Ειδήσεις Υγείας

Πέντε χιλιάδες Έλληνες αντιμέτωποι με τον Λύκο.. που δεν δαγκώνει!

Ο Συστηματικός Ερυθηματώδης Λύκος (κοινώς«Λύκος») είναι ένα αυτοάνοσο, μη μεταδοτικό νόσημα, που προσβάλλει περίπου 3-5 ανά 10.000 κατοίκους. Ο Λύκος είναι ένα από τα τουλάχιστον 100 γνωστά αυτοάνοσα νοσήματα και ανήκει σε μια υποκατηγορία που ονομάζονται Νοσήματα του Κολλαγόνου.

Στα αυτοάνοσα νοσήματα το ανοσολογικό (ήανοσιακό) σύστημα, που υπό φυσιολογικές συνθήκες προστατεύει το σώμα μας από μικρόβια, στρέφεται εναντίον διαφόρων οργάνων του. Το όνομα «Λύκος» (Lupus σταΛατινικά) χρησιμοποιήθηκε για πρώτη φορά πριν 300 περίπου χρόνια για τα δερματικά εξανθήματα που παραμόρφωναν το πρόσωπο σαν να το είχε δαγκώσει λύκος.

Οι περισσότεροι άνθρωποι(περίπου 60-70% στη χώρα μας) έχουν ήπιο Λύκο που προσβάλλει κυρίως το δέρμα και τις αρθρώσεις και αντιμετωπίζεται με υδροξυχλωροκίνη (πλακενίλ) σε συνδυασμόμε χαμηλές δόσεις κορτιζόνης.

Περίπου 1 στις 4 περιπτώσεις Λύκου μπορεί να προσβληθούν εσωτερικά όργανα όπως οι νεφροί, η καρδιά, το αίμα, οι πνεύμονες και ο εγκέφαλος. Σε αυτές τις περιπτώσεις, χρησιμοποιούνται μεγαλύτερες δόσεις κορτικοειδών και ανοσοκατασταλτικά όπως στοχευμένες-βιολογικές θεραπείες .

Ακόμη και στις πιο βαριές περιπτώσεις Λύκου,οι σύγχρονες θεραπείες ελέγχουν αποτελεσματικά τη νόσο, βάζουν δηλαδή τη νόσο σε ύφεση στο 80- 90% των περιπτώσεων.

Το 9ο Ευρωπαϊκό συνέδριο για το λύκο

Το 9ο Ευρωπαϊκό Συνέδριο του Λύκου που διοργανώνεται στην Αθήνα σήμερα 23 και αύριο 24 Απριλίου,
π ραγματοποιείται κάθε 3 χρόνια σε χώρες με σημαντική παρουσία στην έρευνα και θεραπεία του ΣΕΛ με τη συμμετοχή ιατρών, νοσηλευτών και συλλόγων ασθενών κυρίως από την Ευρώπη αλλά και από την Αμερική.

Κορυφαίοι ιατροί και ερευνητές από ολόκληρο τον κόσμο θα αναφερθούν στις νέες θεραπείες, καθώς και στα νέα στοιχεία για το τι προκαλεί τον Λύκο όπως επίσης και σε πρακτικά ζητήματα που αφορούν στη φροντίδα των ασθενών.

Παράλληλα με το επιστημονικό πρόγραμμα θα υπάρξει και ένα πρόγραμμα ενημέρωσης των ασθενών με Λύκο και των οικογενειών τους το Σάββατο 26 Απριλίου 2014 καθώς και η δυνατότητα παρακολούθησης των επιστημονικών παρουσιάσεων του Συνεδρίου.

Στο συνέδριο θα ανακοινωθού επίσης για πρώτη φορά τα αποτελέσματα μίας μεγάλης εθνικής μελέτης (LYCOS) από τα μεγαλύτερα κέντρα περίθαλψης ασθενών με ΣΕΛ στην Ελλάδα (Αθήνα,Ηράκλειο, Ιωάννινα, Λάρισα, Θεσσαλονίκη),με σκοπό να εκτιμηθούν τα κλινικά χαρακτηριστικά των ασθενών με ΣΕΛ και να αξιολογηθεί το άμεσο ιατρικό κόστος αντιμετώπισης της νόσου στη χώρα μας. Πρόεδρος της Οργανωτικής Επιτροπής του Συνεδρίου είναι ο Καθηγητής Παθολογίας του Πανεπιστημίου Αθηνών, Δημήτριος Μπούμπας, ενώ εκπρόσωποι συλλόγων θα μιλήσουν για τα προβλήματα που αντιμετωπίσουν οι ασθενείς.

Ημέρα Λύκου (Lupus Day)

Με την ευκαιρία του συνεδρίου, πραγματοποιήθηκετ ην Τρίτη 22 Απριλίου 2014 στο Σύνταγμα η«Ημέρα του Λύκου». Σκοπός της εκδήλωσης ήταν να ενημερωθεί υπεύθυνα το κοινό απαντώντας στα πιο συχνά ερωτήματα για τη νόσο, από εθελοντές ιατρούς, νοσηλευτές και ασθενείς με Λύκο, οι οποίοι θα μοιραστούν με το κοινό την εμπειρία τους.

Σχετικά Άρθρα

Back to top button