Ειδήσεις ΥγείαςΣέξ

Πέντε λόγοι υγείας για να παίρνετε προφυλάξεις στο σεξ!

Παραμονή της γιορτής του Αγίου Βαλεντίνου,  13 Φεβρουαρίου, το προφυλακτικό έχει τη…τιμητική του σε όλα τα μήκη και τα πλάτη της γης. Όχι τυχαία αφού αποτελεί την πιο συχνά χρησιμοποιούμενη μέθοδος αντισύλληψης, και μάλιστα εδώ και πάρα πολλά χρόνια.

Είναι γνωστό ότι, από τον 18ο αιώνα οι αριστοκράτες χρησιμοποιούσαν προφυλακτικά που ήταν κατασκευασμένα από έντερο ζώων. Από τα μέσα του 19ου αιώνα, όταν ανακαλύφθηκε το καουτσούκ, η διάδοση της χρήσης του προφυλακτικού έγινε ευρεία σε περισσότερα κοινωνικά στρώματα. Αποτέλεσμα είναι σήμερα τα σύγχρονα προφυλακτικά να κατασκευάζονται από ελαστικό latex.

Όπως αναφέρει ο Παναγιώτης Χριστόπουλος MD, MSc, PhD, IFEPAG Μαιευτήρας Χειρουργός Γυναικολόγος “σε γενικές γραμμές ο κίνδυνος ρήξης του προφυλακτικού είναι γύρω στο 3% και πιστεύεται ότι οι βασικότεροι λόγοι είναι η λάθος τοποθέτηση του αλλά και η κακή κατάσταση του προφυλακτικού που «σπάει» με την τριβή κατά την σεξουαλική επαφή. Έτσι, αν και το ποσοστό αποτυχίας του προφυλακτικού είναι 3 % θεωρητικά, το ποσοστό αποτυχίας στην πράξη φτάνει στο 8% !!! Αποτέλεσμα αυτού μπορεί να είναι μια ανεπιθύμητη εγκυμοσύνη.”

Πλεονεκτήματα

Παρά το υψηλό ποσοστό αποτυχίας της αντισύλληψης με το προφυλακτικό, υπάρχουν κάποια πλεονεκτήματα που κάνουν τη χρήση του ιδιαίτερα σημαντική. Σύμφωνα με τον κ. Χριστόπουλο “το κυριότερο πλεονέκτημα είναι ότι το προφυλακτικό αποτελεί τη μόνη ίσως μέθοδο ταυτόχρονης προστασίας και από τα σεξουαλικώς μεταδιδόμενα νοσήματα, όπως έρπης γεννητικών οργάνων, κονδυλώματα, ηπατίτιδα, AIDS, χλαμύδια και πολλά άλλα.

Επίσης, προστατεύει και από τα επακόλουθα των σεξουαλικώς μεταδιδόμενων νοσημάτων όπως την πυελική φλεγμονή, τον καρκίνο του τράχηλου της μήτρας κ.α. Γενικά, είναι μια μέθοδος ασφαλής και δεν έχει ορμονικές παρενέργειες. Είναι μια μέθοδος οικονομική, που μπορεί να χρησιμοποιηθεί από άντρες οποιασδήποτε ηλικίας, χωρίς ιατρική συνταγή, χωρίς ουσιαστικές παρενέργειες και εύκολη να βρεθεί παντού (πχ, φαρμακεία, περίπτερα κλπ)”.

Σχετικά Άρθρα

Back to top button