Ειδήσεις Υγείας

Πέτρες στα νεφρά: Τρόποι για να απαλλαγείτε μια και έξω!

Οι πέτρες των νεφρών είναι σκληρές συλλογές αλάτων και μετάλλων που αποτελούνται από ασβέστιο ή ουρικό οξύ. Σχηματίζονται μέσα στο νεφρό και μπορεί να «ταξιδέψουν» σε άλλα μέρη του ουροποιητικού συστήματος.

Το μέγεθός τους διαφέρει και μπορεί να είναι από πολύ μικρές έως τόσο μεγάλες όσο να καταλαμβάνουν ολόκληρο το νεφρό.

Όταν ένας ασθενής παρουσιάσει ένα επεισόδιο λιθίασης, έχει πιθανότητα 10% να εμφανίσει και ένα δεύτερο μέσα σε ένα χρόνο.

Επίσης η πιθανότητα υποτροπής στα επόμενα 10 χρόνια είναι έως και 70%. Πρόκειται για μια δυνητικά επικίνδυνη νόσο που μπορεί να προκαλέσει σοβαρές επιπλοκές και γι’ αυτό η θεραπεία θα πρέπει να ξεκινά αμέσως μόλις διαπιστωθεί η ύπαρξή της.

Μια νέα, ελάχιστα επεμβατική μέθοδος επιτρέπει στους χειρουργούς να, αποφεύγουν τη μεγάλη τομή, τη μεγαλύτερη παραμονή στο νοσοκομείο και τον κίνδυνο σοβαρών επιπλοκών.

«Πρόκειται για ελάχιστα επεμβατική χειρουργική επέμβαση που πραγματοποιείται μέσω μικροσκοπικής τομής – εντομής στο δέρμα, μέσω της οποίας, υπό ακτινοσκοπικό έλεγχο, δημιουργείται ένα στενό κανάλι κατευθείαν στην αποχετευτική μοίρα του νεφρού και στο σημείο το οποίο βρίσκεται ο λίθος.

Η μέθοδος αποτελεί σημαντική πρόοδο που παρακάμπτει την ανοικτή χειρουργική με τις συχνές και σοβαρές επιπλοκές, ενώ οι ασθενείς έχουν ταχύτατη ανάρρωση και απαλλάσσονται άμεσα από το πρόβλημα τους», αναφέρει ο Δρ. Στυλιανός Κοντός, MD, PHD, FEBU χειρουργός ουρολόγος

Εφαρμόζεται από εξαιρετικά εξειδικευμένους χειρουργούς ουρολόγους και απαιτεί κατάλληλο τεχνολογικό εξοπλισμό και τεχνογνωσία.

Η νοσοκομειακή διαμονή είναι μια ημέρα -χωρίς παραμονή παροχέτευσης στην περιοχή της επέμβασης- με αποτέλεσμα την ταχύτερη επιστροφή του ασθενούς στην εργασία του.

Τα πλεονεκτήματα της διαδερμικής λιθοτριψίας σε σύγκριση με τις υπόλοιπες χειρουργικές μεθόδους είναι:

Μεγαλύτερες πιθανότητες ολικής αφαίρεσης των λίθων (σχεδόν 100%)

Δυνατότητα αφαίρεσης των λίθων σε σύντομο χρονικό διάστημα

Δυνατότητα αφαίρεσης των λίθων με την πρώτη φορά

Μικρότερο κόστος, καθώς με την εξωσωματική λιθοτριψία απαιτούνται συνήθως πολλές συνεδρίες, με μεγαλύτερο συνολικό κόστος περίθαλψης

Δυνατότητα αντιμετώπισης ασθενών με επιβεβαρυμένο ιατρικό ιστορικό

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Πονόλαιμος: Οι ένοχες αιτίες που πιθανώς αγνοείτε!

 

Σχετικά Άρθρα

Back to top button