Ειδήσεις Υγείας

Παγκόσμια Ημέρα για το Σκληρόδερμα η 29η Ιουνίου: Τα συμπτώματα & οι σοβαρές επιπλοκές

Το Σκληρόδερμα είναι μια σπάνια, χρόνια νόσος η οποία χαρακτηρίζεται από παθολογική σκλήρυνση και πάχυνση του συνδετικού ιστού. Ο συνδετικός ιστός βρίσκεται σε όλο το σώμα μας. Η νόσος συνήθως προσβάλλει το δέρμα, αλλά μπορεί να υπάρξει και προσβολή της καρδιάς, των πνευμόνων, των νεφρών και του γαστρεντερικού σωλήνα.

Σύμφωνα με την Ελληνική Ρευματολογική Εταιρεία  υπάρχουν δύο κατηγορίες Σκληροδέρματος: το εντοπισμένο και το συστηματικό σκληρόδερμα.

Το εντοπισμένο σκληρόδερμα ( αλλιώς και Μορφέα) κατά κύριο λόγο προσβάλλει το δέρμα, σπάνια υπάρχει προσβολή εσωτερικών οργάνων και έχει ηπιότερη πορεία.

Το Συστηματικό Σκληρόδερμα είναι το πιο σοβαρό από τις δύο μορφές Σκληροδέρματος. Οι ασθενείς εμφανίζουν ένα ευρύ φάσμα συμπτωμάτων ανάλογα με την προσβολή των οργάνων. Διαχωρίζεται περαιτέρω σε εντοπισμένο Συστηματικό Σκληρόδερμα και σε Διάχυτο Συστηματικό Σκληρόδερμα, με το τελευταίο να είναι και το πιο σοβαρό από τα δύο.

Συμπτώματα

Κατά την περίοδο που το δέρμα σκληράνει υπάρχει φαγούρα και σπάνια πόνος. Το δέρμα είναι σκληρό και περιορίζει την κίνηση. Αν το Σκληρόδερμα είναι σε περιοχές πάνω από αρθρώσεις τότε εμφανίζονται συγκάμψεις.

Άλλα συμπτώματα είναι η σκληροδακτυλία (με δάχτυλα λυγισμένα), η μικροστομία (που προκαλεί δυσκολία στην σίτιση, στην ομιλία, και στην υγιεινή του στόματος, βούρτσισμα δοντιών), ασβεστοποίηση (δημιουργία άσπρων, επώδυνων μαζών κάτω από το δέρμα), δακτυλικά έλκη, ξηροδερμία (που προκαλεί φαγούρα ή μουδιάσματα), και αποχρωματισμός δέρματος.

Εκτός από το δέρμα προσβάλλονται και άλλα σημεία προκαλώντας έτσι μια πληθώρα συμπτωμάτων.

Αγγεία: σε προσβολή των αγγείων οφείλεται το Raynaud φαινόμενο το οποίο μπορεί να προκαλέσει τηλεγγειεκτασίες ή και γάγγραινα σε σοβαρές περιπτώσεις.
Μυς και οστά: πόνος και μυϊκή αδυναμία

Πνεύμονες: δύσπνοια, ξηρός βήχας και πόνο στο στήθος.
Καρδιά: ανωμαλία στον καρδιακό ρυθμό ή συμπτώματα καρδιακής ανεπάρκειας.

Γαστρεντερικό σύστημα: φούσκωμα, ναυτία ή εμετός, καούρες, δυσκολία στην κατάποση, πόνος στο στομάχι, απώλεια σωματικού βάρους, διάρροια ή δυσκοιλιότητα.

Οφθαλμοί: ξηρότητα, ερυθρότητα και άλγος. Επίσης θάμβος, θολή όραση, και σκοτώματα.
Νεφρά: νεφρική κρίση που εμφανίζεται με αιφνίδιους, ξαφνικούς πονοκεφάλους, πυρετό, προβλήματα στην όραση, σύγχυση και δυσκολία στην αναπνοή.
Νευρικό σύστημα: αιμωδίες, μουδιάσματα και πόνο σε διάφορα μέρη του σώματος.

Σύνδρομο επικάλυψης Σκληροδέρματος

Οι ασθενείς που έχουν σύνδρομο επικάλυψης Σκληροδέρματος μπορεί να αναπτύξουν ορισμένα χαρακτηριστικά σκληροδερμίας σε συνδυασμό με συμπτώματα άλλων ασθενειών όπως η Ρευματοειδής Αρθρίτιδα, η Δερματομυοσίτιδα, ο Συστηματικός Ερυθηματώδης Λύκος και το σύνδρομο Sjögren.

Σχετικά Άρθρα

Back to top button