Ειδήσεις Υγείας

Παγκόσμια Ημέρα Άσθματος! Όλα όσα πρέπει να γνωρίζουμε

Σύμφωνα με τους ειδικούς Σοβαρό Άσθμα χαρακτηρίζεται αυτό που απαιτεί τις υψηλότερες δόσεις των προτεινόμενων θεραπειών για να παραμείνει η νόσος υπό έλεγχο ενώ παρά την κατάλληλη θεραπευτική αγωγή πολλές φορές ο έλεγχος της νόσου δεν επιτυγχάνεται.

Οι ασθενείς με Σοβαρό Άσθμα έχουν μεγαλύτερη επίπτωση τόσο στις νοσηλείες όσο και στις επισκέψεις στο τμήμα επειγόντων περιστατικών. Τα συνολικά κόστη των ασθενών είναι μεγαλύτερα για το μη ελεγχόμενο άσθμα. Προηγούμενη εισαγωγή σε νοοσοκομείο 10πλασιάζει τον κίνδυνο θανάτου από άσθμα.

Το άσθμα είναι μια από τις κύριες αιτίες νοσηρότητας και θνητότητας σε όλο τον κόσμο κι επηρεάζει αρνητικά την ποιότητα ζωής των ασθενών. Το κόστος που σχετίζεται με τη διαχείριση του άσθματος είναι πολύ υψηλό καιείναι ανάλογο της σοβαρότητας της νόσου και του ελέγχου της νόσου.

Η νόσος χαρακτηρίζεται από περιόδους ύφεσης και εξάρσεις, οι γνωστές σε όλους παροξύνσεις άσθματος.Οι παροξύνσεις άσθματος μπορεί να είναι από πολύ ήπιες μέχρι πολύ σοβαρές. Το άσθμα είναι μια νόσος που χαρακτηρίζεται από τις αιφνίδιες παροξύνσεις οι οποίες μπορεί να είναι απειλητικές για τη ζωή. Για το άσθμα απαιτούνται πολλές νοσηλείες και επισκέψεις στο τμήμα επειγόντων περιστατικών κάτι το οποίο αυξάνει το κόστος για το Εθνικό Σύστημα Υγείας.

Οι κατευθυντήριες οδηγίες GINA θέτουν ως στόχο της θεραπείας τον έλεγχο της νόσου, δηλαδή ο ασθενής να μην έχει συμπτώματα και παροξύνσεις,αλλά και η αποφυγή του κινδύνου των μελλοντικών ανεπιθύμητων ενεργειών της θεραπείας.

Σύγχρονες θεραπείες για το άσθμα

Ο θεραπευτικός στόχος για τον ασθματικό ασθενή είναι ο έλεγχος της νόσου. Αυτό σημαίνει ότι με την κατάλληλη θεραπευτική αγωγή ο ασθενής θα πρέπει να ζει φυσιολογικά και να μην εμφανίζει συμπτώματα ή παροξύνσεις. Το άσθμα είναι μια χρόνια νόσος και άρα χρειάζεται μια χρόνια θεραπεία, που ονομάζεται ρυθμιστική θεραπεία. H ρυθμιστική θεραπεία βάσης για το άσθμα είναι τα εισπνεόμενα κορτικοστεροειδή. Άλλα ρυθμιστικά φάρμακα είναι οι β2 διεγέρτες μακράς δράσης, η μοντελουκάστη και η θεοφυλλίνη.

Εκτός από τα ρυθμιστικά φάρμακα υπάρχουν και τα ανακουφιστικά τα οποία πρέπει να έχει μαζί του ο ασθενής για να τα χρησιμοποιεί κατ’ επίκληση. Η συνηθέστερη επιλογή αυτών είναι οι β2διεγέρτες ταχείας έναρξης δράσης.

Το τελευταίο χρονικό διάστημα μια νέα προσθήκη στη θεραπεία του άσθματος αποτελεί το αντιχολινεργικό μακράς δράσης τιοτρόπιο το οποίο φαίνεται ότι οδηγεί σε καλύτερο έλεγχο της νόσου. Η θεραπεία του άσθματος φαίνεται ότι οδηγείται και σε πιο απλουστευμένα, αλλά συγχρόνως αποτελεσματικά, σχήματα όπως αυτό του σταθερού συνδυασμούφλουτικαζόνης και βιλαντερόλης που θα χορηγείται μια φορά ημερησίως με κύριο σκοπό αποτελεσματικότητα και σταθερή συμμόρφωση.

Ιστοσελίδα για τους Έλληνες ασθενείς με άσθμα

Η ιστοσελίδα myasthma.gr έχει δημιουργηθεί από ιατρούς – μέλη της ομάδας άσθματος της Ελληνικής Πνευμονολογικής Εταιρείας που έχουν μεγάλη εμπειρία στο άσθμα σε όλα τα επίπεδα της φροντίδας του. Στόχος είναι η παροχή έγκυρων πληροφοριών για τη νόσο στους ασθενείς και τους συγγενείς τους, ενώ υπάρχει η δυνατότητα να στείλουν τις απορίες τους και να πάρουν έγκυρες κατευθύνσεις από ειδικούς ανώνυμα.

Σχετικά Άρθρα

Back to top button