Ειδήσεις Υγείας

Παγκόσμια Εβδομάδα Γλαυκώματος:Όλα όσα θέλετε να μάθετε

Η εβδομάδα 9-15 Μαρτίου έχει καθιερωθεί από το 2010 ως η Παγκόσμια εβδομάδα κατά του γλαυκώματος. Η πάθηση αυτή  οφείλεται σε αύξηση της ενδοφθάλμιας πίεσης που οδηγεί σε βλάβη του οπτικού νεύρου. Το σημαντικό χαρακτηριστικό της  είναι ότι μέχρι πολύ προχωρημένα στάδια εξελίσσεται χωρίς να προκαλεί το παραμικρό σύμπτωμα στον ασθενή. Έτσι, μόνον με τον συστηματικό προληπτικό έλεγχο μπορεί να διαγνωστεί, ώστε να δοθεί η κατάλληλη θεραπεία και να αποφευχθούν μη αναστρέψιμες βλάβες.

Σύμφωνα με το MedlinePlus, ιστότοπο που περιέχει πληροφορίες από την Εθνική Βιβλιοθήκη Φαρμάκων των ΗΠΑ, τα Εθνικά Ινστιτούτα Υγείας των ΗΠΑ καθώς και από άλλες κρατικές υπηρεσίες και οργανισμούς υγείας των ΗΠΑ, οι αλλαγές  στην όραση μπορεί να οφείλονται σε διάφορες παθήσεις.

Διαβήτης: Τα αυξημένα επίπεδα γλυκόζης στο αίμα μπορεί να προκαλέσουν βλάβες στα μικροσκοπικά αιμοφόρα αγγεία του αμφιβληστροειδούς χιτώνα (στο πίσω μέρος του οφθαλμού). Η πάθηση είναι γνωστή ως διαβητική αμφιβληστροειδοπάθεια. Επίσης, ο διαβήτης αυξάνει το κίνδυνο να εμφανιστεί γλαύκωμα ή καταρράκτης.

– Λοίμωξη, φλεγμονή ή τραυματισμός του ματιού

– Αποκόλληση αμφιβληστροειδούς: Τα συμπτώματα περιλαμβάνουν τις λάμψεις ή το αίσθημα ότι μια σκιά καλύπτει μέρος του οπτικού πεδίου.

– Οπτική νευρίτιδα: Φλεγμονή του οπτικού νεύρου λόγω λοίμωξης. Εκδηλώνεται επίσης σε ασθενείς που πάσχουν από σκλήρυνση κατά πλάκας. Μπορεί επίσης το μάτι να πονά όταν κινείται ή όταν το αγγίζουμε επάνω από το βλέφαρο

Σχετικά Άρθρα

Back to top button