Ειδήσεις ΥγείαςΦύση και Διατροφή

Πάσχα και τροφική δηλητηρίαση: Πως να την αποφύγετε

Τα ένοχα βακτήρια που ευθύνονται για τις τροφικές δηλητηριάσεις είναι η σαλμονέλα, το κολοβακτηρίδιο ή Ε. coli και η λιστέρια (σε μαλακά τυριά).
Τα συμπτώματα που πρέπει να κινητοποιήσουν τους πάσχοντες είναι:

Κοιλιακές κράμπες, ναυτία, διάρροια και έμετο ενώ τα συμπτώματα αυτά μπορεί να διαρκέσουν από μια μέρα έως και δύο μήνες ή περισσότερο, ανάλογα με τον τύπο της λοίμωξης.

Καλέστε το γιατρό σας για τροφική δηλητηρίαση εάν έχετε:

Τυχόν σημάδια αφυδάτωσης, όπως ξηροστομία, μειωμένη ούρηση, ζάλη, ή βυθισμένα μάτια
Διάρροια (ισχύει και για νεογέννητο βρέφος) που μπορεί να διαρκεί περισσότερο από 2 ημέρες (μία ημέρα για παιδιά)
Σοβαρό κοιλιακό πόνο ή έμετο
Πυρετό 39°C ή υψηλότερο (ή μία πρωκτική θερμοκρασία 38°C σε μωρό ηλικίας μικρότερης των 3 μηνών)

Για να μειώσετε τους κινδύνους από μια τροφική δηλητηρίαση διαβάστε τι πρέπει να κάνετε:

Μην υπερφορτώνετε το ψυγείο με τρόφιμα, διότι η κυκλοφορία του αέρα δεν γίνεται σωστά

Να αποφεύγετε να διατηρείτε για πολύ νωπό κρέας στην κατάψυξη, διότι υποβαθμίζεται η ποιότητά του.

Να μην αποψύχετε κατεψυγμένα τρόφιμα σε θερμοκρασία δωματίου.

Καλό είναι να αποφεύγετε τη χρήση ωμών αυγών για την παρασκευή μαγιονέζας και γλυκισμάτων, τα οποία δεν θέλουν ψήσιμο (όπως μους, τιραμισού κ.λπ.) Να ψήνετε πολύ καλά το κρέας.

Σχετικά Άρθρα

Back to top button