Ειδήσεις Υγείας

Πάσχα και τροφικές δηλητηριάσεις: Tips για να τις αποφύγετε!

Τα ένοχα βακτήρια που ευθύνονται για τις τροφικές δηλητηριάσεις είναι κυρίως η σαλμονέλα ( αφορά τα μισοψημένα πουλερικά, το μη παστεριωμένο γάλα και τα αυγά), το κολοβακτηρίδιο ή Ε. coli (στον μισοψημένο κιμά) και η λιστέρια (σε μαλακά τυριά).

Η μόλυνση από αυτά τα βακτήρια μπορεί να γίνει με κατανάλωση ληγμένων τροφίμων και φαγητού το οποίο είτε δεν μαγειρεύτηκε καλά είτε δεν αποθηκεύθηκε σωστά.

Τα συμπτώματα

Τα συμπτώματα της τροφικής δηλητηρίασης περιλαμβάνουν ναυτία, έμετος, διάρροια και πυρετός. Για να μην κινδυνεύσετε δείτε ποιος είναι ο δεκάλογος της σωστής συντήρησης των τροφίμων

1. Μην υπερφορτώνετε το ψυγείο με τρόφιμα, διότι η κυκλοφορία του αέρα δεν γίνεται σωστά με συνέπεια να μη δουλεύει στις σωστές θερμοκρασίες.

2. Στο ψυγείο, να αποθηκεύετε τα τρόφιμα που είναι έτοιμα προς κατανάλωση πιο ψηλά από τα ωμά (το ωμό κρέας πρέπει να μπαίνει στο κάτω μέρος και οι σαλάτες στο πάνω).

3. Να αποφεύγετε να διατηρείτε για πολύ νωπό κρέας στην κατάψυξη, διότι υποβαθμίζεται η ποιότητά του.

4. Να μην αποψύχετε κατεψυγμένα τρόφιμα σε θερμοκρασία δωματίου. Να τα τοποθετείτε στη συντήρηση του ψυγείου, στο κατώτερο μέρος του, για τουλάχιστον 24 ώρες.

5. Να προγραμματίζετε σωστά τις προμήθειές σας.

6. Καλό είναι να αποφεύγετε τη χρήση ωμών αυγών για την παρασκευή μαγιονέζας και γλυκισμάτων, τα οποία δεν θέλουν ψήσιμο (όπως μους, τιραμισού κ.λπ.)

7. Να ψήνετε πολύ καλά το κρέας.

8. Να μην τοποθετείτε τα ζεστά τρόφιμα κατευθείαν εντός του ψυγείου, εκτός κι αν τα αποθηκεύετε σε ρηχά τάπερ.

9. Να μην ξαναζεσταίνετε το μαγειρεμένο φαγητό περισσότερες από μία φορές.

10. Για να επιτύχετε ταχύτερη ψύξη των τροφίμων, να χρησιμοποιείτε ρηχά και όσο το δυνατόν πιο μικρά τάπερ (αυτό είναι ιδιαίτερα σημαντικό για ορισμένα τρόφιμα, όπως το ρύζι).
Πριν το σούβλισμα του οβελία

-Μην αφήνετε το ωμό να ακουμπά ή να στάζει σε άλλα τρόφιμα. Να χρησιμοποιείτε διαφορετικά μαχαίρια και επιφάνειες κοπής για το ωμό κρέας και για τα ψημένα τρόφιμα.

-Να μην τοποθετείτε ψημένο φαγητό στο ίδιο πιάτο που είχατε χρησιμοποιήσει για το ωμό κρέας

-Να πλένετε καλά τα χέρια σας με σαπούνι και νερό κάθε φορά που πιάνετε ωμό κρέας.

-Να μην προσθέτετε σε ψημένο κρέας σάλτσα ή μαρινάδα την οποία έχετε πρώτα χρησιμοποιήσει σε ωμό.

 

Σχετικά Άρθρα

Back to top button