώσουν οι γονείς των νεογνών. Να σημειωθεί ότι μέχρι σήμερα όταν μία νοσηλεία χρεώνεται με ημερήσιο νοσήλιο, ο ΕΟΠΥΥ καλύπτει το σύνολο της δαπάνης ενώ όταν ακολουθείται το σύστημα με τα ΚΕΝ υπάρχει συμμετοχή 30% για τους ασφαλισμένους.

νεογνά

Στην περίπτωση που ένα βρέφος μπορεί να νοσηλευθεί σε ΜΕΝΝ ακόμη και 20 ημέρες, κατάσταση συνήθης για νεογνά που γεννιούνται με πρόβλημα υγείας, η συμμετοχή για τους γονείς μπορεί να φθάσει και τα 3000 ευρώ.

Από την άλλη πάλι υπάρχει ο κίνδυνος από τις 20 Ιουλίου και μετά οι περισσότεροι νέοι γονείς που θα αποκτούν παιδί και αυτό θα πρέπει να νοσηλευθεί σε ΜΕΝΝ, να ζητούν να μεταφερθεί σε δημόσιο νοσοκομείο.
Όμως προς ώρας οι κλίνες εντατικής νεογνών δεν επαρκούν, γι αυτό άλλωστε και αξιοποιήθηκε και ο ιδιωτικός τομέας.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Έρχονται νέα μέτρα του ΕΟΠΥΥ για ιδιωτικές κλινικές που υπερχρεώνουν τους ασθενείς!

Σχετικά Άρθρα

Back to top button