Η φωνή του ασθενούς

Παγκόσμια Ημέρα Θαλασσαιμίας: 5.000 οι ασθενείς στην Ελλάδα

Η 8η Μαΐου τιμάται ως Παγκόσμια ημέρα Θαλασσαιμίας. Για τους 25 Συλλόγους Μεσογειακής Αναιμίας στην Ελλάδα και για τους 5.000 πάσχοντες και τις οικογένειες τους, η 8η Μαΐου δεν είναι μόνο ημέρα αφύπνισης, ευαισθητοποίησης, δράσης και έναρξης νέων αγώνων διεκδίκησης, αλλά πρωτίστως είναι μια μέρα απολογισμού έργων και πράξεων, είναι μια μέρα πραγματικά ορόσημο για όλους τους Θαλασσαιμικούς.

Αυτό τονίζει σε ανακοίνωσή της η Ελληνική Ομοσπονδία Θαλασσαιμίας, το δευτεροβάθμιο συνδικαλιστικό φορέα των πασχόντων από Θαλασσαιμία – Μεσογειακή Αναιμία και Δρεπανοκυτταρική Νόσο, με την ευκαιρία της ημέρας.

«Πρόκειται για μια ξεχωριστή μέρα απολογισμού, γεμάτη από παγκόσμιες πρωτοβουλίες, διεθνείς βραβεύσεις και εφαρμογή νέων ευρωπαϊκών και διακρατικών θεσμών, που όλες έχουν στο επίκεντρο τους τη βελτίωση και την αναβάθμιση της ποιότητας της ζωής των θαλασσαιμικών, σε πανελλαδικό, πανευρωπαϊκό και παγκόσμιο

Για πρώτη φορά στα 27 χρόνια από την ίδρυση της Ελληνικής Ομοσπονδίας Θαλασσαιμίας, η ΕΟΘΑ ανέλαβε την μεγάλη ευθύνη της οργάνωσης στην Ελλάδα του 14oυ Διεθνούς Συνεδρίου Θαλασσαιμίας και Αιμοσφαιρινοπαθειών, με τη Διεθνή Ομοσπονδία Θαλασσαιμίας και τον Ελληνικό Σύλλογο Θαλασσαιμίας, στη Θεσσαλονίκη στις 17 – 19 Νοεμβρίου 2017.

Επίσης, για πρώτη φορά από την ίδρυση της η Ελληνική Ομοσπονδία Θαλασσαιμίας τιμήθηκε με το ΔΙΕΘΝΕΣ ΒΡΑΒΕΙΟ ΘΑΛΑΣΣΑΙΜΙΑΣ, μετά την ανάδειξη της ΕΟΘΑ ως νικήτρια του “Sultan Bin Khalifa International Thalassemia Award” στην κατηγορία «Thalassemia Society of Excellence». Η απονομή πραγματοποιήθηκε στο 2ο Παναραβικό Συνέδριο για τη Θαλασσαιμία & τις Αιμοσφαιρινοπάθειες στο Αιματολογικό Συνέδριο Εμιράτων» στις 12-14 Απριλίου 2018 στο Abu Dhabi ( Άμπου Ντάμπι).

– Υπογράφηκε πρωτόκολλο συμφωνίας και αδελφοποίησης με τον Παγκύπριο Αντιαναιμικό Σύνδεσμο στη Λευκωσία Κύπρου με σκοπό την αλληλεγγύη, τη σύσφιξη των σχέσεων και το συντονισμό κοινών δράσεων με απώτερους στόχους τη στενή και ουσιαστική συνεργασία στην από κοινού προσπάθεια για την καλύτερη αντιμετώπιση της Θαλασσαιμίας και Δρεπανοκυτταρικής Νόσου και την επιδίωξη λύσεων στα πάσης φύσεως προβλήματα των θαλασσαιμικών.

Παράλληλα η Ε.Ο.ΘΑ συνεχίζει τους αγώνες της για τη «θεσμοθέτηση» του δικαιώματος των θαλασσαιμικών στη δωρεάν και υψηλού επιπέδου περίθαλψη, την προστασία της φαρμακευτικής τους αγωγής,τη διασφάλιση νέων μέτρων για τη νοσηλεία, την επαγγελματική τους αποκατάσταση και την εξασφάλιση των ασφαλιστικών και συνταξιοδοτικών τους δικαιωμάτων την κοινωνική πρόνοια και τέλος τη βελτίωση της ποιότητας της ζωής τους.

«Είναι απαραίτητο να τονισθεί ότι τα επιτεύγματα της σύγχρονης επιστήμης και ο σκληρός αγώνας των θαλασσαιμικών, του οικογενειακού περιβάλλοντος και φυσικά των ιατρών, οδήγησε σήμερα τη νόσο της Θαλασσαιμίας σε μια εικόνα που δεν απέχει καθόλου από την εικόνα ενός φυσιολογικού ατόμου. Όταν ο θαλασσαιμικός ασθενής ακολουθεί την ενδεδειγμένη ιατροφαρμακευτική αγωγή με μεταγγίσεις και αποσιδήρωση, οι επιπλοκές από την νόσο ελαχιστοποιούνται και η ποιότητα ζωής βρίσκεται σε άριστο επίπεδο. Η επαγγελματική τους αποκατάσταση συνετέλεσε στην αύξηση της αυτοεκτίμησης, στην κοινωνικοποίηση καθώς και στην οικονομική ανεξαρτησία τους. Η πρόοδος όμως δεν σταματά εκεί.Υπάρχουν σήμερα πολλοί θαλασσαιμικοί ιατροί, δάσκαλοι, δικηγόροι, φαρμακοποιοί αλλά κυρίως οικογενειάρχες με συζύγους και παιδιά. Όλα αυτά για να πραγματοποιηθούν και να διατηρούνται απαιτούν επίμονο και συστηματικό αγώνα και συμμόρφωση στην θεραπευτική αγωγή» επισημαίνει ο πρόεδρος του ΔΣ της Ελληνικής Ομοσπονδίας Θαλασσαιμίας, κ. Βασίλης Δήμος.

Σχετικά Άρθρα

Back to top button