Ειδήσεις Υγείας

Πέτρες στα νεφρά: Ποιοι κινδυνεύουν περισσότερο;

Υπολογίζεται ότι περισσότεροι από το 10% των ανδρών και το 5% των γυναικών έχουν ένα συμπτωματικό επεισόδιο νεφρολιθίασης έως την ηλικία των 70 ετών. Πάντως έχει βρεθεί από τους ειδικούς επιστήμονες ότι οι πέτρες στα νεφρά εμφανίζονται περισσότερο στους άνδρες από ότι στις γυναίκες.

Τις περισσότερες φορές οι πέτρες στα νεφρά μπορεί να είναι μία ή πολλές και να εντοπίζονται στο ένα ή και στα δύο νεφρά. Δημιουργούνται δε από καθίζηση και σχηματισμό κρυστάλλων από ουσίες που υπάρχουν φυσιολογικά στα ούρα.

Οι παράγοντες που επιδεινώνουν το πρόβλημα σε ορισμένους ασθενείς είναι:

Η συνύπαρξη άλλων παθολογικών νοσημάτων.(πχ.υπερπαραθυρεοειδισμός, σαρκοείδωση)

Η λήψη φαρμάκων που σχετίζονται με τη δημιουργία λιθίασης (ασβέστιο και βιταμίνη D) αλλά και ανατομικές ανωμαλίες ( στένωμα ουρητήρα)

Οικογενειακό ιστορικό με πέτρες στους νεφρούς

Ουρολοίμωξη

Χρήση αντιόξινων με βάση το ασβέστιο

Συμπτώματα

Ο πόνος που εμφανίζεται κατά κύματα χρονικής διάρκειας 20 έως 60 λεπτών και αναφέρεται ως κολικός νεφρού. Εντοπίζεται στα πλευρά ή στην κοιλιακή χώρα χαμηλά.

-Αιματουρία υπάρχει στην πλειονότητα των περιπτώσεων και οφείλεται σε τραυματισμό της πυέλου ή του ουρητήρα από την πέτρα.

-Η ναυτία, οι έμετοι και ο πόνος κατά την ούρηση μπορούν να συνδυάζονται με τα προηγούμενα συμπτώματα ή να αποτελούν τα μόνα συμπτώματα της νεφρολιθίασης.

Σχετικά Άρθρα

Back to top button