ΆρθραΠολιτική ΥγείαςΡεπορτάζ υγείας

Πίσω η Ελλάδα στη ψηφιακή υγεία! Τι έδειξε έρευνα

Αρκετά πίσω φαίνεται ότι είναι η Ελλάδα στη ψηφιακή υγεία όπως έδειξε σχετική έρευνα της Ε.Ε. που έγινε μεταξύ γενικών ιατρών σε 27 κράτη μέλη.

Έτσι δεν είναι τυχαίο το γεγονός, ότι στις προτεραιότητες της νέας πολιτικής ηγεσίας του υπ. Υγείας είναι το ΕΣΥ να περάσει σε νέα ηλεκτρονική εποχή και να αναβαθμιστεί ώστε πολλές κάποιες υπηρεσίες να παρέχονται με ψηφιακό τρόπο.

Στο πλαίσιο αυτό αναμένεται η θεσμοθέτηση του ατομικού ηλεκτρονικού ιστορικού υγείας που αποτελεί ουσιαστικά τον Ατομικό Ηλεκτρονικό Φάκελο Υγείας που είχε δημιουργήσει και η προηγούμενη κυβέρνηση. Διαβάστε ΕΔΩ όλες τις πληροφορίες του www.HealthReport.gr: Έρχεται το πρώτο νομοσχέδιο του υπουργείου Υγείας το Φθινόπωρο! Τι θα περιλαμβάνει

Τι έδειξε η έρευνα

Πάντως η έρευνα η οποία έγινε από τη Γενική Διεύθυνση Επικοινωνιακών Δικτύων, Περιεχομένου και Τεχνολογιών (DG CONNECT) της Ευρωπαϊκής Επιτροπής (E.E.)  ανάμεσα σε τυχαίο δείγμα 5.793 γενικών ιατρών  (Γ.Ι.) από 27 κράτη μέλη της Ε.Ε. και συνέκρινε τα αποτελέσματα με την αντίστοιχη προηγούμενη μελέτη του 2013 έδειξε ότι:

Η υιοθέτηση της ηλεκτρονικής υγείας στην πρωτοβάθμια υγειονομική περίθαλψη στα 27 κράτη μέλη της Ε.Ε. έχει αυξηθεί από το 2013 έως το 2018, αλλά υπάρχουν διαφορές μεταξύ των χωρών που ερευνήθηκαν.

Σε χώρες με το υψηλότερο επίπεδο υιοθέτησης (Δανία, Εσθονία, Φινλανδία, Ισπανία, Σουηδία και Ηνωμένο Βασίλειο), η χρήση της ηλεκτρονικής υγείας είναι συνηθισμένη στους Γ.Ι., ενώ στις χώρες με το χαμηλότερο επίπεδο (Ελλάδα, Λιθουανία, Λουξεμβούργο, Μάλτα, Ρουμανία και Σλοβακία), η ηλεκτρονική υγεία δεν είναι επί του παρόντος διαδεδομένη. Βέβαια η έρευνα δεν έλαβε υπόψη της, ότι στην Ελλάδα οι γενικοί ιατροί απασχολούνται κυρίως σε Κέντρα Υγείας, τα οποία δεν είναι επαρκώς ηλεκτρονικά εξοπλισμένα.

Η χρήση Ηλεκτρονικού Φακέλου Υγείας (ΗΦΥ) είναι ευρέως διαθέσιμη σε όλες τις χώρες. Η υιοθέτηση της ανταλλαγής πληροφοριών για την υγεία (Health Information Exchange)[i] είναι χαμηλότερη από την υιοθέτηση του ΗΦΥ.

Η ίδια έρευνα κατέληξε στο συμπέρασμα ότι η υιοθέτηση της τηλεϊατρικής δείχνει πρόοδο, αλλά η διαθεσιμότητα και η χρήση της εξακολουθεί να είναι χαμηλή στις περισσότερες χώρες. Ο βαθμός υιοθέτησης προσωπικού φακέλου υγείας είναι γενικά χαμηλός.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Πως θα νοσηλεύονται οι ασθενείς με ιδιωτική ασφάλιση στα δημόσια νοσοκομεία! Όλες οι πληροφορίες

Ένας αστυνομικός, ένας πρώην συνεργάτης του Πολάκη και ένας «παλιός» στη Διοίκηση των ΥΠΕ! Τα νέα πρόσωπα της Υγείας

Αποκλειστικό: Διεθνής εταιρεία επιχειρηματικών συμβούλων μπαίνει στη δημόσια Υγεία! Όλες οι πληροφορίες

 

Σχετικά Άρθρα

Back to top button